maritbet girişmaritbet
Sur Yapı yeni projeye nerede başlıyor! Altan Elmas açıkladı!

Sur Yapı yeni projeye nerede başlıyor! Altan Elmas açıkladı!

Metrogarden'ın yüzde 50'den fazlasını 2 haftada satan Sur Yapı, karma projeye başlayacak

Çekmeköy'de inşaatına başladığı Metrogarden projesinin yüzde 50'den fazlasını 2 haftada satan Sur Yapı, Bayrampaşa'da içinde alışveriş merkezi, konut, otel ve ofis olacak yeni bir projeye başlamanın hazırlığını yapıyor. Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, 'Hedefimizde Anadolu var. Enerjide de büyüyeceğiz'' diyor. Portföylerinin yıl sonu itibarıyla 1.8 milyar dolara ulaşacağını vurgulayan Elmas, 'Avrupa'da 10-20 milyar dolarlık şirkletler var. Bizim vizyonumuz da o kadar geniş' diyor.

l SPK Başkanı Vedat Akgiray konut firmalarının kendi finansman modelini yaratmasının riskli olduğunu söylemişti. Sizin de Sur Yapı olarak kendi ödeme planınız var. Ne düşünüyorsunuz?
Biz 30 ayın üzerinde bir vadeye girmiyoruz. Peşinatta da yüzde 30-40 alıyoruz. Kısa vade operasyonlarını şirketlerin yapmasında bir sakınca yok bence. Ancak uzun vadede doğru olan bankayla çalışmak. Vedat Bey'e katılıyorum. Herkes kendi işini yapsın. İnşaatçılar konut yapsın, bankalar kredi versin.

l Çekmeköy'de Metrogarden'ı satışa sundunuz. Nasıl gidiyor?
Umduğumuzdan hızlı bir satış oldu. 336 adet dairenin yüzde 50'den fazlasını sattık. Daha çok 1+1'ler satıldı.

Arazimiz bölgenin yüzük taşı gibi
l Metrogarden'da fiyatlar ortalamanın üzerinde. Bunun satışlara olumsuz etkisi olmadı mı?
Bölge bir indikatif değer verebilir fakat nihayetinde bir ürün üretiyoruz ve her ürün birbirinin aynı değil. Bizim oradaki arazimiz bölgenin yüzük taşı niteliğinde bir yer. Metro istasyonu önümüzde. Konutlar da bölgenin standardının çok üzerinde, lüks konutlar. Dizayn değeri olan bir ürün koyuyoruz ortaya. Bölgede fiyatlarımızın yüzde 30 altında projeler de var fakat bunlar natamam teslim edilen projeler.

Arsa bulsak tereddüt etmeyeceğiz
l Bölgede yatırımlara devam edecek misiniz?
Altunizade'den Şile aksına devam eden hattın geleceğine inandık ve buraya ciddi yatırımlar yaptık. Bu aks üzerinde 3 tane yatırımımız var. Konsept yapabileceğimiz büyüklükte arazi bulsak tereddüt etmeyeceğiz. Bunun için 20-25 dönümlük arazi gerekiyor. Böyle bir arazi bulmak da çok zor. Taşdelen'e de baktık orada da yok. Sancaktepe'de de su havzası problemi var.

Kanal manzaralı evlerin metrekaresi 3-4 bin $ olur
l Kanal İstanbul projesini nasıl buldunuz?
Sanırım maliyet artmasın diye kanal biraz dar düşünülmüş. Eninin bir parça daha genişletileceğini düşünüyorum. Bunun dünyada örnekleri var. Önümüzde 100 sene önce yapılmış Süveyş kanalı örneği var. Ben hesap kitap yaptım, kanalın 8-9 milyar dolar bir maliyeti var. Getireceği gelir ise 30 milyar doların çok çok üzerinde. Sonuçta yeni bir İstanbul Boğazı inşa ediyorsunuz. Bugün İstanbul Boğazı'nda bir yalının metrekaresi 30 -40 bin dolar. Boğazı gören sırtlardaki evler de 10 bin dolardan aşağı değil. Burada da kanal manzaralı villalar 10 bin olmaz ama 3-4 bin olur.

Türkiye'de neden olmasın
l Projelerinizin toplam portföy değeri ne kadar? Uzun vadede hedefiniz ne?
Elimizdeki 4 projenin, arsa maliyetleri dahil 1.3 milyar dolar portföy değeri var. İzmir ve Bayrampaşa'yı da eklersek rakam 1.8'e ulaşıyor. Maksimum 2013 sonunda bütün bu projelerimiz bitmiş olacak. Bugün Avrupa'da 10-20 milyar dolarlık şirketler var. Türkiye'de niye olmasın.

Yılda 150 bin yeni ev gerekli
l İki yeni şehir planı hakkında ne diyorsunuz?
Yıllık 150 bin evi İstanbul hiç göç almasa bile inşa etmemiz gerek. Yılda 120 bin civarında yeni evlenen, 30 bin civarında da boşanan var. Yenilemelerle bu rakam 2 milyona çıkıyor. Bu 10 yılda 2 milyon konut demek. İstanbul'da bugün 3.5 milyon konut var. 10 yılda 1.5 milyon konut yapmak İstanbul'a bir İstanbul daha eklemek demek. Bu iki şehir yapılmazsa İstanbul merkezde oluşacak konut fiyatlarını düşünemiyorum bile. Bunlara mahkumuz.

Kaynak: Şenay BÜYÜKKÖŞDERE / Akşam

  • Etiketler:

Yorum Yaz