maritbet girişmaritbet
Süleyman Çetinsaya: Konut alımı için doğru zaman! Tek sorun KDV!

Süleyman Çetinsaya: Konut alımı için doğru zaman! Tek sorun KDV!

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, konut kredi faiz oranlarının düşüşü ile konut alımı için doğru bir döneme girildiğini ifade ediyor

 

Sektörde satışların önünü tıkayan en büyük engelin KDV belirsizliği olduğunu belirten Çetinsaya, sorunun en kısa sürede çözülmesi gerektiğinin altını çiziyor. Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan düşüşleri değerlendiren Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, "Bu dönem konut almak için doğru zaman" diyor. Konut sektörünün önemli gündem maddesi olan KDV belirsizliğine değinen Çetinsaya, "Vatandaşa KDV hariç konut satıyoruz. Haliyle vatandaş KDV nedir diye soruyor ve biz bu soruya cevap veremiyoruz" diyor. KDV için net rakamlann telaffuz edilememesinin satışları olumsuz etkilediğini söyleyen Çetinsaya, KDV düzenlemelerinde beklenenin üstünde bir artışın inşaat sektörünü durduracağı ve kayıt dışının artacağı konusunda uyarıyor. 
 
"Yabancılar satışı yüzde 10 arttırdı” 
Çetinsaya, mütekabili yet esası n t rı kaldırılmasının sektörde canlılık yarattığını düşünüyor ve ekliyor: "Tabancının konut almasının yanında Türkiye'de yaşaması ve ticaret yapması için ele gerekli çalışmalar yapılmalı." Yabancıların Türk pazarına girmesinin satışları yüzde 10 oranında arttırdığını söyleyen Çetinsaya, Maslak'ta yer alan Eclipse'de de Azerbaycanlı ve İranlı müşterilere satış yaptıklarını ifade ediyor. 
 
"BANKALAR GARANTÖR OLSUN" 
Çetinsaya, maketten konut satışına Sermaye Piyasası Kurulu denetimine karşı olduğunu ifade ediyor. Bankaların garantör olmaları durumunda sürecin daha sağlıklı işleyeceğine işaret eden Çetinsaya, "Zaten bütün mesele maketten satanların inşaatı bitirememe endişesi değil mi? Öyleyse banka garantör olsun ve sorun çözülsün" diyor. Çetinsaya, bazı müteahhitlerin elde edilen geliri farklı proje ve arsaya yatırdığını ve satışlar aksayınca inşaatın sekteye uğradığını ifade ediyor. Çetinsaya, üzerinde çalıştıkları 3 projenin ardından Arıcılar ve Restere Çiftliği'nde bulunan arsa yatırımlarını değerlendireceklerini sözlerine ekliyor. 
 
TEMA PARK'IN ADI BELLİ OLDU 
2.5 milyar dolarlık yatırımla hayata geçecek olan İstanbul Küçükçekmece "Temapark" projesinin ismi belli oldu. Çetinsaya, projeye etaplarına göre "Big İstanbul, Big City ve Big Expo" isimlerini vermeyi planladıklarını dile getiriyor. Çetinsaya, projede 4 bin konut, 200 bin metrekare fuar alanı, 3 otel ve 400 bin metrekare tema park ve 160 bin metrekare AVM yer alacağını ifade ediyor. Sadece çöpü arıtmak için 80 milyon dolar ayrılan projede bir yıl içerisinde 23 milyon insan hareketi olması öngörülüyor. Mesa-Aktas,Kantur-Artas-Öztas şirketlerinin gerçekleştireceği projenin inşaat aşamasının 4-5 yıl süreceği düşünülüyor. 
 
VADİ İSTANBUL 30 KASIM'DA SATIŞA ÇIKTI 
Çetinsaya, Ayazağa'da, Evyap arazisi üzerinde hayata geçirilecek Vadi İstanbul projesinin ilk etabının 30 Kasım'da satışa çıktığını söylüyor. Türkiye'de ilk kez özel metroya sahip olarak inşa edilecek Vadi İstanbul 3 ada halinde planlanıyor. Çetinsaya, Aydınlı Grup ve Keleşoğlu İnşaat ortaklığı ile hayata geçen projede 3 bin konut, otel, alışveriş merkezi ve ofis alanları yer alacağını dile getiriyor. Otellerden birinin U diğerinin 5 yıldızlı olacağını söyleyen Çetinsaya, birçok marka ile görüşmeleri devam ettiğini belirtiyor. Maslak'ın devamı niteliği taşıyan projenin 2. ve 3. etaplarının önümüzdeki sene satışa sunulması planlanıyor. 300 bin metrekarenin üzerinde inşa edilecek Vadi İstanbul, Türkiye'nin ödüllü mimarlık ofisi İki Design ve Amerika'nın dünyaca ünlü projelerine imza atmış mimarlık ofisi SOM Architecture tarafından tasarlandı. Gerek büyüklüğü gerekse lokasyon avantajı ile büyük ilgi görmesi beklenen projenin yurtdışı tanıtımı da yapılacak. 
 
"Vatandaş kentsel dönüşümü algılayamadı" 
Çetinsaya, kentsel dönüşüm çalışmaları ile sektörün önümüzdeki yıl canlılık kazanacağını belirtiyor. Vatandaşın kentsel dönüşümü gerçek manasında algılayamadığını belirten Çetinsaya, "Birçok kişi dönüşümden çıkar sağlama peşinde. Tek daire yerine 2, 2 daire yerine 3 alma peşinde koşuyorlar. Oysa deprem riski olmayan bir binaya taşınmanın önemi çok daha değerli" diyor. 
 
“Eclipse'de 80 konut satıldı" 
Projelerini erken teslim etmesi, alıcılarına kazandırması ve konut tesliminden sonra birebir site yönetimiyle ilgilenmesi ile konut sektöründe farklı bir yerde duran Artaş İnşaat'ın merakla beklenen Maslak projesi, Eclipse Maslak satışa çıktı. Çetinsaya, 550 kon utluk projede 80 konutun satıldığını ifade ediyor. Projede metrekare satış fiyatının 3 bin ila 3 bin 200 dolar aralığında olduğunu söyleyen Çetinsaya, bu rakamın teslim tarihine kadar en az 5 bin doları bulacağını dile getiriyor. 
 
22 bin metrekare alan üzerinde yükselen Eclipse Maslak'ta; büyüklükleri 54 ila 232 metrekare arasında değişen 550 konutun yanı sıra 44 ofis ve ticari ünite yer alıyor. 1+0 dan 4 e kadar daire seçeneklerinin bulunduğu proje 33 katlı 2 kuleden oluşuyor. 
 
Gülistan Alagöz/Emlak Rotası

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Artaş Holding, 6 projesini 2024'de teslim ediyor
  • 14.03.2024 14:10

Artaş Holding, 6 projesini 2024'de teslim ediyor

Kurulduğu günden itibaren kalite odaklı projeler üreten ve faaliyet gösterdiği s ...

Avrupa Konutları Esentepe reklam filmi yayında!
  • 19.10.2022 11:06

Avrupa Konutları Esentepe reklam filmi yayında!

Artaş İnşaat tarafından hayata geçirilen Avrupa Konutları Esentepe projesinin re ...

Süleyman Çetinsaya, sosyal konut kampanyasını değerlendirdi!
  • 14.09.2022 10:23

Süleyman Çetinsaya, sosyal konut kampanyasını değerlendirdi!

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ...

Artaş İnşaat Turizm Satış&Pazarlama Direktörü Berna Burçin Çakır oldu
  • 18.08.2022 09:57

Artaş İnşaat Turizm Satış&Pazarlama Direktörü Berna Burçin Çakır oldu

25 yıldır turizm sektöründe görev alan Berna Burçin Çakır, bundan böyle Artaş Gr ...

Avrupa Konutları Esentepe'nin maket videosu yayında!
  • 21.07.2022 11:25

Avrupa Konutları Esentepe'nin maket videosu yayında!

Artaş İnşaat ile Betacons ortaklığında hayata geçirilen Avrupa Konutları Esentep ...

Avrupa Konutları Esentepe ön satışa çıktı!
  • 19.07.2022 11:22

Avrupa Konutları Esentepe ön satışa çıktı!

Anadolu Yakası’ndaki ikinci projesini ‘Avrupa Konutları Esentepe’ markasıyla Kar ...