maritbet girişmaritbet
STFA İzmit Körfezi için Bahreyn’den duba getirdi!

STFA İzmit Körfezi için Bahreyn’den duba getirdi!

1.7 kilometrelik orta açıklığı ile dünyanın dördüncü büyük asma köprüsü olacak bu köprünün yapımı Japon Itochi firmasına verildi. Itochi firmasının bu projede yüklenicisi STFA olacak

 

 1.7 kilometrelik orta açıklığı ile dünyanın dördüncü büyük asma köprüsü olacak bu köprünün yapımı Japon Itochi firmasına verildi. Itochi firmasının bu projede yüklenicisi STFA olacak.

 

Gebze'den başlayıp İzmir'de sonlanacak 423 kilometrelik yeni otoyolun en önemli bölümünü kuşkusuz Dilovası ile Hersek Burnu arasına kurulacak İzmit Körfez Köprüsü oluşturuyor. Toplam 3 kilometrelik uzunluğu ve  Yani aslında köprüyü STFA yapacak. Otoyol projesini yapacak olan Nurol-ÖzaltınMakyol-Astaldi-Yüksel-Göçay konsorsiyumu henüz finansman problemini çözemediği için projeye start verilmiş değil. Ancak STFA inşaata yarın başlayacakmış gibi tüm hazırlıklarını neredeyse tamamladı.

 

Geçen hafta içinde Melen Suyu'nu Asya kıtasından Avrupa kıtasına taşıyacak Boğaz'ın altından geçen tüneli STFA yetkilileri ile birlikte gezmiştik. İstanbul Boğazı'nın 145 metre altında yaptığımız heyecan verici tünel geçişinden sonra STFA İcra Başkanı Mehmet Ali Neyzi ve İnşaat Grubu Başkanı Mustafa Karakuş ile öğle yemeğinde konuşmaya devam ettik.

 

STFA'nın bundan sonraki hamlelerini konuşurken söz bu köprüye geldi. Karakuş, yapılan hazırlıkları aktardı:

 

"İzmit Geçişi'nde köprünün ayaklarım biz yapacağız. Denizde çok güçlüyüz. Deniz ekipmanlarımız çok iddialı. Girdiğimiz ülkelere de önce denizden girmek istiyoruz. Çünkü denizde müteahhitlik zor bir iştir. Önemli bir referans oluyor bizim için. 75 milyon dolar değerinde deniz ekipmanları filosuna sahibiz. Bu ekipmanlar genellikle Bahreyn'de durur. Duruma göre çalıştığımız ülkelere gider. Şimdi mesela İzmit Köprüsü için Bahreyn'den buraya Koca Yusuf adlı dubayı getirdik. Süveyş Kanalı'ndan geçerek geldi. Üzerinde 3 bin tonluk vinçler bulunan devasa bir duba. Yaşar Doğu adlı romörkör de yine köprü inşaatı için geldi. Itochi ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde de beraber çalışmıştık. Ancak bu köprüde durum farklı. Uzunluğundan dolayı köprünün ayaklarım denize inşa etmemiz gerekiyor. Denizde 40 metre derinlikte çukur açarak 50 bin ton beton dökeceğiz. Bugüne kadar 3-5 bin tonluklarını yaptık ama bu ölçek bizim için de yeni bir deneyim olacak."

 

Mehmet Ali Neyzi de İzmit Köprüsü'nün yanı sıra yurtdışında almaya çalıştıkları işlerle ilgili bilgi verdi: "Libya'da bir petrol yükleme limanı ihalesi var. 750 milyon dolarlık büyük bir iş ve bu iş için Yunanlılarla savaşıyoruz. Belçikalı bir" ortağımız var. Eğer işi alabilirsek yüzde 55'i ortağımızın, yüzde 45'i bizim olacak. Yani payımıza 350 milyon dolar gibi bir rakam düşecek çok büyük bir iş."

 

Neyzi, bu büyük ihaleyi kaptırmak istemediklerini, Ankara'nın da tüm gücü ve enerjisiyle yanlarında olduğunu ifade etti: "Zafer Çağlayan'ın ihaleden bilgisi var. Devlet desteğini de arkamıza alıyoruz. Sayın Bakan Çağlayan son Libya ziyaretinde konuyu gündeme getirdi. Umuyoruz yakında olumlu bir geri dönüş olur. Bu iş Libya'daki yeni dönemde çok iyi bir başlangıç olacak."

 

Mustafa Karakuş, STFA için Libya'nın öneminin altını çizdi: "Biz Libya'ya en önce giden şirketiz. 1972 yılından bu yana sadece Libya'da 100'ün üzerinde proje yaptık. Eğer bu liman işini alabilirsek Libya'daki 40'ıncı yılımızda anlamlı bir hediye olur."

 

Karakuş, Kaddafi'nin devrildiği ve öldürüldüğü iç savaş sırasında 2 bin 500 çalışanlarını 10 uçak kiralayarak tahliye ettiklerini, Bosnalı, Pakistanlı, Vietnamlı çalışanlarını evlerine kadar teslim ettiklerini söyledi. Bu iş için 5 milyon dolar harcadıklarını kaydeden Karakuş, daha önce başladıkları 4 ihaleden dolayı 90 milyon dolar civarı bir alacaklarının kaldığını ancak bu alacağın tahsilatında bir sıkıntı yaşanacağını düşünmediklerini söyledi.

 

 Karakuş, ayrıca Kuzey Irak'ta Erbil İçme Suyu projesinde Fernas ve Kalyon ortaklığıyla 173 milyon dolarlık teklifle ilk sırada yer aldıklarını, proje için sözleşme daveti beklediklerini belirtti. Karakuş, Basra'da da 7 milyar dolarlık bir liman işi olduğunu, bu fırsata baktıklarını ifade ederken bir başka daveti ise Suudi Arabistan'da Aramco'dan aldıklarını kaydedip şöyle devam etti: "Dareen Limanı'nın genişletilmesi işini ihale edecekler. Aramco gibi bir şirketten davet almak önemsediğimiz bir şey. Çünkü en üst seviyede inşaat işi veren bu firmaların ihalelerinde yüklenici olmak kolay değil. Suudi Arabistan'da 5-6 proje daha var radarımızda." 

 

ENERGAZ'DA 1 AYA DURUM NETLEŞİR

 STFA'nın 12 ilde gaz dağıtım işi yapan Energaz'da Global Yatırım Holding ile 50-50'lik ortaklığı mevcut. Global Yatırım, elindeki hisseleri satışa çıkarmıştı. Global'in 2 alıcı adayı var. STFA da bu hisselere talip. İcra Başkanı Mehmet Ali Neyzi, "Energaz 500 binden fazla aboneye hizmet veren Türkiye'nin ikinci büyük özel gaz dağıtım şirketi. Bu işte kalıcıyız, yeni projelerimiz de var. Bir yabancı ortakla Global'in satacağı hisselere talip olacağız. EPDK izinleri bekleniyor. 1 ay içinde durum netleşir. Energaz'da aktif ortak olarak kalacağız. Biz almasak da yüzde 50 hissemizle bu şirkette kalacağız. Başkent Gaz ile ilgileniyoruz. Satış şekli değişirse teklif veririz. LNG işinde de önemli bir oyuncu olmak istiyoruz. Gaz temini işine de bakıyoruz" dedi. 

 

 

MARJLAR DÜŞÜYOR, AYNI İŞİ AYNI FİYATA ÇIKARMAK ZOR 

 

Mehmet Ali Neyzi, Libya'ya yeniden girişin şartlarının değiştiğine dikkat çekti: "Libya'da iç savaş önemli bir maliyet getirdi. Her şeyden önce Libya parası dolar karşısına 1.25'lerden 1.50'lere düştü. İşçilikler arttı. Aynı işi aynı fiyata yapmak zorlaştı. Kur ve maliyetlerdeki artışla yüzde 20 asgari fiyatlarda artış oldu. Bunların yanı sıra inanılmaz bir rekabet var. Avrupa'da işler durduğu için inşaatlarının firmaları her yere saldırıyor. Çinliler ve Koreliler de gelince Akdeniz kaldığım çanağı ısındı. Tüm bunlara rağmen Türk müteahhitlik firmaları ancak bu yurtdışında önemli işler yapıyor. Şu an 96 ülkede Türk firmalarının şantiyesi var. SBu muazzam bir olay…”

Ercan İnan/Vatan

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir ve çevresindeki depremsellik araştırmasında 90 hendek kazıldı
  • 02.11.2023 13:09

İzmir ve çevresindeki depremsellik araştırmasında 90 hendek kazıldı

İzmir ve çevresindeki fayların deprem üretme olasılıklarının belirlenmesi için b ...

İzmir Kemalpaşa Fayı'nın deprem potansiyeli araştırılıyor
  • 27.07.2023 15:36

İzmir Kemalpaşa Fayı'nın deprem potansiyeli araştırılıyor

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdür ...

İzmit Körfezi'nin dip çamuru temizleniyor
  • 19.04.2023 14:37

İzmit Körfezi'nin dip çamuru temizleniyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mesut Önem ...

İzmir'de depreme dayanıklılık tespiti için 4 bin 128 bina için başvuru yapıldı
  • 11.04.2023 13:41

İzmir'de depreme dayanıklılık tespiti için 4 bin 128 bina için başvuru yapıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi ...

İzmit Körfezi'nin dip çamuru temizlenecek
  • 21.02.2023 11:08

İzmit Körfezi'nin dip çamuru temizlenecek

İzmit Körfezi'nde dip çamurun temizlenmesi için çalışma yürütülecek. ...