maritbet girişmaritbet
Soma’nın yıldönümünde Spine Towers'a takipsizlik!

Soma’nın yıldönümünde Spine Towers'a takipsizlik!

Soma Holding’e ait Spine Towers’la ilgili imar kirliliği şikayetine takipsizlik kararı çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, CHP'li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ'ın 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma'daki maden ocağının sahibi Soma Holding'e ait Tilga Madencilik ve Sınai Yatırımlar A.Ş.'nin inşa ettiği Spine Towers'la ilgili imar kirliliği şikayetine takipsizlik çıktı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, şirket yönetim kurulu üyesi baba oğul Alp ve Can Gürkan hakkında inşaatın Şişli ve Sarıyer belediyelerinden gelen yanıtlara göre imar ruhsat planına uygun olduğu gerekçesi ile verdiği karar önceki gün tebliğ edildi. Sağ, “Facianın yıldönümünde tebliğ edildi karar. Benim şikayet ettiklerime yazıp, araştırma yapılmadan dosya sıfırlandı. Karara itiraz edeceğim” dedi.

Spine Tower'ın sahipleri Soma Holding ile yollarını ayırdı

1 YIL ÖNCEKİ ŞİKÂYET

İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ suç duyurusunda Spine Towers'ın onaylı projesine aykırı inşa edildiği iddiasıyla Soma Holding yönetimi ve sorumlu kamu görevlilerini şikayet etti, şu iddialarda bulundu:
“13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan Soma'daki kömür madeni faciasında resmi açıklamalara göre 301 maden işçisi hayatını kaybetmiş, vefat eden işçiler ülke çapında şehit olarak anılmaya başlamıştır. Madeni işleten Soma Holding'in grup şirketi Tilga İnşaat Gayrimenkul A.Ş. bir yandan da İstanbul'un en merkezi yerinde rezidans, lüks konut ve işyerinden oluşan inşaatlar yapmaktadır. Tilga İnşaat'ın eski Şişli, yeni Sarıyer Ayazağa Mah., 2 pafta, 11 ada, 80 sayılı parselde Spine Towers ismiyle yaptırdığı, basında çıkan haberlere göre kapalı bölümleri metrekaresi 12 bin dolardan satılan projenin çok büyük kısmı onaylı projedeki inşaat emsalinin çok üzerinde inşa ve imal edilmiştir.

İMAR KİRLİLİĞİ VAR

Bundan binayı yapan şirket yetkilileri, kontrol ve denetimi yapan kurum görevliler sorumlu olup, bir yandan TCK 184 uyarınca imar kirliliği suçu işlenirken, imara aykırı olarak bitirilip iskana hazır hale getirilmesine göz yuman kamu görevlileri de görevi kötüye kullanma suçunu işlemiştir.

İBB Meclis kararlarında açık ve net görüleceği gibi, parselin inşaat emsal değeri E=2,00'dir. Ancak imar planları ve plan notuna göre araziden kamuya terk edilmesi gereken alan terk edilmediği gibi, bu alanlar inşaatın imalinde de emsal değeri olarak kullanılmıştır. Tesisat katları normal kat olarak tefriş edilip, yükseklikleri normal kat yüksekliklerinin seviyesine getirilmiştir. Binanın çatı piyesi onaylı projesine aykırıdır. İskan edilmemesi gereken bodrum katları iskan edilebilir şekilde düzenlenmiştir. Binanın kontür ve gabarisi onaylı projesine aykırıdır.

İKİ BELEDİYEDEN 'UYGUN' YAZISI

Takipsizlik kararında şöyle denildi:
“Yapılan hazırlık soruşturmasında inşaatın imar ruhsat planına uygun yapılıp yapılmadığı ve iskan yapı kullanma izin belgesi verilip verilmediği hususları Şişli Belediye Başkanlığı ve Sarıyer Belediye başkanlıklarından ayrı ayrı sorulmuş, Şişli'nin 02/12/2014, Sarıyer'in 17/12/2014 tarihli cevabi yazılarında söz konusu inşaatın, imar ruhsat planına uygun olarak yapıldığı ve yapı kullanma izin belgesi verildiği belirtilmiştir. Bu nedenle şüphelilere isnat edilhen imar kirliliğine neden olma suçu, unsurları itibariyle oluşmadığından, müsnet suçtan kovuşturmaya yer olmadığına...”

'BU DOSYA DA SIFIRLANDI'

Meclis üyesi Sağ  karar için şunları söyledi:
“Tebligat tarihi dün Soma'nın seneyi devriyesinde yapıldı. Benim suçladığım görevlilerle yazışmalar yapılarak bu sonuç çıkarıldı. Kimse 10 bin 125 metrekare arsaya 145 bin metrekare inşaat nasıl yapılır diye sormadı. Bina detaylı biçimde bağımsız bilirkişiler tarafından onaylı projesine uygun mu, değil mi diye kontrol edilmedi. Tek bir araştırma yapılmadan, aynı kömür ocaklarında nasıl tek bir kamu görevlisi yargılanmadıysa burada da hem kamu, hem müteahhit firma kovuşturulmadı, bu dosya da sıfırlandı. Sulh ceza hakimliğine itiraz edeceğim.”

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

''Kentsel dönüşümle dayanıksız yapıları yeniliyoruz''
  • 31.10.2020 10:19

''Kentsel dönüşümle dayanıksız yapıları yeniliyoruz''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir depremi sonrasında kentsel dönüşümle b ...

Bakan Özhaseki: İmar kirliliği oluşturana hapis cezası var!
  • 11.06.2018 13:11

Bakan Özhaseki: İmar kirliliği oluşturana hapis cezası var!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, imar affı ile ilgili açıklamalarda bulunara ...

Soma’nın yıldönümünde Spine Towers'a takipsizlik!
  • 15.05.2015 14:32

Soma’nın yıldönümünde Spine Towers'a takipsizlik!

Soma Holding’e ait Spine Towers’la ilgili imar kirliliği şikayetine takipsizlik ...