maritbet girişmaritbet
Silvan Barajı’nın temeli 14 Mayıs’ta atılıyor!

Silvan Barajı’nın temeli 14 Mayıs’ta atılıyor!

Atatürk Barajı'ndan sonra GAP'taki en büyük sulama barajı olma özelliği taşıyan Silvan Barajı ile Ambar Barajı ve Silvan Babakaya Sulama Tüneli'nin temeli 4 Mayıs'ta düzenlenecek törenle atılacak

Atatürk Barajı'ndan sonra GAP'taki en büyük sulama barajı olma özelliği taşıyan Silvan Barajı ile Ambar Barajı ve Silvan Babakaya Sulama Tüneli'nin temeli 4 Mayıs'ta düzenlenecek törenle atılacak.

DSİ 10. Bölge Müdürlüğü sınırları içinde olan Silvan Barajı'nın, Ambar Barajı Göleti ve Silvan Babakaya Sulama Tüneli'nin temel atma törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ve çok sayıda yetkili katılacak.

Atatürk Barajı'ndan sonra GAP'taki en büyük sulama barajı olma özelliği taşıyan ve 4 Mayıs'ta temeli atılacak olan Silvan Barajı ile 318 bin kişinin istihdam edilmesi sağlanacak.

Baraj, 7 milyar metreküp göl hacimli olacak ve 5 yılda tamamlanacak. Hizmete girdiğinde 160 megavat hidroelektrik santral gücüne sahip olacak olan baraj ile aynı zamanda 245 bin hektarlık alanın sulanması da sağlanacak.

Silvan Barajı'nın ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu olarak inşa edilecek. Gövde yüksekliği 174,5 metre, kret boyu 440 metre ve gövde hacmi 8,5 milyon metreküp olacak. Baraj ile ülke ekonomisine yılda 900 milyon lira katkı sağlanması hedefleniyor.

Göç azalacak

Vali Mustafa Toprak, GAP Eylem Planı'nın en önemli çalışmalarından biri ve Atatürk Barajı'ndan sonra en büyüğü olan Silvan Barajı'nın temelinin 4 Mayıs'ta Silvan Hükümet Konağı önünde 4 bakanın katılımıyla atılacağını belirterek, Silvan Barajı ile 245 bin hektar alanın sulanabileceğini söyledi.

Silvan Barajı'nın kendisi ile toplam 7 alt barajdan oluştuğunu, bu barajların Kıbrıs, Bulaklıdere, Karacalar, Pamuk Çay, Ambar Çayı, Başlar ve Kuru Çay olduğunu kaydeden Toprak, bu alt barajlardan Pamuk Çay Barajı'nın bitim noktasına geldiğini, Ambar Barajı'nın temelinin atılacağını, diğer 5 alt barajın temellerinin ise yakın zamanda atılacağını, yaklaşık 5 yıl içinde bitirileceğini bildirdi.

Tamamlandığında binlerce dönümlük tarım arazisini suyla buluşturacak olan Silvan Barajı'nın, bir yandan bölgeler arası ekonomik gelişmişlik farkının giderilmesine ve göçün azalmasına, diğer yandan elde edilecek gelir artışıyla bölgenin ve ülkenin sosyal refahının yükselmesine katkı sağlayacağını vurgulayan Toprak, ''Devletimizin açıkladığı yeni teşvik paketi ve yapılacak olan barajlarla beraber kısa zamanda yukarıya doğru büyük bir ivme yakalanacaktır. Vatandaşlarımız artık iş ve aş sahibi olacaklardır. İlimiz için devrim niteliği taşıyan bu barajlarımızın açılışına tüm Diyarbakırlı vatandaşlarımızı davet ediyorum. Açılışa gelip geleceğinize sahip çıkın'' dedi.

Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Silvan Barajı'nda fiziki gerçekleşme yüzde 84'e ulaştı!
  • 07.10.2022 16:34

Silvan Barajı'nda fiziki gerçekleşme yüzde 84'e ulaştı!

Diyarbakır'ın "çılgın projesi" olarak nitelendirilen ve bölgedeki tarımsal üreti ...

Silvan Barajı, Avrupa'nın en yükseği olacak!
  • 22.11.2021 10:43

Silvan Barajı, Avrupa'nın en yükseği olacak!

Kulp Çayı üzerinde yapımı süren Silvan Barajı'nın tamamlanması ile 2 milyon 350 ...

Silvan Barajı 23 Ocak'ta açılıyor
  • 20.01.2021 17:15

Silvan Barajı 23 Ocak'ta açılıyor

Türkiye'nin en büyük 2. sulama projesi olan Silvan Projesi, 8 baraj ve 23 sulama ...

Dünyanın en büyük güneş enerji santrali üretime başladı
  • 29.09.2020 08:55

Dünyanın en büyük güneş enerji santrali üretime başladı

Konya’nın Karapınar ilçesinde 20 milyon metrekare alan üzerine kurulmaya başlana ...

GAP'ın iki dev barajı tamamlanmak üzere!
  • 10.11.2018 13:36

GAP'ın iki dev barajı tamamlanmak üzere!

Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında yapılan Ilısu Barajı'nın yüzde 90'ı, Silvan ...