maritbet girişmaritbet
Serkan Emin, ‘Çevre dostu binalarda şimdi sıra kamu kurumlarında’

Serkan Emin, ‘Çevre dostu binalarda şimdi sıra kamu kurumlarında’

Altensis kurucu ortağı Serkan Emin, kamunun çevre dostu bina konusunda özel sektöre ve Türkiye’ye örnek olması gerektiğini belirtti

Türkiye'de halen 62 adet çevre dostu bina bulunuyor. 200 bina da sertifika alma hazırlığında. Kamuda ise sadece bir bina çevre dostu bina sertifikası aldı, iki kamu binasında hazırlık sürüyor. Altensis kurucu ortağı Serkan Emin, kamunun bu konuda özel sektöre ve Türkiye'ye örnek olması gerektiğini belirterek, Bakanlığın çevreyle ilgili deklarasyonunun da bu yönde değerlendirilmesini istedi.

Dünya Çevre Günü'nde Türkiye'ye ilişkin ilginç bir istatistik. Türkiye'de halen 62 adet çevre dostu bina bulunuyor. Yaklaşık 200 binanın ise çevre dostu bina sertifika süreci devam ediyor. Ancak kamu kurumlarında sadece bir binanın çevre dostu sertifikası bulunuyor, iki binanın hazırlığı da devam ediyor.

Altensis kurucu ortağı Serkan Emin, kamunun bu konuda özel sektöre ve Türkiye'ye örnek olması gerektiğini belirterek, Çevre Bakanlığı'nın çevre deklarasyonunun da bu yönde değerlendirilmesini istedi. Çevre dostu binalar danışmanlık şirketi Altensis kurucu ortağı Serkan Emin, Türkiye'de yeşil bina (çevre dostu) sınıfına girecek kamu binası sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini belirterek, “Oysa bu binalar hem enerjinin en fazla tüketildiği yerler, hem de özel sektöre örnek olması gereken bir vasıfları var. Bu anlamda artık sıra kamuda. Bundan sonra kamunun yeşil bina ve kentlerle öncü olması, özel sektörün kendi dinamikleri ile sağladığı ivmeyin çok daha üst seviyelere taşıması bekleniyor”dedi.

 

Yağmur Suyunu Geri Kazanan Kamu Binası

Serkan Emin sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamu binası olarak yeşil bina sertifikasını almış olan sadece bir bina bulunuyor. Başakşehir Belediyesi'nin Teknoloji Merkezi binası LEED sertifikasını Gold (Altın) seviyesinde almıştır. Bu projenin danışmanlığını da Altensis olarak yürütmüş olmaktan gururluyuz. Enerji verimli bu binada, hem sıcak su, hem elektrik üretmek maksatli güneş panelleri tesis edilmiştir. Yani tükettiği enerjinin bir kısmını binanın kendisi üretmektedir. Yine binada yağmur suyunu geri kazanarak tekrar bina kullanımına aktaran sistemler tesis edilmiştir. Bu projeyi takip eden Küçükçekmece Belediyesi ve Sarıyer Belediyesi'nin de projeleri olduğunu biliyoruz. Beklentimiz bu sayının ve dolayısıyla kamu tarafındaki farkındalık ve bilincin çok daha üst düzeye çıkmasıdır.”

Çevre Dostu Binalara Ruhsat Önceliği Önerisi

Serkan Emin, Altensis olarak kamu tarafında bu tarz rol model olabilecek projelere kaynak ayrılmasını ve bu tarz projelere ruhsat, onay gibi bürokratik işlemlerde öncelik tanınmasını, göreceli daha yüksek emsal izinleri verilerek ekonomik anlamda özendirilmesini önerdiklerini de söyledi. Serkan Emin “Başlangıç olarak, pilot bölgelerde uygulamalar yaparak başlanılarak yeşil ve sürdürülebilir binaların özellikleri, faydaları tüm topluma anlatılarak farkındalık sağlanmalıdır. Bu sayede artacak toplum bilinci, arzı etkileyen nedenlerden biri olacaktır” dedi.

Su ve Elektrik Faturaları Düşüyor

Bu konuda ABD'de yapılan araştırmaları örnek gösteren Altensis Kurucu Ortağı Serkan Emin şunları söyledi: “ABD'de ofis binalarında yapılan çalışmada yeşil binaya geçen firmaların ekonomik faydalar haricinde işe devamsızlık ve işten ayrılma oranlarında yüzde 20 ila 30 arasında azalma gibi çalışan performansına yönelik pozitif sonuçlar ortaya koyduğu tespit edilmiştir. Çalışan verimliliği dışında, ekonomik olarak da bu tür binalarda yaşayanların elektrik faturalarında yüzde 24 ile yüze 50, su faturalarında yüzde 40 tasarruf sağlanmaktadır.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Pimapen, Ses Tecrübe Odası ile gürültü kirliliğine dikkat çekiyor!
  • 13.06.2022 10:46

Pimapen, Ses Tecrübe Odası ile gürültü kirliliğine dikkat çekiyor!

Pimapen “Şehri Sessize Al” projesi kapsamında geliştirdiği Ses Tecrübe Odası ile ...

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!
  • 04.06.2022 10:28

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şena ...

Bakan Kurum 5 Haziran Dünya Çevre Günü Toplu Açılış Töreni'nde konuştu
  • 05.06.2021 18:01

Bakan Kurum 5 Haziran Dünya Çevre Günü Toplu Açılış Töreni'nde konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsam ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Güzel şehirleri güzel yürekli insanlar inşa eder"
  • 05.06.2021 17:35

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Güzel şehirleri güzel yürekli insanlar inşa eder"

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pendik Millet Bahçesinde düzenlenen ...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum'un Dünya Çevre Günü mesajı
  • 05.06.2021 14:16

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum'un Dünya Çevre Günü mesajı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, şehirleri; çevreyi, doğayı merkeze alan ...

Duygu Erten 'Yeşil binaların çoğunu Çedbik üyeleri yapıyor'
  • 20.02.2014 16:24

Duygu Erten 'Yeşil binaların çoğunu Çedbik üyeleri yapıyor'

Çedbik Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Duygu Erten, Çedbik'in kuruluşunu, Türki ...