maritbet girişmaritbet
Selahattin Keten: Lüks ev satışları yüzde 30 düşer!

Selahattin Keten: Lüks ev satışları yüzde 30 düşer!

Yüzde 18’lik KDV uygulamasının lüks konut satışlarında yüzde 30’luk daralma yaratacağını belirten Selahattin Keten, “Yüzde 18, yeni konut için ağır bir darbe oldu. Bundan sonra bazı müteahhitler zor durumda kalabilir” dedi

 

Lüks konuta getirilen yüzde 18 KDV'nin satışlarda büyük bir daralma yaratması bekleniyor. İstanbul'un lüks semtlerinde eski binaları yıkıp yerine lüks konutlar inşa eden Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten, yeni KDV oranlarının piyasayı olumsuz anlamda etkileyeceğini söyledi. Keten, arsasının metrekare fiyatının 1000 liranın üzerindeki konutlara yüzde 18 KDV uygulandığını hatırlatarak, “Bu oranlarla birlikte lüks konut satışları azalacak. Piyasada yüzde 30 oranında daralma bekliyorum” dedi.
 
Yüzde 18'lik KDV yükü nedeniyle vatandaşların yeni konutlar yerine stokta bulunan ve yüzde 1 KDV'yle satılan konutlara yöneleceğini anlatan Keten, “Yüzde 18, yeni konut için ağır bir darbe oldu. Evet, KDV yüzde 1 de olmamalıydı ama yüzde 5 ile 8 arasındaki oranlar çok daha makul olurdu” diye konuştu.
 
Nişantaşı'nda binalar çürük
Selahattin Keten, metrekaresi 1000 liranın altında arsa bulmanın neredeyse imkansız olduğunun altını çizerek, “Şişli bölgesinde belediye rayiçleri bile yüksek. Arsalar 5-10 bin lira arasında görünüyor. Piyasa rayiçleri ise 15 bin ile 50 bin dolar arasında değişiyor” dedi. Keten, bölgedeki konutların metrekaresinin 5 ile 12 bin dolar arasında satıldığını belirterek, dükkan fiyatlarının ise 20 bin dolara kadar yükseldiğini vurguladı.
 
Selahattin Keten, İstanbul'un çok eski ve dayanıksız bir yapı stoğu bulunduğunu anlatarak, Nişantaşı'nda bile kentsel dönüşümün şart olduğunu söyledi. Bölgedeki binaların ortalama yaşının 40 yıla dayandığını anlatan Keten, “Aslında tüm Şişli için konuşmak gerek. Teşvikiye, Niaşntaşı, Bomonti ve Ulus'ta projeler yapıyoruz. Aldığımız tüm raporlar ‘Depreme dayanıksızdır' çıktı. Bu nedenle İstanbul'un lüks semtlerini de dönüştürmek gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.
 
‘Bazıları zorda kalacak'
Selahattin Keten, yeni KDV sisteminin kentsel dönüşüm bölgelerinde geçerli olmadığını belirterek, “Biz bir bina için çürük raporu alarak yüzde 18 KDV'den muaf olabiliriz ama bu bir çözüm değil. Sektörün geneli ve tüm Türkiye için olayı değerlendirmek gerekiyor. Biz gerekli yerlerde tabi ki çürük raporunu alacağız ama dönüşüm alanına girmeyen bölgelerdeki sorun nasıl çözülecek?” diye konuştu.
 
Selahattin Keten, yüksek KDV yüzenden sektörde belirli sıkıntıların oluşabileceğine işaret ederek, bu durumdan etkilenen ve finansal yapısı güçlü olmayan bazı müteahhitlerin zor durumda kalabileceğine vurgu yaptı.
 
 
20 YIL GARANTİ VERİYOR
Keten İnşaat, yıllardır uyguladığı kişiye özel ücretsiz mimari danışmanlık hizmetini Haliç rojesinde de devam ettirecek. Profesyonel bir ekip çalışması sonucu oluşacak Keten Haliç Projesi'nde tasarımların her aşamasında müşteri ile beraber yol alınacağının altını çizen Selahattin Keten, ”Onlar isteklerini anlatacak biz de gerçekleştireceğiz. Konutların cephesi ile beraber mutfak ve banyoların seramik, parke, boya rengi hatta kapı kollarına kadar olan detayları müşterilerin seçimleri ve beğenileri doğrultusunda gerçekleşecek” dedi. Keten, Keten Haliç Projesi'nde binanın altyapısı ile ilgili oluşabilecek herhangi bir sorun karşısında 20 yıl garanti verdiklerini ifade etti.
 
Müşteri KDV pazarlığına başladı
 
Selahattin Keten, KDV'nin yüzde 1'den yüzde 18'e çıkmasıyla birlikte vatandaşların da KDV pazarlığına başladığını belirterek, şunları söyledi: “Müşteriler KDV'yi ödemek istemiyor. Pazarlık yapmak istiyorlar. Bize, KDV'nin yarısını ya da tamamını siz ödeyin diyorlar. 1 milyon dolarlık bir dairede yüzde 18 KDV 180 bin dolar ediyor. İstanbul'da ortalama bir dairenin fiyatına denk geliyor. Bunun için pazarlık yapıyorlar ve bizim ödememizi istiyorlar. Ancak bizim bu maliyetleri karşılamamız çok zor. Zaten yüzde 20 gelir vergisi ödüyoruz. Bir de yüzde 18 KDV verirsek yüzde 38 vergi eder. Bu çok yüksek bir oran.”
 
35 yıldır kentsel dönüşüm yapıyor
 
Selahattin Keten, yaklaşık 35 yıldır İstanbul'un merkezi bölgelerinde eski binaları yıkıp yerine bölgenin dokusuna ve mimarisine uygun binalar yaptıklarını vurgulayarak, şu bilgileri verdi: “Şişli ve Kadıköy'deki lüks semtlerde birçok proje geliştirdik. Şimdi Eyüp'te yeni bir projeye daha başlıyoruz. Projelerimizle bölgelerin çehresini değiştiriyoruz. Kurtuluş'ta 100 rezidans, Çamlıca'da 8 konak, Eyüp'te 15 bin metrekarelik kapalı alanda 2 bina ve Şişli bölgesinde 5-6 bina yapacağız. Şu anda 50 bin metrekarelik kapalı alandaki projelerimizin değeri 50 milyon doları buluyor.  Kaplumbağa misali evimizi sırtımızda taşıyoruz ve kentin her yerinde bina yapabiliriz.”
 
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Keten Nişantaşı projesinin örnek daire görüntüleri!
  • 15.05.2013 10:41

Keten Nişantaşı projesinin örnek daire görüntüleri!

Keten İnşaat'ın Nişantaşı'ndaki apart projesini ziyaret ettik. emlaktasondakika. ...

Keten İnşaat Haliç projesini tanıttı!
  • 07.01.2013 13:48

Keten İnşaat Haliç projesini tanıttı!

Keten İnşaat, Haliç'teki yeni projesini ve 2013 yılında yapacaklarını özel bir t ...

Selahattin Keten, butik projelerinden bahsediyor
  • 27.04.2012 11:49

Selahattin Keten, butik projelerinden bahsediyor

Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten, Nişantaşı’na yaptıkları bu ...

Keten Haliç Konutları örnek daire görselleri
  • 01.02.2014 14:34

Keten Haliç Konutları örnek daire görselleri

Keten İnşaat tarafından Eyüp'de inşa edilen Keten Haliç Konutları'ndan örnek dai ...