maritbet girişmaritbet
SEKTÖRÜNÜN BAŞARILI İSMİ

SEKTÖRÜNÜN BAŞARILI İSMİ

Avrupa Konutları markasını kuran ve bugünlere taşıyan İnşaat sektörünün başarılı ismi Süleyman Çetinsaya, son büyüme rakamları ışığında ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.

Avrupa Konutları markasını kuran ve bugünlere taşıyan İnşaat sektörünün başarılı ismi Süleyman Çetinsaya, son büyüme rakamları ışığında ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.

Çetinsaya:

“2012'den kimse korkmasın, bizdeki dinamizm bize yeter…”

Hafta içinde açıklanan ve birçok Avrupa ülkesini kıskandıran büyüme rakamlarının ışığında, büyümede en önemli pay sahibi sektörlerin başında gelen İnşaat sektörünün önemli aktörü, Avrupa Konutlarının mimarı Süleyman Çetinsaya ile 2012 yılına ait beklentileri konuştuk.

Geride bıraktığımız 2011 yılı için neler söylersiniz?

Türkiye'nin 2011'de çok daha yüksek büyüme rakamlarına sahip olacağını ve bu yıl Avrupa'yı kasıp kavuran krize rağmen, genç ve başarıya aç nüfusuyla, başarılı ekonomi yönetimiyle, kendi dinamikleri ile bir yıldız gibi parlamaya devam edeceğini biz de söylemiştik. Tahminlerimiz doğru çıktı ve diğer tüm sektörlerde olduğu gibi, İnşaat sektörünün ülke için son derece önemli bir lokomotif olduğunu, ihracatla birlikte inşaattaki büyümenin önüne engeller konmadığı sürece, Türkiye'nin çok büyük başarılara imza atacağını hep birlikte gördük.

 

Bugün geriye dönüp baktığımızda ve geleceğe, 2012 yılına bir projeksiyon yapmanızı istediğimizde neler gördüğünüzü paylaşır mısınız?

Wall Street Journal, Türkiye'yi Avrasya Kaplanı olarak ilan etti. Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) 2011 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 8,2 oranında arttı. Bu oran, ekonomistlerin yüzde 6,6 olarak tahmin ettikleri büyüme oranının çok üzerinde gerçekleşti. İnşaat sektörü 10.6 büyüme sergileyerek, hem istihdamda hem de yatırımlarda ülkenin yüz akı oldu. Konut sektörüne yatırım yapanlar, yeni ev almak için borçlananlar şüphesiz çok kazançlı çıktılar.

Etrafımızdaki ülkelerde, Ortadoğu'daki ve Avrupa'daki komşularımızın yaşadığı siyasi çalkantılara rağmen bu başarı gerçekleşti.

Bizim ülkemizde bazı kesimler ne yazık ki, her yorumu siyah ve beyazdan ibaret yapıyorlar. Şimdi 2012 ile ilgili karamsar tablolar çizmek isteyenler de var. Oysa biz kendi sektörümüze bakarak bile, ülkenin baştan başa yenilenmek zorunda olduğunu, bu yenilenmenin dış kredi kaynaklarıyla yapılmayacağını, halkımızın kendi varlıklarını ve borçlanma gücünü kullanarak gerçekleşeceğini görebiliyoruz. Bu yenilenmede inşa edilecek her metrekare konut için, yüzlerce yerli tedarikçi firmanın üretim yapmasına, yerli üretimin canlı tutulmasına imkan sağlanmış olacak.

İhracat rakamlarını inceliyoruz. En fazla ihracat yapılan ülkeler arasında Irak, Rusya, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Suudi Arabistan, Belçika, Azerbaycan yüksek artış oranları ile öne çıkmışlar. Yani ülke tek boyutlu, tek sektörlü değil, topyekün tüm dinamikleriyle büyüyor.

Kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet yasası ekonomiyi nasıl etkiler?

Kentsel dönüşüm adını verdiğimiz ve Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar'ın yürüttüğü büyük bir çalışma daha var ki, hem sektörümüz hem de ülkemiz için önemli bir dinamo görevi üstlenecek kanaatindeyiz. Bu projenin bir sosyal boyutu bir de ekonomik boyutu var. Sosyal boyutunda tartışmasız insanlarımızın güvenli, huzurlu, insanca mekanlarda yaşama hakkının tanınması öne çıkıyor. Ekonomik boyutta ise, dönüşüm projesi bir kalkınma projesine dönüşebilir. Her ilde, ilçede, mahallede açılacak şantiyeleri ve ülkenin değerine değer katıldığını bir düşünün. Londra'da ortalama konut metrekare fiyatı 6.000 dolar iken İstanbul'da halen 2.000 dolar civarında.

Kentsel dönüşüm yasası ve yabancılara satışın önünü açacak mütekabiliyet yasasıyla birlikte, inşaat sektörü ihracat yapar hale gelecektir. Aslında konutlar ülkemizde kalacak ama, dışarıdan doğrudan yatırım anlamında kaynak transferi gerçekleşecektir. Bu çok değerli bir fırsattır, 2012'de ekonominin büyümesinde tartışmasız önemli bir rol alacaktır.

Sizin projeleriniz için neler söylersiniz?

Avrupa Konutları adıyla, 7 yıl önce Atakent'te başlayan çalışmalarımızda bugüne kadar, 9 projeye imza attık. 2007'de teslim ettiğimiz bin 400 konutluk Avrupa Konutları Atakent-1, 14 ay erken teslimle tamamladığımız 3 bin 100 konutluk Avrupa Konutları TEM, 8 ay erken teslimle tamamladığımız bin 108 konutluk Avrupa Konutları Atakent-2, 36 konutluk Avrupa Konakları Saklı Bahçe,136 konutluk Avrupa Residence TEM, 385 konutluk Avrupa Konutları Ispartakule-1,  330 konutluk Avrupa Konutları Ispartakule-2 ve inşaaları devam eden 2 bin 300 konutluk Avrupa Konutları Atakent-3 ile 80 konutluk Avrupa Konakları Florya ile konutun markasını inşa ediyoruz. Keleşoğlu, Aydınlı ve Afk firmaları ile ortak yapacağımız Evyap projesi ve Mesa, Kantur Akdaş şirketleri ile yine ortak hayata geçireceğimiz İstanbul Tema Park projesi ve Maslak da yapayacağımız inşaatla birlikte üç yeni proje için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içinde 10 bin konut u¨retme hedefimiz var. Sektörün markalaşmış iddialı diğer firmaları da bir gayret içinde. Bugu¨n hızlı ve kaliteli, adeta kasabalar büyüklüğünde projeler gerçekleştiriliyor. Bugünkü teknolojiyle, bugünün mühendislik kadrolarıyla gayet gu¨zel ekipler oluştu. İstanbul için bu hızı kesmeden, İstanbul'un yenilenmesi ve dönu¨şu¨mu¨ gerekir. Artık bundan geriye dönu¨ş olmaması gerekir.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Artaş Holding, 6 projesini 2024'de teslim ediyor
  • 14.03.2024 14:10

Artaş Holding, 6 projesini 2024'de teslim ediyor

Kurulduğu günden itibaren kalite odaklı projeler üreten ve faaliyet gösterdiği s ...

Avrupa Konutları Kartal Esentepe projesi işte böyle olacak!
  • 20.10.2022 15:32

Avrupa Konutları Kartal Esentepe projesi işte böyle olacak!

Konum, fiyat listesi, örnek daire, ödeme planı, satış ofisi gibi detayların mera ...

Avrupa Konutları Esentepe reklam filmi yayında!
  • 19.10.2022 11:06

Avrupa Konutları Esentepe reklam filmi yayında!

Artaş İnşaat tarafından hayata geçirilen Avrupa Konutları Esentepe projesinin re ...

Süleyman Çetinsaya, sosyal konut kampanyasını değerlendirdi!
  • 14.09.2022 10:23

Süleyman Çetinsaya, sosyal konut kampanyasını değerlendirdi!

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ...

Artaş İnşaat, yeni reklam filmiyle iki projesini tanıttı!
  • 01.07.2022 10:30

Artaş İnşaat, yeni reklam filmiyle iki projesini tanıttı!

1977’den beri tamamlanan ve yapımı devam eden projeleriyle 35 bin konuta imzasın ...

"2022 yılı yeni projelere odaklanacağımız bir yıl olacak"
  • 24.12.2021 15:21

"2022 yılı yeni projelere odaklanacağımız bir yıl olacak"

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, 2021 yılını değerlendird ...