maritbet girişmaritbet
Sektör oyuncuları konut satışlarını değerlendirdi!

Sektör oyuncuları konut satışlarını değerlendirdi!

İnşaat sektörünün oyuncuları yılın ilk iki ayındaki konut satışlarını masaya yatırdı.

Konut satışları şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 ve ilk iki aylık dönemde ise yüzde 6,4'lük artışla geçen yılın son çeyreğinde başlayan artış eğilimini sürdürüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre şubat ayında 95 bin 201 adet konut satılırken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artış gerçekleşti. Bu yılın ilk iki aylık döneminde ise konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4 artış gösterdi ve 181 bin 188 adet konut satıldı. Geçen yıl aynı dönemde 170 bin 236 adet konut satışı gerçekleşmişti.

Aynı dönemde ipotekli satış olarak nitelendirilen kredili satışlarda ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 53,6 artış görüldü ve şubatta 36 bin 952 adet konut kredili satıldı. 

Sektör temsilcileri, konut satışlarında geçen yılın son çeyreğinde başlayan yükseliş trendinin bu yılın ilk aylarında da sürdüğünü ifade ederken, konut kredisi faiz oranlarında bu dönemde görülen düşüşün satışların artmasında etkili olduğuna işaret ediyor.

"Konut satışlarında ilk kullanım amaçlı satın alma oranı yüzde 60 civarında"

 İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yabancılara konut satışında belirgin bir artış olduğunu, ancak asıl artışın gelecek aylarda görüleceğini söyledi.

Konut satışlarındaki artışın yılın ilk aylarında beklenen bir durum olduğunu ifade eden Durbakayım, "Zamların eli kulağında. Seçimlerden önce olabilecek kadar yapılacak, seçimlerden sonra da belli ayarlamalar yapılacak. Konut alıcısı buna göre planlamasını yaparak konut alımını gerçekleştirdi. Türk insanının gayrimenkule bir güveni var ve yatırımını buraya yapıyor" dedi.

Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olduğunu ve yeni evlenenlerin konut edindiğini belirten Durbakayım, şunları kaydetti:

"Ayrıca Türkiye'de yaşam biçimleri değişiyor. Artık insanlar daha küçük aileler şeklinde yaşıyor, dolayısıyla konut ihtiyacı üretilenden fazla. 'Konutta balon var' şeklinde söylentiler yazılıyor, ama böyle bir şey söz konusu değil. Doğru bir ürün yoksa, lokasyon yanlışsa, fiyat belirlemede bir sıkıntı varsa o konutun satılmaması doğaldır. Bu bakımdan Türkiye'de konut üretimi talebin çok altındadır. Konut satışlarında ilk kullanım amaçlı satın alma oranı yüzde 60 civarında. Al-sat yaparak konut satışından prim elde etmeyi amaçlayanların oranı yüzde 20-25'i geçmez."

"Sektörün seçimlerden sonra daha da güçlenerek çıkmasını bekliyoruz"

Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan ise rakamların sektördeki hareketlenmenin bir yansıması olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Şirket olarak yaklaşık 6 ay önce 1,5 gün gibi çok kısa bir sürede 650 bağımsız bölümün satışını tamamladıklarını aktaran Uyan, şunları ifade etti: 

"Rakamlar ve deneyimlerimiz Türkiye'yi etkisi altına alan siyasi ve sosyoekonomik gelişmelerin artık etkisini kaybettiğinin en büyük ispatıdır. Konut yatırımcısının ekonomiye güveninin arttığının resmidir. Bu rakamlar önümüzdeki günlerde sektörün daha da hareketleneceğine işaret ediyor. Sektörün seçimlerden sonra daha da güçlenerek çıkmasını bekliyoruz. Seçimlerden sonra Türkiye'de 4 yıl daha seçim olmayacak. Sektörün ve genel itibarıyla ekonominin bu 4 yıllık istikrar döneminden daha güçlü çıkacağını öngörüyoruz.

Kaldı ki, uluslararası derecelendirme kuruluşlarından Fitch'in Türkiye için yaptığı son değerlendirme de önümüzdeki günler için olumlu bir tablo çiziyor. Türkiye'nin en büyük bütçe kalemlerinden biri olan enerji maliyetlerinin düşmesi ve beraberinde cari açığın azalması Türkiye adına gerçekten olumlu bir hava oluştuğunun en büyük ispatıdır. Bu tabloya ek olarak seçimlerden sonra faizlerin de düşmesini bekliyoruz."

2015 yılı sonu için sektörde yüzde 10'luk bir büyüme beklentileri olduğunu dile getiren Uyan, Türkiye'de tüm dünyada olduğu gibi yatırım amaçlı ve oturmak amaçlı olmak üzere iki türlü konut talebi olduğunu kaydetti.

Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmeler ve refah artışıyla birlikte kimileri ilk evlerini alırken kimilerinin de daha rahat edebilecekleri evlere geçiş yaptıklarını belirten Uyan, "Bizim hem yatırım amaçlı hem de oturum amaçlı müşterilerimiz var. Yatırım amaçlı müşterilere baktığımızda daha çok küçük metrekareli dairelerle ilgilendiklerini görüyoruz. Oturum amaçlı konut satın alanlarsa daha çok 3+1, 4+1 gibi büyük metrekareli konutlarla ilgileniyorlar" dedi.

"Konut satışında yıl sonunda 1,5 milyona yaklaşacağımızı öngörüyoruz"

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir ise 2015 yılında inşaat sektörü olarak bir önceki yılda elde edilen konut satış adedinin aşılacağını ve sektör olarak yeni bir rekora imza atılacağını söyledi.

Yılın ilk iki ayında açıklanan verilerin de ilerisi için bunu gösterdiğini belirten Demir, haziran ayındaki seçimden sonra satışların daha da çok ivmeleneceğini ve  yabancıya satış konusunda da hareketliliğin sürmesini beklediklerini dile getirdi.

Demir, 2015 yılı sonunda sektörün yüzde 10'un üzerinde büyüyeceğini ve 1,5 milyon konut adedine yaklaşacağını öngördüklerini ifade etti.

Şu an Türkiye'de her kesimden ve her gelir grubundan ev alma talebinin olduğunu aktaran Demir, şunları belirtti:

"Özellikle orta ve alt gelir grubu, ev almak için İstanbul'da uygun proje üretilmesini bekliyor. Fakat her şeyden önce bunun için uygun arsa maliyetlerinin oluşması gerekiyor. Şu an İstanbul'da arsa maliyetleri çok yüksek. Eğer arsa maliyetleri bu kadar yüksek olmaya devam ederse orta gelir grubunun ev alma şansı ne yazık ki olmayacak. Diğer yandan konut satışında yabancıya yapılan satışlarda da artış bekliyoruz.

Ekonomik konjonktürün olumlu seyretmesi halinde yabancılara yapılan satışların da artacağına ve ülkemize bu yolla bol miktarda döviz girdisi sağlanacağına inanıyoruz. İlk konut talebi ile her zaman karşılaşıyoruz. Fakat yatırım amaçlı olarak ikinci üçüncü evini almak için girişimde bulunanların sayısında da istikrarlı bir artış olduğunu gözlemliyoruz."

Sektör temsilcileri konutların tasarruf ya da barınma amaçlı alınıp alınmadığına ilişkin net bir verinin olmadığını, markalı konut projelerinin satışlarındaki yabancıların payının yüzde 21 civarında olduğunu belirtti. 

Ocak ve Şubat aylarında konut satışları şöyle:

AA

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TÜİK konut satış rakamlarını açıkladı, düşüş yüzde 12,7 oldu!
  • 15.09.2022 10:17

TÜİK konut satış rakamlarını açıkladı, düşüş yüzde 12,7 oldu!

Türkiye genelinde konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına gör ...

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'
  • 15.04.2022 11:47

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'

İNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, TÜİK'in mart ayı k ...

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!
  • 13.04.2022 15:17

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!

İNDER ''Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinde 400 bin dolar doğru karar'' ...

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı
  • 30.11.2021 16:01

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı

Tapu işlemlerinden elde edilen harç geliri 29 Kasım itibarıyla 20 milyar lirayı ...