maritbet girişmaritbet
'Sektör, devlet destekleriyle sürekli büyüme kaydediyor'

'Sektör, devlet destekleriyle sürekli büyüme kaydediyor'

Gayrimenkul sektörünün önemli isimleri inşaat sektörünün, 2017 yılı satış rakamlarını değerlendirdi.

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, 1 milyon 400 bini aşan konut satışıyla hedeflenen rakamların üstünde bir performans sergilendiğini ifade etti.

Dünyada yaşanan ekonomik ve siyasi karışıklıklara rağmen Türkiye ekonomisinin son 15 yıldır sahip olduğu istikrar ortamının, yatırımcının konuta ilişkin güvenini korumasına neden olduğunu aktaran Demir, "Sektörümüz, elimizde olmayan gelişmelerden ötürü zaman zaman duraklamalar yaşasa da ekonominin en önemli aktörlerinden biri olma misyonunu sürdürüyor. 2018 yılının da ekonomideki konumumuzu sürekli yükselten gelişmelere sahne olacağına inanıyoruz." diye konuştu.

Gayrimenkul ve inşaat sektörünün, 2017 yılında hedeflediği konut satışlarını aşmayı başardığını vurgulayan Demir, 2018 yılının da ekonomideki konumlarını sürekli yükselten gelişmelere sahne olacağına inandıklarını söyledi.

Demir, geçen yıl gayrimenkul ve inşaat sektörünün, hükümetin verdiği desteklerle birlikte sürekli bir büyüme kaydettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Yapılan konut kampanyaları, faiz oranlarındaki indirimler, yabancı yatırımcılara tanınan vatandaşlık hakkı gibi etkenler, sektörün dinamizmini korudu. Özellikle yabancıya vatandaşlık hakkı getirilmesiyle de yabancı yatırımcıya konut satışlarında bir artış trendi yakaladık. Sektörümüzün artan yatırımlarıyla birlikte, ulusal ve uluslararası arenada yapılan etkinlik ve fuarların da katkısıyla Türkiye gayrimenkul ve inşaattaki üstün gücünü tüm dünyaya kanıtlamaya başladı. Bunun neticesini de açıklanan rakamlarda gayet net bir şekilde okuyabiliyoruz.

Sektörümüz, her dönemde üreten ve istihdam sağlayan rolüyle de ekonomideki rolünü artırıyor Demir İnşaat olarak, yatırımlarımızı ara vermeden sürdürürken, yatırımcılarımızın gözünde daha çok yükseliyor potansiyel yatırımcılarımızın da dikkatini çekiyoruz. Satışlardaki artış, bizim satış rakamlarımıza da yansıyor. İmzamızı taşıyan projelerimizin satışlarındaki hareketlilik tüm hızıyla devam ediyor. Biz de yatırımcılarımızın taleplerinden aldığımız güçle, yeni yatırımlarımızı projelendirmeyi sürdürüyoruz. 2018 yılında da mevcut projelerimize ek olarak yeni yatırımlarımızı hedef kitlemizle buluşturarak sektördeki öncü konumumuzu sürdüreceğiz."

"Türkiye yabancı alıcının yakın markajında"

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt da yabancılara 2017 yılında yapılan 22 binin üzerindeki konut satışının sevindirici olduğunu belirterek, "Biz de satışımızın yüzde 35'ini yabancıya yapıyoruz." dedi.

Türkiye'nin yabancı yatırımcının yakın markajında olmaya devam ettiğini aktaran Özyurt, 2018'de bu satışların katlanarak devam etmesini umduklarını söyledi.

Özyurt, yabancıya konut satışının ihracat kapsamında değerlendirilmesini uzun zamandır dile getirdiklerini vurgulayarak, "2012'de çıkan Mütekabiliyet Kanunundan bu yana gündemden düşmeyen bir diğer konu da müktesep hak. Yani bir binaya imar hakkı verildikten sonra bu hakkın hep korunması. Yabancı parasını yatırdığı gayrimenkulde işleyen süreçte netlik istiyor, belirsizlik istemiyor. Bu yasadan sonra sektörün yabancıya satışlar 5 milyar dolar seviyelerine ulaştı. 200 alt sektörü destekleyen katma değeri yüksek bir sektörün daha çok ilgiyi hak ettiğini düşünüyorum." diye konuştu.

"Canlılığın istikrarlı bir şekilde sürdüğünün göstergesi"

Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan ise gayrimenkule yapılan yatırımın, her zaman en doğru yatırım araçlarından biri olduğunu belirterek, "2017 yılı, ev sahibi olmak isteyenler açısından en doğru dönemlerden biriydi. 2017 konut satışlarının rekor kırmış olması, sektördeki canlılığın istikrarlı bir şekilde sürdüğünün göstergesidir. Konut satışlarındaki pozitif göstergeler uzun vadeli pozitif beklentilerimizi de güçlendiriyor. Sektörün 2018 yılında da ekonomimizin lokomotifi olacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu. 

Uyan, göstergelerin, Makro İnşaat'ın orta ve uzun vadeli yatırım planlarını hayata geçirmesini motive ettiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Kurulduğumuz günden itibaren kalite ve güveni esas alarak çalıştık. Nitelikli konut ihtiyacını karşılarken kaliteli bir yaşam kültürü sunmak için çalışıyoruz. Müşteri memnuniyetine odaklanarak farklı ihtiyaç ve beklentilere çözümler geliştirip projelerimizi farklılaştırmaya devam edeceğiz. Küçük yatırımcılara büyük gayrimenkul projelerine ortak olma imkanı tanıyan gayrimenkul sertifikasının hayata geçmesinin ve yeni finansman modellerinin müşterilere sunulmasının, gayrimenkul yatırımcılarının alım kararlarını kolaylaştırıcı avantajlar olduğunu görüyoruz. Konut satışındaki pozitif trendin 2018 yılında da devam edeceğini öngörüyoruz."

"Faiz indirimiyle yeni rekorlar hayal değil"

Cihan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yavuz Pala da yıllık satış rakamlarının yüzde 5'in üzerinde arttığını kaydederek, "Bir önceki yıl sektöre verilen destek ve teşviklerle inşaatçılar olarak yılı çok iyi hatta rekor denecek rakamlarla tamamlamıştık. Onun üzerine bu yılki yüzde yüzde 5'lik artışı sevindirici olarak değerlendiriyoruz. Ancak kredili satışlardaki düşüşü ters yöne çevirmek için her zaman söylediğimiz gibi kredi faiz oranlarının gözden geçirilmesi gerekiyor. O zaman yeni rekorlara doğru gitmek hiç de hayal olmaz." ifadelerini kullandı.

Kar Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Üçüncü ise hain darbe girişiminin tarihte görülmemiş badireler atlatan Türkiye ve inşaat sektörünün 2016'nın ağustos ayı itibarıyla hemen toparlanarak satışta pik yaptığını belirterek, "Faiz oranlarındaki indirim, Emlak Konut'un öncülüğünde başlatılan kampanyalar, devlet teşvikleri, satışı artıracak birtakım tedbirler nedeniyle sektör hemen toparlandı ve 2016'yı yüksek satış rakamlarıyla kapattık. Şimdi TÜİK'in 2017 yıllık satış rakamlarına baktığımızda bunun üzerine yüzde 5,1 daha koyduğumuzu görüyoruz. Son aylarda yaşanan stabil durum ve artan maliyetlere rağmen sevindirici rakamlara ulaşmış olmak bizleri çok mutlu ediyor." bilgisini verdi.

Yapıen İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Celal Koçer ise konut sektöründe 2016'da kırılan satış rekorunun, 2017'de 1 milyon 409 bin ile yeniden kırıldığını vurgulayarak, "Bunu zaten bekliyorduk, bizler için şaşırtıcı olmadı. Kampanyaların sona ermesiyle beraber 2017 yılının son aylarında artış trendinde olan rakamlar stabil hale gelse de bugün ortaya çıkan tablo çok sevindirici, onun da ötesinde umut verici. Tabloyu sadece yerli yatırımcılar içi değil yabancılar için de değerlendirmek gerekir. Onların ilgisi hiç azalmıyor, yabancıya satışlarda ay bazında her zaman artış olduğunu görüyoruz. Yıllık rakamlar da bu artış trendinin geçici olmadığını gösteriyor. Bundan sonra da bu trendin devam etmesini bekliyoruz." yorumunu yaptı.

216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, 2016'nın devlet teşviklerinin, piyasayı canlandırıcı tedbirlerin yoğun olarak yaşandığı bir yıl olduğuna işaret ederek, "Türkiye ekonomisinin 2016 üçüncü çeyrekte bir daralma yaşanmasına rağmen konut satışları 2016'da 1 milyon 341 bin 453 ile rekor kırmıştı. 2017'de ise yaz mevsimine denk gelen bayramlar, tatil dönemi ve uluslararası arenadaki gelişmelere bağlı olarak sakin seyreden gayrimenkul sektörü eylülde büyük bir sıçrama yaşadı." dedi.

Dündar, yeni lansman ve kampanyaların art arda geldiği eylül ayında konut satışlarında artış yaşandığına dikkati çekerek, "Şimdi bu rekorun üzerine çıkmış bulunuyoruz. Konut sektörü daha uzun yıllar üretmeye ve istihdam sağlamaya devam edecek, rakamlar bize bunu gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İşsizlik oranı tek haneye düştü
  • 10.03.2023 14:18

İşsizlik oranı tek haneye düştü

Türkiye'de işsizlik oranı, ocakta bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak yüzde 9, ...

Ocak ayında ipotekli konut satışları yüzde 10,9 azaldı!
  • 17.02.2023 10:39

Ocak ayında ipotekli konut satışları yüzde 10,9 azaldı!

Türkiye'de yabancılara yapılan konut satışı sayısı, ocakta geçen yılın aynı ayın ...

Türkiye nüfusu 85 milyon 279 bini geçti!
  • 06.02.2023 10:48

Türkiye nüfusu 85 milyon 279 bini geçti!

İstanbul'un nüfusu geçen yıl, bir önceki yıla göre 67 bin 51 kişi artarak 15 mil ...

Aralık 2022'de fiyatı en fazla artan ürün "konut sigortası" oldu!
  • 03.01.2023 10:43

Aralık 2022'de fiyatı en fazla artan ürün "konut sigortası" oldu!

Tüketici fiyatları bazında Aralık 2022'de en fazla fiyat artışı yüzde 79,26 ile ...

İstanbul, hem en fazla göç alan hem de en fazla göç veren il oldu
  • 28.12.2022 11:06

İstanbul, hem en fazla göç alan hem de en fazla göç veren il oldu

Türkiye'de geçen yıl 2 milyon 777 bin 797 kişinin iller arasında göç ettiği beli ...

Hane halklarının yüzde 60,7'si kendisine ait konutta oturuyor
  • 27.12.2022 11:12

Hane halklarının yüzde 60,7'si kendisine ait konutta oturuyor

Türkiye'de hane halklarının yüzde 60,7'si kendisine ait konutta ikamet ediyor. ...