maritbet girişmaritbet
Seçim bitti, inşaatın patronları ne düşünüyor?

Seçim bitti, inşaatın patronları ne düşünüyor?

Son 10 yılda büyüyen ekonominin en büyük oyuncusu haline gelen inşaat ve gayrimenkul sektörü, seçimlerden sonra nasıl bir yol izleyecek.

Son 13 yıllık süreçte Türk ekonomisinin lokomotifi haline gelen gayrimenkul ve inşaat sektörünün seçimlerden sonra nasıl bir yol izleyeceği merak konusu oldu. Doların son günlerde yükselmesi ve 2.80 barajını aşması, ekonomide yeni bir dalgalanmaya sebep oldu.

Özellikle İstanbul'da tüm hızıyla büyüyen inşaat sektörü, kentsel dönüşümle birlikte şaha kalktı. Fakat önümüzdeki günlerde neler yaşanacağı konusunu sektörün önde gelen isimleriyle görüştük. Emlaktasondakika.com olarak dolar yükseldiğinde b planı hazır mı, seçim sonrası yeni yatırımlarınızı nasıl değerlendireceksiniz diye sorduk önemli cevaplar aldık.

ömer faruk çelik

Ömer Faruk Çelik

KONUTDER Başkanı – EYG Grup İcra Kurulu Üyesi

“Dolar konusunda bir tedbir almayacağız. Zaten birkaç günlük süreçte bunun tedbirini almamız da mümkün değil. Bizim de dolar üzerinden borçlarımız var. Döviz konusunu bekleyip göreceğiz ve ona göre yol izleyeceğiz”

“Seçimlerde millet iradesi böyle tecelli etti. Önemli olan nokta, buradan bir çözüm çıkması. Türkiye, çok güçlü bir ekonomiye sahip. Yeni koalisyon yapısı, 80 ve 90'lardaki gibi olmayacak. Kurulacak koalisyon yapısı akılcı ve çözümcü olacak. Yatırımdan kaçacak bir ortam yok. Herşey toz pembe de değil, karanlıkta değil. Ekonomiden yöne hiçbir şüphem yok”

inanç kabadayı

İnanç Kabadayı

EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı

“Gayrimenkul geliştirme işlerinde kısa süreli dalgalanmalarda strateji değiştirilmez. Zaten bizim proje başlangıç ve bitiş süremiz 3-4 yıl civarında. Kısa süreçlerde dolar yükseliyor, düşüyor diye değerlendirme yapmak doğru değil. Ancak döviz fiyatlarında kalıcı bir artış olursa ona göre bir plan oluşur ve bu da fiyatlara yansır. Biz geliştiriciler olarak ufak dalgalanmaları konut alıcılarına yansıtmamaya çalışıyoruz. Orta ve uzun vadeli gelişmelere göre yeni strateji belirlenebilir”

“Türkiye çok güçlü bir ekonomiye sahip. Siyasi istikrar elbette önemli ve bir an önce rayına oturmalı. Ancak ekonomi güçlü olduğu için sektör yürüyüşüne devam edecek. En kısa sürede ortak uzlaşıyı ortaya koyup sürdürülebilirliği devam ettirmeliyiz. Yatırımlarımıza devam ediyoruz. Türkiye'nin zarar görmemesi için istikrarın ortaya konması ve birinci önceliğin ekonomi olması lazım”

ömer faruk barata

Ömer Faruk Barata

Vartaş Yönetim Kurulu Başkanı

“Dolar 3 liraya ulaşırsa yine gayrimenkule yarayacak. İnsanlar doların düşeceğini bildiği için parayı bozdurup gayrimenkule yatıracak. O nedenle doların artması ve yükselmesi konusunda kısa vade de bir plan söz konusu değil”

“Seçimlerden gayrimenkul sektörü çok kısa süreli etkilenir. İnşaat piyasası son 10 yılda zirve yaptı. Kısmen bir frene basma olabilir. Yeni hükümet, yeni bürokratlar aynı niyette olur mu olmaz mı bilemiyorum. Bunları yaşayıp göreceğiz. Ancak bizim anlayışımızda vira Bismillah var. O yüzden yatırımlara devam edeceğiz”

ali coşkun

Ali Coşkun

AC Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

Seçim sonuçlarına rağmen yatırımlar devam ediyor. Dövizde hareketlilik fazla olmadı. Birkaç hafta önce de aynı seviyelerde seyrediyordu. Aslında bu, dövizde fazla bir hareketin olmayacağının göstergesi.

Sektörde bir daralma olmayacak, aksine bu hız devam edecek. Seçim öncesi daralan, alım yapılmayan dairelerin bugünden itibaren hızla satılacak diye düşünüyorum. Bizim Kartal'daki yatırımımız devam ediyor. Arkasından Ataşehir gelecek. Daha sonra Cadde ve Kartal'da yeni yatırım planlarımız var. Toplamda 200 milyon dolar yatırmayı düşünüyoruz.

emre maraşlı

Emre Maraşlı

Erguvan İnşaat Genel Müdür

Dolar'a yükseldi demiyoruz sadece dalgalandı diyoruz. Seçim sonucu orta ve uzun vade de yatırımlar gerekiyor. Yatırımlarımızı yavaşlatma gibi bir durum söz konusu değil. Katılımcı bir koalisyonun gerçekleşmesi durumunda İstanbul olarak çok daha fazla dikkat çekeceğiz. Eylül ayında piyasadan ilk zamlar gelecek diye düşünüyorum. Maliyetlere gelen zamları, bir senedir fiyatlara yansıtmadık.

ahmet sarıcalı

Ahmet Sarıcalı

Şua İnşaat Satış ve Pazarlama Koordinatörü

Doların yükselmesi aslında kısa süreli bir paniğin sonucu. Son iki gündür bazı sinyaller var. Türkiye, iyi çalışan bir koalisyonda yaşasın. Şua İnşaat olarak yatırımlara devam edeceğiz, Türkiye'ye güveniyoruz. Anadolu Yakası ağırlıklı projelerimiz var. Emlak Konut ihalelerini yakından takip ediyoruz. Avrupa Yakası'nda toplu konut planlarımız var. Özellikle 3. Köprü ve Kanal İstanbul'a yakın akslarda araştırmalarımız sürüyor.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ege Yapı, iki yılda 7 yeni projeye imza atacak!
  • 25.01.2023 14:29

Ege Yapı, iki yılda 7 yeni projeye imza atacak!

Gayrimenkul sektörünün öncü firmalarından Ege Yapı, hayata geçirdiği inşaat proj ...

“Yeni Konut Finansman Modeli inşaat sektörü için can suyu olacak”
  • 06.01.2023 11:24

“Yeni Konut Finansman Modeli inşaat sektörü için can suyu olacak”

Merakla beklenen yeni konut finansman modeli hakkında ayrıntılar açıklandı. Ege ...

Ege Yapı, Mamut Art Project'in ana sponsoru oldu!
  • 27.10.2022 17:23

Ege Yapı, Mamut Art Project'in ana sponsoru oldu!

Sanatı ve sanatçıları destekleyecek çalışmaların içerisinde yer almaya devam ede ...

"Konut finansman paketleri tüketiciler açısından fırsatlar doğuracak"
  • 17.05.2022 11:40

"Konut finansman paketleri tüketiciler açısından fırsatlar doğuracak"

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı, Nisan 2022 konut satış istati ...

İnanç Kabadayı, yeni konut finansman paketini yorumladı!
  • 10.05.2022 15:59

İnanç Kabadayı, yeni konut finansman paketini yorumladı!

Cumhurbaşkanı’nın konut alacaklara yönelik açıkladığı Konut Finansman Paketi çer ...