maritbet girişmaritbet
Seba Gacemer: Bize yabancı alıcı gerek!

Seba Gacemer: Bize yabancı alıcı gerek!

Son dönemlerde yabancıların Türkiye’deki gayrimenkullere ilgisi arttı. 2011 yılında yabancılar 2 milyar dolarlık konut alırken, mütekabiliyet yasasının çıkmasıyla şirketler hedefi büyüttü

Son dönemlerde yabancıların Türkiye'deki gayrimenkullere ilgisi arttı. 2011 yılında yabancılar 2 milyar dolarlık konut alırken, mütekabiliyet yasasının çıkmasıyla şirketler hedefi büyüttü.

SİNPAŞ GYO iştiraki Eviya Gayrimenkul Genel Müdürü Seba Gacemer, Türk gayrimenkul şirketlerinin yeni proje üretmekte sıkıntı çekmediğini belirterek, “İnşatta yabancı yatırımcıya hiç gerek yok. Bizim yabancı alıcılara ihtiyacımız var” dedi. Türk gayrimenkulculerin finansman sorunu yaşamadığını söyleyen Gacemer, “2011'de yabancıya yapılan konut satışı miktarı 2 milyar dolar. Toplamdan aldığı pay çok küçük. Bununla ilgili engel olan mütekabiliyet sorunu çözüldü. Bundan sonra Türkiye, yurtdışında yabancı yatırımcıyı buraya çekmek yerine yabancı alıcıları çeksin. Şehrin tanıtımı, pazarlaması iyi yapılsın. Sektör bu şekilde çok daha fazla büyür” dedi.

KDV artışı sektörü durdurur
Gacemer, son günlerde tartışılan KDV artışı konusunda da şunları söyledi: “Lüksün tanımının iyi yapılması gerekiyor. Beşiktaş'ta oturan orta gelirli bir kişi, aynı bölgeden alacağı yeni bir ev için neden daha fazla KDV ödesin. KDV konusu kimse tarafından hazmedilmiş değil. Tartışılıp karara bağlanması gerekiyor. Tamam ‘Robin Hood' mantığı iyi güzel gibi görünüyor ama neye göre artış yapılacağının belirlenmesi lazım. Bir bölgede metrekaresi 15 bin dolara da konut var 3 bin dolara da. Bu ikisinin KDV'si aynı olmamalı. KDV konusunda denilen yapılırsa, gayrimenkul sektörü tam anlamıyla durur. Yeni projeler 1, hatta 2 yıl ertelenir.”

420 konut sattı
Durgunluğa rağmen EgeBoyu satışlarının yükseldiğini belirten Gacemer, şunları söyledi: “EgeBoyu için beklentimizin üzerinde satış yaptık. Mart ve nisan içinde İstanbul'da en çok satış yapan proje olduk. İki ay içinde 162 daire satarak 52 milyon TL ciro yaptık. Bize en yakın satışı yapan projede 101 ev satılmış. Projenin lansmanını 24 Şubat'ta yapmıştık. Kısa sürede 644 konuttan oluşan projede 420 konut satışı gerçekleşti. Projede lansmana özel, yüzde 10'luk indirim uyguluyoruz ancak bu kampanya 10 Haziran'da sonlanacak. Proje, 2014 Haziran'da sahiplerine teslim edilecek.”

2015'te metro gelecek
Seba Gacemer, “2015'te bölgeye metro gelecek. Sancaptepe ‘Bana yatırım yapın' diye bağrıyor. Çevremizdeki bölgelerde metrekare fiyatları 7 bin TL'ye kadar çıkıyor. Sancaktepe'de 3 bin 500 TL. Bu yüzden çevre ilçelerden çok fazla talep alıyoruz. En çok müşteri Kadıköy, Ümraniye ve Ataşehir'den geliyor.”

Yeni proje yolda
EVİYA Gayrimenkul Genel Müdürü Seba Gacemer, EgeBoyu projesinde konutların yüzde 65'ini iki ayda sattıklarını belirterek, şöyle devam etti: “Sancaktepe bölgesi ile ilgili öngörülerimiz bir bir çıkıyor. Orası da Göktürk gibi çok değerli bir hale gelecek. EgeBoyu ile birlikte Sinpaş GYO'nun bölgedeki 5'inci projesi oldu. Ciddi anlamda Sancaktepe'yi radarımıza aldık ve yatırım yapıyoruz. Eviya Gayrimenkul'un bundan sonraki projesi yılın ikinci yarısında netleşecek. Yine ya Sancaktepe ya da Halkalı bölgesinde gerçekleştirmek istiyoruz. Yapacağımız projede belki fiyatları biraz daha aşağıda tutup, EgeBoyu'ndan konut alamayan müşterilerimizi çekmeye odaklanabiliriz. Çünkü EgeBoyu için bütçesi yetmeyip, ‘Bir sonraki projenizde bizi bilgilendirin' diyenlerin oranı yüzde 82 dedi.”

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor
  • 10.11.2023 13:51

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor

Türkiye, enerji arz güvenliğinde önemli rol oynayan 3 Yüzer Sıvılaştırılmış Doğa ...