maritbet girişmaritbet
Saray böceklerine ödenek yetmedi!

Saray böceklerine ödenek yetmedi!

Beylerbeyi Sarayı, Yıldız Şale Köşkü ve Küçüksu Kasrı'ndaki mobilyalar böceklerden arındırıldı. Sıra Dolmabahçe'ye geldiğinde ödenek bitti

 

Ankara Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi ile TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü proje ile İstanbul'da bulunan bazı milli saray ve köşklerdeki ahşap objeler ve mobilyalar, yıllar içinde oluşan böceklerden arındırıldı. Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) desteğiyle yaklaşık 1 milyon 200 bin TL'ye mal olan proje ile Beylerbeyi Sarayı, Yıldız Şale Köşkü, Küçüksu Kasrı'ndaki böcekler temizlendi. Proje hakkında bilgi veren AÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Entomoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mevlüt Emekçi, 2004 yılında Küçüksu Kasrı (10 bin metreküp), 2005 yılında Yıldız Şale Köşkü (60 bin metreküp) ve 2008 yılında Beylerbeyi Sarayı'nın böceklerden arındırıldığını, 75 bin metreküplük Beylerbeyi Sarayı'nda Avrupa'da bu alanda yapılan en büyük uygulamanın gerçekleştirildiğini belirtti.
 
Proje başlamadan önce uygulamanın İngiltere'de bazı firmalara teklif edildiğini dile getiren Emekçi, "O dönemde sadece bir uygulama için 2 milyon pound istemişler. Biz o kadar yer yaptık harcadığımız para 1 milyon 200 bin TL. Yaptığımız yerlerden şu ana kadar şikayet gelmedi" dedi. Emekçi, projeye başladıklarında saraylardaki bütün mobilyalar ile yer ve duvar kaplamalarının böcekler tarafından delik deşik hale getirildiğini anlattı. Emekçi'nin verdiği bilgiye göre, Dolmabahçe Sarayı da ilaçlama projesine dahildi. Ancak sıra buraya geldiğinde ödenek bitti. Para olmadığı için Dolmabahçe Sarayı, böceklerden arındırılamadı.
 
453 bin metreküp hacme sahip Dolmabahçe Sarayı'nın diğer yapılarla kıyaslanmayacak kadar büyük olduğunu anlatan Prof. Mevlüt Emekçi, "Dünyadaki en büyük uygulama olur. Kaba bir hesapla 1 milyon TL. Bu da sarf malzemesi için. Her şey hazır ama sülfüril florit gazı yurt dışından geldiği için çok pahalı bir gaz. Ona yönelik bir masrafımız olacak" diye konuştu.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz