maritbet girişmaritbet
Sağlıklı yapılaşma ve kaliteli çevre yeşil binalarla sağlanıyor!

Sağlıklı yapılaşma ve kaliteli çevre yeşil binalarla sağlanıyor!

Son yıllarda sayısı giderek, artan konut projeleri gayrimenkul sektöründeki rekabetin de boyutunu değiştirdi

Son yıllarda sayısı giderek, artan konut projeleri gayrimenkul sektöründeki rekabetin de boyutunu değiştirdi. Kişilerin neredeyse sitelerden çıkmadan hayatlarını sürdürmelerini sağlayacak yaşam alanları geliştiren bu projelerin alt yapı sorunları konusunda da alternatif yöntemler geliştirmesi gerekiyor. Gerek doğayı korumak gerek insan sağlığına öncelik vermek gerekse mülk sahiplerinin bütçelerine destek olmak amacıyla özel birtakım sistemler geliştiriliyor ve uygulanıyor. 

Avrupa ülkeleri, Japonya ve ABD'de uzun yıllardır benimsenen bazı sistemler yeşil bina sertifikaları olarak adlandırılıyor. Bunlar arasında iki tanesi ise ülkemizde de benimsenip uygulanmaya başlamış durumda: BREEAM ve LEED. 
 
2007'de kurulan Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK), bu alandaki ciddiyeti ortaya koyduğu gibi Türkiye'deki yapılaşmanın sürdürülebilir ilkeler ışığında gelişmesine de katkı sağlıyor. Özellikle yeşil bina sertifikasyonları konusunda verdikleri eğitimler, düzenledikleri kongre ve konferanslarla dikkat çeken dernek, çalışmalarını hızla sürdürüyor ve hem BREEAM hem de LEED konusunda bilgilendirmeler yapıyor. 
 
Yeşil bina nedir? 
 
Bir bölgeye yapılacak binanın yahut gerçekleştirilecek projenin arazi seçiminden doğayla uyumluluk durumuna kadar bütüncül olarak değerlendirilmesi gerekir. Yapının tasarımıyla, altyapısıyla, konumuyla hem toplumsal hem de çevresel sorumluluğunu ne kadar yerine getirdiğine bakılır. İklime uygunluğu, yenilenebilir enerji kaynağına yönelme durumu, atık üretme ve enerji tüketme miktarı incelenir. Belirli değerleri karşılayan yapılara yeşil binalar denir. Çevre dostu binalardan farklı olarak yeşil binalar, sağlıklı yapılaşmanın olmazsa olmazları arasında ilk sırada yer alıyor. 
 
LEED sertifikası nedir? 
 
LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) Yeşil Bina Değerlendirme Sistemi sertifikası Amerikan Yeşil Binalar Konseyi'nin (USGBC) verdiği bir çevre dostu bina değerlendirme sistemidir. 1998'den bu yana verilen sertifika, dünyanın birçok ülkesinde kabul edilmiş bir sürdürebilirlik standardı olup kamu binaları için de zorunlu hale getirilmiştir. LEED sertifikası alabilmek için projelerin USGBC'ye kaydının yapılması ve hedeflenen krediler için belirli standartların sağlanması gereklidir. Bir binanın LEED sertifikası alabilmesi için sürdürülebilir alanlar, su kullanımında etkinlik, enerji ve atmosfer, iç mekân ve hava kalitesi ile malzeme ve kaynaklar başlıklarında gerekli standartları sağlaması şarttır. 
 
BREEAM sertifikası nedir? 
 
BRE Environmental Assessment Methos (BREEAM), ilk kez 1990'da İngiltere'de kullanılmaya başlanan daha sonra dünyanın birçok ülkesinde benimsenen çevre dostu bina sertifikası sistemidir. BREEAM sertifikasının amacı bir binanın ne kadar çevreye duyarlı olduğunun standartlara bağlanarak ölçümünün yapılmasıdır. Her sene yenilenen sertifika LEED sertifikasına benzer ancak BREEAM sertifikası binanın sadece tasarımı için alınabilir ve projeye özel hazırlanabilir. Bir binanın BREEAM sertifikası alabilmesi için küresel atmosfer ve kaynakların kullanımı, yerel sorunlar, iç ortam ve sağlık ile çevrenin binalara etkisi başlıklarında gerekli standartları sağlaması şarttır.
 
Media Cat Farmaskop

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ABD: Dünyanın Karadeniz Tahıl Sevkiyatı Girişimi'ne ihtiyacı var
  • 14.03.2023 09:48

ABD: Dünyanın Karadeniz Tahıl Sevkiyatı Girişimi'ne ihtiyacı var

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, Karadeniz Tahıl Sevkiyatı Girişimi'nin uzatılma ...

ABD'de mortgage faiz oranı 16 yılın zirvesine çıktı!
  • 06.10.2022 11:09

ABD'de mortgage faiz oranı 16 yılın zirvesine çıktı!

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı yüzde 6,7 ...

ABD'de ulusal konut fiyat endeksi temmuzda %15,8 arttı
  • 28.09.2022 10:11

ABD'de ulusal konut fiyat endeksi temmuzda %15,8 arttı

ABD'de S&P Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi, temmuzda geçen yılın ayn ...

ABD'de konut satışları son 26 yılın en düşük seviyesinde!
  • 19.08.2022 09:50

ABD'de konut satışları son 26 yılın en düşük seviyesinde!

ABD'de ikinci el konut satışları, temmuzda düşüşünü altıncı aya taşıyarak aylık ...

ABD'de ulusal konut fiyat endeksi nisanda yüzde 20,4 arttı
  • 28.06.2022 17:15

ABD'de ulusal konut fiyat endeksi nisanda yüzde 20,4 arttı

ABD'de S&P Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi, nisanda geçen yılın aynı ...