maritbet girişmaritbet
Sadece müteahhitler değil bankalar da fedakarlık yapmalı!

Sadece müteahhitler değil bankalar da fedakarlık yapmalı!

Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı ve ONAG Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Gültekin, konut kampanyası ile ilgili değerlendirmeler yaptı.

Çevre ve Şehircilik bakanı Murat Kurum'un açıkladığı ‘Türkiye İçin Kazanç Vakti' konut kampanyasını değerlendiren Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı ve ONAG Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Gültekin, “Sadece inşaatçıların fedakarlık yapması yeterli değil. Bankaların da konut kredisi faiz oranlarını aşağı çekerek fedakarlık yapması gerekiyor” dedi.

‘Türkiye İçin Kazanç Vakti' sloganı ile hayata geçirilen konut kampanyasının detayları belli oldu. Kampanyaya dahil olan projelerde yüzde 10 indirim, yüzde 10 peşinat, 120 ay vadeli 0.98 faiz kampanyası uygulanacak. Ayrıca inşaat firması yatırımcıya 1 yıl boyunca döviz kuru garantisi verecek. Müşterinin konut satın aldığı gün döviz kuru sabitlenecek ve 1 yıl sonra kur artarsa aradaki fark indirim olarak konut fiyatına yansıtılacak.

Bakan Murat Kurum'un kampanya tanıtım toplantısındaki ‘Şimdi sektörün kazanma değil fedakarlık yapma günü' sözünü değerlendiren Niyazi Gültekin inşaat sektörünün her zaman fedakarlık yaptığını ve yapmaya devam edeceğini belirterek bankaların da fedakarlık yapması gerektiğini ifade etti.

Niyazi Gültekin konuyla ilgili olarak şu ifadelere yer verdi, “İnşaat sektörü düzenlediği kampanyalarla sürekli ekonomiye dinamizm katıyor. Müteahhitler son 1 yılda inşaat malzemelerine gelen yüzde 100'e yakın zamları fiyatlarına yansıtmayarak kar marjlarını düşürdü. Faiz kampanyası, uygun ödeme seçenekleri ile yatırımların durmaması için önemli bir çaba gösterdi. Müteahhitler sürekli fedakarlık yapıyor. Müteahhitler fedakarlık yaparken bankalar faiz oranlarını sürekli artırıp çok yüksek karlar elde ediyor. Bu süreçte en çok bankaların fedakarlık etmesi gerekiyor. Haziran ayında 0.98 faiz kampanyası yapan kamu bankaları bile faiz oranları kampanyadan sonra neredeyse 2 katına çıkardı. Kimse bu faiz oranlarıyla kredi çekip ev almaz. Faiz oranlarının bir an önce psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına inmesi gerekiyor.”

İNŞAAT FİRMALARININ KAMPANYAYA KATILACAK FİNANSAL GÜCÜ YOK

Türkiye'de faaliyet gösteren inşaat firmalarının yüzde 80'inden fazlasının kendi bünyesinde 120 ay vadeli 0.98 faiz kampanyası yapacak finansal gücünün olmadığını hatırlatan Niyazi Gültekin, “Açıklanan kampanyaya katılan firma sayısı sınırlı olacaktır. İnşaat firmalarının büyük bir kısmının kendi imkanlarıyla bankasız ve kefilsiz olarak 0.98 faiz uygulayacak finansal gücü yok. Firmaların bir kısmı kredi çekerek inşaatlarını tamamlıyor. Bu firmalar yüzde 3 ile kredi çekip 0.98 faiz ile satış yaparsa zarar eder. Kampanyadan herkesin faydalanabilmesi için devlet bankalarının öncülüğünde konut kredisi faiz oranlarının düşürülmesi gerekiyor. Bu faiz indiriminin bir kısmını müteahhitler üstlenebilir” dedi.

FAİZLER PSİKOLOJİK SINIRI 3'E KATLADI

Kampanyanın açıklanmasının ardından konut kredisi faiz oranlarının yükselmeye devam ettiğini söyleyen Niyazi Gültekin, “Konut kredisindeki son güncelleme ile faiz oranları yüzde 3'ü buldu. Konut kredisinde psikolojik sınır yüzde 1 olarak görülüyor. Faiz oranları bu sınırı 3'e katladı. Şu anda yüzde 2'nin altında faiz veren sadece 6 banka kaldı. Kredi çeken vatandaşlar aldığı evin fiyatı kadar faiz ödüyor. Bu durum gayrimenkul yatırımcılarını uzaklaştırıyor. Kampanyaya inşaat firmalarının büyük bir kısmı katılamadığı gibi, katılan firmalar da belli stoklarla dahil oluyor. Faizlerin düşürülmesi için kalıcı çözümlerin atılması gerekiyor. Devletin ve bankaların da elini taşın altına koyması gerekiyor” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda devir teslim töreni yapıldı
  • 05.06.2023 13:43

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda devir teslim töreni yapıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına getirilen Mehmet Özhaseki, ba ...

Bakan Kurum, depremzedeler için yapılan köy evlerinin görüntülerini paylaştı
  • 23.05.2023 16:33

Bakan Kurum, depremzedeler için yapılan köy evlerinin görüntülerini paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep'in Nurdağı ...

Bakan Kurum'dan, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi paylaşımı
  • 11.05.2023 11:53

Bakan Kurum'dan, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi paylaşımı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabınd ...

Bakan Kurum: ''İstanbul'da, 5 yıl içerisinde riskli bina kalmayacak''
  • 09.05.2023 11:32

Bakan Kurum: ''İstanbul'da, 5 yıl içerisinde riskli bina kalmayacak''

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Üsküdar Belediyesi Me ...

Depremzede çocuklar için sahaya çıktılar
  • 04.05.2023 11:22

Depremzede çocuklar için sahaya çıktılar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Süper Lig'in yıldız f ...

Kentsel dönüşüm yarısı bizden kampanyası son durum!
  • 27.04.2023 15:08

Kentsel dönüşüm yarısı bizden kampanyası son durum!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Yarısı Bizden" kampa ...