maritbet girişmaritbet
Ruslar Türkiye'de gayrimenkul yatırımına devam ediyor

Ruslar Türkiye'de gayrimenkul yatırımına devam ediyor

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gerilim, Rusların Türkiye'de yaptığı gayrimenkul yatırımlarına yansımadı ve Ruslar yatırıma devam etti.

Ruslar, Antalya başta olmak üzere Türkiye'deki gayrimenkul yatırımlarına devam ediyor. 1A Plus Yönetim Kurulu Başkanı Ebubekir Sevimli, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan krizin, birçok sektörü negatif etkilemesine rağmen Rusların ilgi odağı ve yabancı yatırımcıların gözdesi gayrimenkul sektöründe durumun farklı olduğunu söyledi.

Sevimli, Rus vatandaşlarının gayrimenkul alım tercihini en yoğun Antalya'dan yana kullandıklarını dile getirerek, "Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri ile yaptığımız değerlendirmede,  2013-2015 yıllarında Türkiye'de en fazla yabancı konut satışının yapıldığı ilin Antalya olduğunu gördük. 2015 yılında Antalya'da yabancı konut alımı sayısı 6 bin 112 civarındayken bu sayının yüzde 30-35 aralığındaki konut adedi Rus vatandaşlarına satıldı" dedi.

Rusların, yılın 10 ayında Antalya'dan 1.886 konut satın aldığını vurgulayan Sevimli, Antalya'nın turizm, gayrimenkul ve inşaat üzerine ülkenin başta gelen şehirlerinden olduğunu, bu nedenle yabancı yatırımcıların aldığı gayrimenkullerin sürekli prim yaptığını aktardı.

"Ruslar, yatırıma devam edeceklerini söylüyorlar"

Sevimli, iki ülke arasında yaşanan gerginlikten gayrimenkul sektörünün etkilenmediğinin altını çizdi.
Rusların Türkiye ilgisinin devam ettiğine dikkati çeken Sevimli, "Yaşanan olumsuz süreçte konutlarını satarak geri dönmeyi planlayan Rus vatandaşları yok denecek kadar az. Antalya'da yerleşik Ruslar, burada yaşadıkları için son derece mutlular ve Antalya'ya yatırım yapmaya devam edeceklerini belirtiyorlar" diye konuştu.
Sevimli, Rusya'daki Türkiye'ye tur paketi satış yasağına rağmen Rus halkının Antalya'dan vazgeçmediğini ve kendi imkanlarıyla bir şekilde şehre tatil için gelmeye devam ettiğini anlatarak, "Bir süre sonra konunun yumuşayacağına ve daha çok Rus vatandaşının adeta aşık olduğu Antalya'ya rahatlıkla geleceğine inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Rusların Türkiye'ye ilgisi politik olaylarla azalmaz"

ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, Rusların gayrimenkul talebinde büyük bir geri çekilme görmediklerini belirtti.

Turizmde de gerileme olmadığını ifade eden Baygan, Rusların Türkiye'yi çok sevdiğini aktardı.

Baygan, "Onların Türkiye'ye ilgisi politik olaylarla azalmaz. İlk başta küçük bir geri çekilme olsa da Rusların Türkiye'deki gayrimenkul yatırımlarına ara vermediğini rahat bir şekilde söyleyebiliriz. Gelen talepler bunu gösteriyor. Rusların Türkiye'deki konut talepleri çok hızlı sonuçlanıyor ve bu onlar için bir fırsat. Ofislerimize gelen taleplerden, Rusların Türkiye'den vazgeçmediğini ve gayrimenkul yatırımlarına ara vermediğini rahatlıkla anlayabiliyoruz" bilgisini verdi.

"Önceden ne kadar alıyorlarsa şimdi de aynı sayıda alıyorlar"

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, Ruslara Alanya merkez olmak üzere Antalya'da yoğun hizmet verdiklerini, buradaki ofislerde bir talep azalması görmediklerini söyledi.

"Rusların Türkiye'deki gayrimenkullerini satmak istemesi gibi bir bir şey hiç söz konusu olmadı" diyen Taş, uçak düşürme olayının, gayrimenkul piyasasını etkileyecek boyuta ulaşmadığını dile getirdi.

Taş, "Rusların talebinde 2 yıldır bir azalma yaşandı yani uçak krizinden önce. Bunun da sebebi Rusya'daki ekonomik kriz. Yoğun bir ekonomik sıkıntı içerisindeler. Mesela Ruslar ayda 10 bin daire alıyordu, uçakları düşürüldükten sonra bine düştü gibi bir durum yok. Ruslar uçak düşmeden önce ne kadar gayrimenkul alıyorsa şu anda da aynısını alıyor" şeklinde konuştu.

"İtidalli açıklamalar tansiyonu düşürdü"

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkan Yardımcısı Haluk Sur, Rusya ile uçak krizinin yaşandığı tarihten sonraki zamana ilişkin henüz resmi rakamların açıklanamadığını hatırlatarak, "Bununla birlikte gerek Türkiye Cumhuriyeti hükümeti gerekse Rusya devletinin itidalli açıklamaları sonrasında tansiyonun düşmeye başladığını ve ikili ilişkilerde herhangi bir gerilimin söz konusu olmadığını düşünüyorum" dedi.

Yaşanan gerilim geçici dalgalanmalara yol açsa da Rusların Türkiye'ye ilgisinin azalmayacağını vurgulayan Sur, Rusya'nın başkenti Moskova'nın giriş kapısı sayılan Şeremetyevo Havalimanı ihalesinde, Rusya'da faaliyet gösteren Limak'ın Rus ortağı Marashstroy ile finale kalmasının, bunun bir göstergesi olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ruslar Türkiye'de gayrimenkul yatırımına devam ediyor
  • 21.01.2016 13:57

Ruslar Türkiye'de gayrimenkul yatırımına devam ediyor

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gerilim, Rusların Türkiye'de yaptığı gayrimen ...