maritbet girişmaritbet
Riva arazisi Galatasaray'ın çıkış noktası olacak!

Riva arazisi Galatasaray'ın çıkış noktası olacak!

Galatasaray kulübünün temmuz ayı olağan divan kurulu toplantısı gerçekleştirildi.

Point Otel'de Galatasaray Kulübü Divan Kurulu Başkanı İrfan Aktar'ın yönetiminde yapılan divan kuruluna, sarı-kırmızılı yönetim adına Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, kulübün ikinci başkanı Cengiz Özyalçın, başkan yardımcıları Nasuhi Sezgin ve Eşref Alaçayır ile yönetim kurulu üyeleri katıldı. 

Galatasaray Kulübü Başkanı Özbek, divan kurulunda yaptığı konuşmada Riva ve Florya arazileriyle ilgili açıklamada bulundu.

Sözlerine sahibi olduğu otelde divan kurulunun yapılmasından dolayı gurur duyduğunu ancak çıkan haberlerden dolayı üzüldüğünü söyleyerek başlayan Özbek, Galatasaray'ın yüksek borç ve faiz ödemelerinden kurtulmasının tek yolunun, gayrimenkullerin değerlendirilmesi olduğunu vurguladı.

galatasaray riva arazisi

Özbek, Emlak Konut ile Riva ve Florya arazilerinin değerlendirilmesi için bir proje geliştirme protokolü yaptıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

"Ön protokolleri imzaladık ancak her zaman söylediğim gibi Galatasaray'ın geleceğini ilgilendiren her konuda genel kurulun yetkisini almadan hareket etmeyeceğiz. Yaklaşık 1,5 milyar liraya ulaşmış borcumuzun Galatasaray'ın geleceğine zarar vermemesi için çalışmalarımızı anlattım. Zaman zaman tenkit edilse de 'biz inşaat şirketimiyiz' denilse de Galatasaray'ın çıkışının en önemli anahtarı mevcut gayrimenkullerin değerlendirilmesine bağlıdır. 1976'da Selahattin Beyazıt tarafından alınan Riva arazisi, bugün Galatasaray'ın çıkış noktası olmuştur. Huzurlarınızda Selahattin abiye teşekkür ediyorum."

Kulübün en büyük mal varlığının Riva'daki 1 milyon metrekarenin üzerindeki konut imarlı arsa olduğunu belirten Özbek, "Bu gayrimenkulu değerlendirmek için 40 sene niye yerimizde durduk. Çünkü Riva arsası alındığı zaman imarı yoktu. 2010 da sayın Adnan Polat burayı geliştirmek için bazı çalışmalar yapmış ve 6,5 ya da 7 milyon lira verip arsaya konut yapma iznini almış. Adnan Polat ve sonrasında göreve gelen Ünal Aysal dönemindeki yoğun çabalara rağmen bu konuda bir sonuç alınamamıştır. Riva arazisinde 2010'dan bugüne bölgenin gelişimiyle beraber değişiklik oldu." ifadelerini kullandı.

Ünal Aysal dönemine Riva ve Florya arazilerinin değerlendirilmesi için oluşturulan komisyonun raporunun bugünkü çalışmalarına ışık tuttuğuna vurgu yapan başkan Özbek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ünal Aysal bu arsaların geliştirilmesi konusunda komisyondan bir rapor istemiş. Komisyonun önüne o güne kadar gelen teklifler de konulmuş ve sonunda bir rapor hazırlanmış. Raporun sonuç kısmındaki şu ifadeleri dikkatinize sunmak istiyorum. Yönetim kurulumuz ciddi bir firmanın desteğini alarak yeni bir ihale yapmalı, bu süreçte arsanın doğrudan satışı veya asgari gelir taahhüdüyle hasılat paylaşımı kabul edilmeli. Deneyimleri sebebiyle TOKİ ya da Emlak Konut ile işbirliği yapılmasını da kuvvetle tavsiye ediyoruz. Ben aynı komisyondaki isimleri bugün de göreve davet ediyorum. Galatasaray'ın çıkışı bu projelerdir."

"Amacımız Florya'yı Riva'ya taşımak"

Dursun Özbek, Florya Metin Oktay Tesisleri'ni de Riva'ya taşımayı planladıklarını anlattı.

Florya'nın Futbol A takımı çalışmaları için yetersiz kaldığını dile getiren Dursun Özbek, "Florya son derece pahalı bir bölge ve tesislerin Riva'ya taşıma konusunda bir öngörüş belirledik. 6 nizami sahası olan, bir futbol okulu, konaklama tesisi ve yönetim binası olan bir proje geliştirdik. Amacımız Florya'yı Riva'ya taşımak. Bu düşüncemizin iki sebebi daha var. İlk olarak tesisi buraya taşırken, 1 milyon 75 bin metrekarelik arsa içinde bir bölüm belediyeye yeşil alan olarak terk ediliyordu. Yeşil alanı belediyeden tekrar kiralamak yoluyla burada Galatasaray tesisini yapmak ve arsanın geri kalan kısmında Galatasaray markasıyla fiyat artışı sağlamak arzusundayım. İkinci olarak da tesislerden çıktıktan sonra Ali Sami Yen'e ulaşım, 3. köprünün de yapılmasıyla daha kolay." ifadelerini kullandı.

Riva ve Florya'nın gelirleri

Emlak Konut ile yapılan protokoldeki kar paylaşımıyla ilgil de detayları anlatan Özbek şunları söyledi:

"Karın nasıl bölüneceği konusu ana hatlarıyla konuşuldu, tekrar ediyorum bu bağlayıcı bir şey değil, bu bir protokol. 250 bin metrekare olan satılabilir alanı bu proje ile 330 bin metrekareye çıkarıyoruz. Bu daha yukarı çekilebilir, daha detaylı bir çalışma yapılacak. 330 bin metrekare üzerinden gidelim, yaklaşık metrekare satış fiyatı 6 bin 670 lira. Toplam 2 milyar 200 bin liralık bir hasılat ortaya çıkıyor. Bunun bir maliyetini bulmak gerekiyor. 957 milyon liralık bir maliyet çıkıyor. Hasılattan çıkınca 1 milyar 244 milyonluk bir geliştirme karı çıkıyor. Emlak Konut'la yapılan pazarlıklarda yüzde 80'i Galatasaray, yüzde 20'si Emlak Konut alacak şekilde anlaştık. Böylece yaklaşık Galatasaray'a 1 milyar liralık bir fayda sağlanacaktır. Kısa bir süre içinde karar alırsak Riva'nın 4-5 seneye biteceğini düşünüyorum."

Bu projelerde Galatasaray'ın hiçbir finansal yükümlülüğün de alına girmeyeceğini aktaran Özbek, Florya ile ilgili projeyi de şöyle anlattı:

"Emlak Konut'la yaptığımız protokol çerçevesinde Florya da var. Florya'nın 22 bin 600 metrekarelik tapusu bize ait. 19 bin metrekaresini SGM'den kiralanmıştı, 18 senesi kaldı. 40 bin metrekare de hazineye ait parsel var. Her sene 1 milyon lira civarında bir kira ödüyoruz. 80 dönümlük Florya'da nizami olarak 2 futbol sahasını kullanıyoruz. eş zamanlı antrenman fırsatı bulamıyorlar. Florya'nın altyapısı yeterli değil. Florya'daki arsaların hiçbirinde imar hakkı yok. Öncelikli olarak buraya bir imar çalışması yapılması lazım. Bu çalışmalar yapıldıktan ve satış gerçekleştikten sonra toplam 664 milyon lira kar kalabiliyor. Bunun 530 milyonu Galatasaray Kulübüne kalacaktır."

Galatasaray'ın her yıl 120 milyon lira banka faizi ödediğini ve bıçağın kemiğe dayandığını dile getiren Dursun Özbek, "Bu projelerimizi gerçekleştirdiğimiz takdirde ilk olarak bankalara olan borçları kapatacağız. Senede 120 milyon lira faiz ödüyoruz. İkinci olarak da Galatasaray'a ileride gelir sağlayacak bir arazi almak istiyorum. Faiz yükünü bertaraf ettiğimiz zaman Galatasaray'ın mevcut gelirleri sportif manada en yukarılarda mücadele etmemize uygun olacaktır." sözlerini kullandı.

Görev süresinin 2 yıl sonra biteceğini vurgulayan Özbek, amacının gelecek yönetime önü açık bir Galatasaray bırakmak olduğunu kaydetti.

Işın Çelebi: "Başkanın Emlak Konut'la tek başına görüşmesi büyük hatadır"

Dursun Özbek'ten sonra söz alan Galatasaray Kulübünün eski yöneticisi Işın Çelebi, Özbek'in Riva ve Florya için Emlak Konut ile tek başına görüştüğünü iddia etti.

Işın Çelebi, Özbek'in bu görüşmeyi tek başına yapmasının yanlış olduğunu vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Keşke bu toplantıyı Seyrantepe'de yapsaydık. Yüzyılın birikimi olan Florya ve Riva'yı elden çıkarıyoruz acaba haklarımızı koruyor muyuz? Galatasarayın ikinci bir şansı yok. Sayın başkan Emlak Konut'la tek başına görüşmemeliydi. Tek başına görüşmesi büyük bir hatadır. Risklerin analizinin yapılması gerekirdi. Bizden sadece bu projeye 'evet' dememiz isteniyor. Emlak Konut'la işbirliği yapmak doğrudur ama onlardan ne isteyeceğimizi ortaya koymamız gerekiyor."

İrfan Aktar'ın açıklamaları

Galatasaray Kulübü Divan Kurulu Başkanı Aktar, olağan divan kurulu toplantısının başkan Dursun Özbek'in sahibi olduğu Point Otel'de yapılması eleştirilerine yanıt verdi. 

Aktar, toplantının zorunluluktan dolayı Dursun Özbek'in sahip olduğu otelde yapıldığını belirterek, "Galatasaray Kulübü olarak Galatasaray Adası işletmecisiyle ihtilaflı durumdayız. İşletmeci saygısız ve cüretkar talepleriyle tüm üyelerin tepkisini üzerine çekmiştir. Üyelerimizin büyük kısmının katılmayacağı bir toplantıyı yapamazdık. Galatasaray Lisesi ve statta da tadilat çalışmaları bulunuyor. Florya ve Taç Spor tesislerinin de trafik sorunu ve altyapı yetersizliği bizi arayışa itti. Başkandan ricada bulunduk ve burada toplantıyı yapmayı uygun gördük." şeklinde konuştu.

Galatasaray Divan Kurulu, söz alan üyelerin konuşmalarıyla sona erdi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Özbek: "Arsa geliştirmelerden Galatasaray sonuna kadar istifade edecek"
  • 01.08.2022 17:27

Özbek: "Arsa geliştirmelerden Galatasaray sonuna kadar istifade edecek"

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Anadolu Odi ...

Yenilenen Galatasaray Adası'nın açılışı yapıldı!
  • 28.07.2022 11:12

Yenilenen Galatasaray Adası'nın açılışı yapıldı!

Galatasaray camiası, yenilenen Galatasaray Adası'nın açılışında bir araya geldi. ...

Özbek: "Galatasaray Adası eskisinden daha güzel hale getirilip Galatasaraylıların emrine verilecek"
  • 22.06.2022 10:56

Özbek: "Galatasaray Adası eskisinden daha güzel hale getirilip Galatasaraylıların emrine verilecek"

Sarı-kırmızılı kulübün ikinci başkanı Metin Öztürk, yönetim kurulu sözcüsü Rıza ...

Florya Emlak Konut Evleri havadan görüntülendi!
  • 14.12.2020 15:56

Florya Emlak Konut Evleri havadan görüntülendi!

Emlak Konut GYO tarafından Florya'da hayata geçirilen Emlak Konut Florya Evleri ...

Düşler Vadisi Riva projesinde son durum!
  • 18.09.2020 14:04

Düşler Vadisi Riva projesinde son durum!

Geçtiğimiz günlerde Galatasaray Bayan Basketbol Takımı'nı ağırlayan Düşler Vadis ...

Emlak Konut Florya Evleri reklam filmi yayında
  • 23.06.2020 09:40

Emlak Konut Florya Evleri reklam filmi yayında

Emlak Konut GYO tarafından Florya'da hayata geçirilen Emlak Konut Florya Evleri ...