maritbet girişmaritbet
Referandum sonrası yabancı konut alıcı ikiye katlandı

Referandum sonrası yabancı konut alıcı ikiye katlandı

Gayrimenkul sektörünün önde gelen temsilcileri referandumdan hemen sonra yabancıya konut satışının yarı yarıya arttığını belirtti.

TÜİK verilerine göre, yabancıya konut satış adedi nisanda 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 2,7 artarak bin 624'e yükseldi. İlk 4 aydaki toplam satış rakamı ise 5 bin 894 oldu.

Gayrimenkul sektörünün temsilcileri, yabancıya satıştaki artışın ana nedeninin referandum sonrası Türkiye ve Türk ekonomisine duyulan güven olduğunu belirterek, hükümet tarafından getirilen vatandaşlık hakkı ve KDV istisnası gibi teşviklerin de satışları desteklediğini ifade etti.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nisan ayından önce yabancı yatırımcılar için oturum izninin verilmesi ve KDV istisnası tanınmasının olumlu adımlar olduğunu söyledi.

Durbakayım, söz konusu teşviklerin satışa hemen etkisi olmadığını belirterek, "Herkes referandumu bekliyordu. Nitekim referandumdan hemen sonra Cumhurbaşkanlığı sisteminin kabul edilmesi ve istikrarın devam edeceğinin görülmesiyle 14 gün içerisinde bir aylık satış gerçekleşti. Hem istikrar hem de yabancıya KDV muafiyeti nisan ayındaki satışın temelini oluşturdu." şeklinde konuştu. 

"Yabancı yatırımcı sayısı ikiye katlandı"

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir de Türkiye'nin geçen yıl 15 Temmuz'da hain bir terör girişimiyle karşı karşıya kaldığını, çevre ülkelerdeki karışıklıkların da bu olumsuz gelişmelere eklenmesiyle yabancıya konut satışında azalma yaşandığını ancak referandumla birlikte bu sürecin tersine döndüğünü söyledi.

Demir, "Yabancılar uzun süredir referandum sonuçlarını bekliyordu. Referandum sonrası yabancılara konut satışı ciddi şekilde arttı. Eğer referandum nisan başında olsaydı artış oranı daha yüksek olurdu." diye konuştu.

Referandum sonrası kendilerine ulaşan yabancı konut alıcı sayısının yarı yarıya arttığını vurgulayan Demir, şöyle devam etti:

"Sadece konut tarafı yarı yarıya arttı. Ancak yabancı yatırımcı sayısı yüzde 100 artış gösterdi, ikiye katlandı. Buraya geliyorlar, konuta, gayrimenkule, sanayiye, tarıma yatırım yapmak istediklerini söylüyorlar. Hem de büyük yatırımlar bunlar... Yabancı, istikrarı satın alıyor. Referandumdan sonra, 2017 itibarıyla yatırım yapmak istiyorlar. Ben bizzat kendilerinden, '2018, 2019 için geç kalırız' dediklerini duyuyorum."

"Türkiye'ye güven arttı"

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Melih Tavukçuoğlu ise nisan ayında satışlarda görülen yükselişin yabancıların Türkiye'ye güveninin arttığını gösterdiğini kaydetti.

Yabancıya yapılan KDV indirimi ve 1 milyon dolar üzerinde gayrimenkul satın alan yabancıya vatandaşlık hakkı verilmesinin satışları olumlu etkilediğini ifade eden Tavukçuoğlu, referandum sonrası satışlarda gözle görülür artış yaşandığını, yabancıların da istikrarı gördüğünü söyledi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye genelinde yabancılara toplam 35 bin 383 adet konut satıldı
  • 15.11.2022 16:49

Türkiye genelinde yabancılara toplam 35 bin 383 adet konut satıldı

EVA Gayrimenkul Değerleme, son iki yılda yabancı yatırımcıların Türkiye’de gerçe ...

Yabancıya konut satışında KDV düzenlemesi!
  • 09.04.2022 17:15

Yabancıya konut satışında KDV düzenlemesi!

Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanunund ...

Konut satışları geçen yıla göre yüzde 20,1 arttı!
  • 15.03.2022 10:13

Konut satışları geçen yıla göre yüzde 20,1 arttı!

TÜİK, konut satış istatistikleri Şubat 2022 verilerini açıkladı. Türkiye genelin ...

Rus ve Ukraynalı yatırımcılar Türkiye'de gayrimenkul için sıraya girdi!
  • 10.03.2022 12:52

Rus ve Ukraynalı yatırımcılar Türkiye'de gayrimenkul için sıraya girdi!

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş sürecinde Avrupa’nın ambargo uyguladı ...

Yabancıya konut satışıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar!
  • 10.02.2022 10:50

Yabancıya konut satışıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar!

GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, yabancıya konut satışıyla ilgili doğru bilinen ...