maritbet girişmaritbet
Patronların gözü yenilenebilir enerjide…

Patronların gözü yenilenebilir enerjide…

Son dört yılda temiz enerjiye yaptığı yatırımı yüzde 85 yükselten Türkiye, 2011 yılı yatırımlarında ise eksiye düştü

Son dört yılda temiz enerjiye yaptığı yatırımı yüzde 85 yükselten Türkiye, 2011 yılı yatırımlarında ise eksiye düştü. Geçen yıl çıkartılan Yenilenebilir Enerji Kanunu'nun getirdiği avantajlar, bu alandaki yatırımların artacağı sinyalini veriyor. 2012 sonuna kadar rüzgar ve güneş başta olmak üzere 4.394 MW'lik yeni enerji yatırımı bekleniyor

2006-2010 arasında G-20 ülkeleri arasında temiz enerji yatırımlarıyla dikkat çeken ve kapasitesini yüzde 85 artıran Türkiye'de geçen yıl yatırımlar eksiye düştü. Türkiye geçen yıl temiz enerjiye 284 milyon dolarlık yatırım yaparak dünya sıralamasında 16. oldu. Ancak bu yıl Türkiye'nin büyük şirketlerinin de yabancı ortaklarla temiz enerji alanına yoğunlaşmasıyla sektörde hızlı büyüme bekleniyor. Koç, Sabancı, Zorlu, Sanko, Ağaoğlu gibi şirketlerin ciddi yatırımları olan temiz enerji sektörüne Eczacıbaşı, Boydak gibi şirketler de eklendi.

Son olarak Deloitte'un raporuna göre enerjide en çok yatırım yapılan alan rüzgar. Geçen yıl çıkarılan Yenilenibilir Enerji Kanunu'nun getirdiği avantajlar nedeniyle bu alandaki yatırımların hızlanması bekleniyor. Sabit fiyatlı alım garantisinin devreye girmesiyle bu alandaki yatırımlar da artmaya başladı. Deloitte'un hesaplamalarına göre bu yıl 798 MW'lik HES, 2 bin 498 MW termik santral yatırımı devreye girecek. Yine bu yıl HES, RES ve jeotermal projelerinin toplam kurulu gücü 1.098 MW olması da bekleniyor, toplamda 4 bin 394 MW'lik yeni enerji yatırımının devreye alınması bekleniyor.

 ECZACIBAŞI DA RÜZGARA GİRDİ

 Yenilenebilir enerji sektörüne en son giren şirket Eczacıbaşı oldu. Rüzgarla sektöre giriş yapmaya hazırlanan Eczacıbaşı, 110 MW'lık Erguvan Enerji'ye ortak oluyor. Demirer Grubu'na ait Erguvan Enerji Elektrik Üretim A.Ş'den hisse almaya hazırlanan Eczacıbaşı Holding, böylece ilk adımını satın alma ile atacak. Demirer Grubu ile anlaşma aşamasında olan Eczacıbaşı Holding ilk etapta yüzde 50 hisse almayı planlıyor. CEO Erdal Karamercan gerekli izinlerin ardından işe başlayacaklarını belirterek 'Bu projeyle, Kocaeli'nin Hereke İlçesi'nde 80 kilometrekarelik bir alanda, yaklaşık 110 megawattlık kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz' dedi. Eczacıbaşı'nın bu bölgeye 140 milyon euro yatırım yapması bekleniyor.

 İSTANBUL'U KULLANACAK

 Hüsnü Özyeğin'in sahibi olduğu Fina Enerji de İstanbul'da gerçekleşecek ve 50 MW'lık kurulu güce sahip olacak Tayakadın RES projesine başlıyor. Fina türbin  tedariğinde General Electric ile çalışacak. 31 türbinden oluşacak santralda GE'nin 1.6-100 serisi türbinlerinin kullanılacağı belirtildi. Fina Enerji'nin İzmir ve Hatay'daki iki rüzgar santralinde toplam 87.5 MW kurulu güce sahip.

 BÜROKRASİ AZALTILMALI

 İNŞAAT sektörünün yanı sıra enerjide de yatırımları olan Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Türkiye'nin bu alandaki potansiyeline dikkat çekerek 'Çok güçlü olabileceğimiz bir alan ancak çok ciddi bürokratik engeller var. Bugün bir yatırım kararı alsanız en erken 3-4 yılda devreye girebiliyor, o nedenle hükümetin bu sorunları aşacak, kolaylaştıracak bir mekanizma geliştirmesi gerekiyor' dedi.

 Koç, AES'le büyüyecek

 Geçen yıl ABD'li AES'le ortaklık yapan Koç Holding de doğalgaz, ve kömürün yanı sıra yenilenebilir kaynaklara yatırım yapmaya hazırlanıyor. Ortaklar, önümüzdeki 5 yılda 4-5 milyar dolar yatırım yaparak, pazardaki ilk 5 oyuncu arasına girmeyi hedefliyor.

 HEDEF; YÜZDE 30

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarında ciddi bir potansiyeli olduğunu belirterek 'Temel hedefimiz yenilenebilir enerji kaynaklarını 2023'TE en az yüzde 30 seviyesine çıkarmak. Su, rüzgar, güneş, jeotermal gibi kaynaklara giriyoruz ve bu çalışmaları devam ettiriyoruz. Bunların yerli üretimlerinin her birini teşvik ediyoruz. Herhangi bir yatırım 7-8 yılda kendini döndürürken enerjide bu süre çok daha kısa, bu ciddi bir rakam dedi.

 TÜRKİYE G-20'NİN BİNDE 1'İ

 Who is Winning the Clean Energy Race (Temiz Enerji Yarışını Kim Kazanıyor?) başlıklı rapora göre, 263 milyar dolar bugüne kadar ulaşılan en yüksek rakam. Bu rakamın yüzde 95'i G20 ülkelerinde yapıldı. Türkiye, bu rakamın sadece binde birini gerçekleştirdi. Raporda, 2011'de dünyanın temiz enerji üretme kapasitesine 83,5 gigavat (milyar vat) daha eklendi. Bunun 30 gigavat'ı güneş, 43 gigavat'ı da rüzgar enerjisi.

 GÜNEŞTE DE YOKUZ

 Rapora göre en hızlı büyüyen alanlardan biri güneş. G20 ülkelerinin güneşe yaptığı yatırım 128 milyar dolara ulaştı. Ancak Türkiye henüz bu alana yatırıma başlamış değil. Enerji talebi her gün artan ve dışa bağımlı olan Türkiye'nin yaptığı yatırım G20 ülkelerinin binde biri bile değil. Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın kaynakları çeşitlendirmek ve yerel kaynaklara ağırlık verilmesi gerektiğini sık sık vurgulamasına karşın yatırımlar hala düşük düzeyde.

Akşam

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yenilenebilir enerjinin payı katlanarak artıyor
  • 27.07.2023 14:20

Yenilenebilir enerjinin payı katlanarak artıyor

Türkiye'nin toplam elektrik kurulu gücündeki yenilenebilir enerjinin payı, son 2 ...

Türkiye, yenilenebilir enerjide dünyanın en büyükleri olma yolunda!
  • 06.12.2022 11:12

Türkiye, yenilenebilir enerjide dünyanın en büyükleri olma yolunda!

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Türkiye'nin yenilenebilir enerji ...

Ali Ağaoğlu kalp krizi geçirdi!
  • 29.06.2022 16:41

Ali Ağaoğlu kalp krizi geçirdi!

Son dakika haberine göre Ali Ağaoğlu kalp krizi geçirdi, Ataşehir'de özel bir ha ...

Ali Ağaoğlu, yeni doğan torununa villa hediye etti!
  • 23.11.2021 10:34

Ali Ağaoğlu, yeni doğan torununa villa hediye etti!

Üçüncü kez dede olan Ali Ağaoğlu, yeni doğan torununa Çekmeköy’deki projesi Ağao ...

Dünya genelinde yenilenebilir enerjide istihdam 12 milyona ulaştı
  • 22.10.2021 10:50

Dünya genelinde yenilenebilir enerjide istihdam 12 milyona ulaştı

Dünyada yenilenebilir enerji sektörü sayesinde sağlanan istihdam geçen yıl bir ö ...

Çevre felaketlerini yenilenebilir enerjiyle durdurmak mümkün!
  • 21.08.2021 17:00

Çevre felaketlerini yenilenebilir enerjiyle durdurmak mümkün!

Küresel Isınma, iklim değişikliğine, iklim değişikliği ise çevre felaketlerine y ...