maritbet girişmaritbet
Patronlar TÜİK Ağustos ayı raporunu değerlendirdi

Patronlar TÜİK Ağustos ayı raporunu değerlendirdi

İnşaat sektörünün önde gelen isimleri TÜİK'in Ağustos ayı raporunu değerlendirdi. Patronlar satışların faiz indirimi sonrası canlandığını söyledi.

Z. Altan Elmas/Konutder Yönetim Kurulu Başkanı-Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

“Ertelenen konut talebi konut kredisi faiz indirimi sonrası tekrar canlandı”

Türkiye genelinde Ağustos ayında 110 bin 538 adet konut satışı gerçekleşti. Bir önceki Temmuz ayına göre konut satışlarında yüzde 8, geçen yılın Ağustos ayına göre yüzde 5 oranında artış yaşandı. 1 Ağustos itibariyle kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını 15 yıl vadeye kadar yüzde 0.99'a indirmesi gayrimenkul sektörüne önemli bir ivme kazandırdı. Bir süredir ertelenen konut talebi konut kredisi faiz indirimi sonrası tekrar canlandı. Vatandaşlarımızın tekrar konuta yöneldiğini görmek hem ülke ekonomisi hem de gayrimenkul sektörü için umut vericidir. Yılın ikinci yarısını faiz indirimi ve yaptığımız kampanyalarla çok daha hareketli geçiriyoruz ve yılın ilk yarısında yaşadığımız düşüşü ikinci yarıda telafi edeceğiz.

Türkiye genelinde birinci el konut satışları bir önceki Temmuz ayına göre yüzde 4 artarak 40.634 adet olarak gerçekleşti. 2019 yılında yeni ruhsat alımlarındaki azalışı da göz önünde bulundurursak mevcut konutların değeri artıyor. Maliyet artışlarının da ev fiyatlarına yansıtılmadığı bu süreçte ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımıza tavsiyemiz bu fiyat ve oranlardan yararlanmalarıdır.

“Birinci el konut alımı teşvik edilmeli”

Yükselen konut talebinde konut alıcılarını 1. el konut alımına yönlendirecek teşvik mekanizmalarının hızla devreye alınması gerekmektedir. Toplam satış içinde 1. el konut satışının artması inşaat sektörünü ve ülke ekonomisini hızlandıracak ve hem büyümeye hem de istihdama katkı verecektir. İnsanlarımız 1. el konutlarda yaşamaya başladıkça enerji verimliliği ve deprem tehdidine yönelik de çok ciddi bir fayda temin edilmiş olacaktır.

“Özel bankalar da konut kredisi faiz oranlarını kamu bankaları seviyesine çekmeli”

Türkiye genelinde ipotekli satışlar önceki Temmuz ayına ve geçen yılın Ağustos ayına göre yüzde 160'ın üzerinde artarak 34.148 adet olarak gerçekleşirken, İstanbul'da da bir önceki Temmuz ayına ve geçen yılın Ağustos ayına göre yüzde 100'ün üzerinde artış göstererek 4.382 adete ulaştı. Merkez Bankası'nın önce 25 Temmuz 2019 tarihinde, sonra da 12 Eylül 2019 tarihinde faizleri indirmesiyle konut kredisi oranlarında düşüşler başladı, bu indirimler de konut satışlarına olumlu yansıdı. Özel bankaların da konut kredisi faiz oranlarını kamu bankalarının sunduğu seviyeye getirmesi durumunda, piyasa daha da canlanacak ve lokomotif sektör olan gayrimenkul sektöründeki hareketlilik birçok sektörü olumlu etkileyecektir.

“Yabancıya konut satışını daha da artırmalıyız”

2019 yılı Ağustos ayında yabancıya konut satışı 3 bin 604 adet olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ilk 8 ay toplamlarına bakıldığında, geçen yıla göre yüzde 50'nin üzerinde artış görüyoruz. 19 Eylül 2018 tarihinde yabancıya konut satışında vatandaşlık imkânının 250 bin dolara çekilmesiyle 2018 yılında yabancıya yaklaşık 40 bin konut satılmıştı. Yılsonuna kadar yabancıya konut satışında 2018 rakamını rahatlıkla geçeceğimizi düşünüyoruz. 2018 yılında Türkiye genelinde yabancıya konut satışının toplam konut satışı içindeki payı yaklaşık yüzde 3 iken bu oran 2019'un ilk 8 ayında yüzde 4'e yükseldi. Bu oranı arttırmak ve ülke ekonomisine döviz kazandırmak için sektör olarak canla başla mücadele ediyoruz.


Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı:

“Sektörümüzde yeniden yükselişin yaşanacağı bir dönemin içerisindeyiz”

"Sektörümüzde iç piyasada yılbaşından itibaren yaşanan daralma, yerini canlanmaya bırakıyor. Temmuz ayında kamu bankaları tarafından faizlerin yüzde 1'in altına indirilmesinin etkilerini görmeye başladık. TÜİK'in açıkladığı ağustos rakamlarına göre yerli yatırımcıya satışlarda yaşanan yüzde 5.1'lik artış karşısında, iç piyasada canlanma döneminin başladığını söyleyebiliriz. Faizlerin yüzde 1'in altını görmesi, yılın ilk 7 ayında beklemeye geçen yatırımcıları hareketlendirdi. Yaşadığımız bu sürecin benzerlerini daha önce de görmüştük. Yatırımcı için yüzde 1'in altında seyreden faiz oranı, ilk etapta satın alma yönünde psikolojik bir etki sağlıyor. Açıklanan rakamlarda da kredili satışlarda yüzde 168 oranındaki artış, bu etkinin rakamsal bir karşılığını oluşturuyor. Projelerimize yönelik gelen taleplerde satışlarda bu yönde bir artış yaşanacağını tahmin ediyorduk. Açıklanan rakamlar bizi şaşırtmadı.

Sektörümüz yeniden verimli günlerine dönüyor. Kamu bankalarının yanı sıra özel bankaların da faiz indirimine dahil olması, uzayan vadeler ile konut fiyatlarında artış yaşanmaması gibi faktörler bir araya geldiğinde; bu yeni süreci yatırımcıların kaçırılmayacak bir fırsat olarak algıladığını düşünüyoruz. Bu durum, sadece konut alıcıları için değil, tamamlanan projelerin satışlarının tamamlanarak yeni yatırım projelerinin sektöre kazandırılması noktasında da çok önemli bir görev üstleniyor. Konut stoklarının tüketilerek yeni proje inşaatlarına başlanması
ekonomimiz için çok büyük bir potansiyel güç barındırıyor. Ve bu güçte hem yatırımcılarımızın hem de biz konut üreticilerinin katkısı hayli büyük. Ekonomimizin yüksek bir katma değer elde etmesi notasında biz sektör paydaşları olarak üzerimize düşen vazifeyi gerçekleştirmeye hazırız.”

Abdüssamet Bahadır / Bahaş Holding CEO'su:

“İç piyasada durgunluk dönemi, faiz indirimiyle yerini canlanmaya bıraktı”

“Konut satışlarında iç piyasada bu yılın temmuz ayına kadar geçen sürede yaşanan durgunluk dönemi, kamu bankalarının faiz oranlarını yüzde 1'in altına indirme yönlü hareketiyle, yerini yeniden canlanma dönemine bıraktı. Bu dönem içinde yüzde 3'ü zorlayan faiz oranları nedeniyle beklemeye geçen yatırımcılar, yeniden satın alma eğilimi göstermeye başladı. TÜİK'in açıkladığı ağustos ayı satış rakamlarında iç piyasada yaşanan yüzde 5.1'lik artış, bu canlanma sürecinin başlangıcı niteliğindedir. Kamu bankaları ile başlayan, özel bankaların da sürece dâhil olmasıyla yaygın hale gelen faiz indiriminin etkisiyle kredili satışlardaki artış, yüzde 168'i buldu. Bu artış, faiz indiriminin konut satışlarındaki itici gücüne ilişkin çok önemli bir gösterge oluşturuyor. Faiz oranlarının yüzde 1'in altına indirilmesi, her dönemde yatırımcıyı alım yönünde harekete geçiren en büyük unsur. Özel bankaların da faiz indirimiyle, satışların artarak devam edeceğine inanıyoruz. Bu durum, mevcut konut stoğunun eritilerek yeni markalı konut projelerinin sektöre kazandırılması yönünde çok önemli kazanımlar getirecek. Buna ek olarak aralık ayında bir faiz indiriminin daha gerçekleşmesi yönünde beklentimiz var. Bu indirim ile birlikte, sektörün 2020 yılına yeniden güçlü bir pozisyonda başlayabileceğini düşünüyoruz.”

Ahmad Ghassan Altınawı/Masar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

“Satışlardaki artış, yılın son 4 ayında toparlanma etkisi oluşturacak”

Temmuz ayının sonunda kamu bankaları tarafından gerçekleştirilen faiz indirimi, meyvelerini vermeye başladı. TÜİK'in açıkladığı ağustos ayı satış rakamlarına göre, kamu bankalarının ardından özel bankaların da faiz indirimiyle, ağustos ayında iç piyasadaki satışlarda yüzde 5.1'lik bir artış yaşandı. Faiz oranlarındaki indirimle kredili satışlarda yüzde 168'lik bir oran yakaladık. Bununla birlikte uzayan vadeler de konut alımını kolaylaştırarak, sektörümüzün yatırım araçları arasındaki konumunu pekiştirdi. Yatırımcılar, faiz oranlarındaki yükselişin etkisiyle, yeniden konut sektörünü tercih etmeye başladı. Kredi başvurularındaki talep, Türkiye'nin dört bir yanında artış gösterdi. Bu talebin yılsonuna kadar artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Yılın son 4 ayı, iç piyasa açısından bir toparlanma etkisi oluşturarak, yılsonu hedeflerinin yakalanmasına destek olacak. Talepte büyük şehirlerin yanı sıra doğanın içinde, üst düzey konfor sunan projelerde de artış yaşanıyor. Giderek artan öğrenci nüfusuyla dikkat çeken Düzce'de hayata geçirdiğimiz Masar Tower projemiz, hem yatırım hem de oturum odaklı yatırımlar açısından talep görüyor. Projemizin kazanç faktörü ve yılsonunda teslim edilecek olması da talebi hareketlendiriyor.”

Hasanoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Hasanoğlu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; Türkiye genelinde konut satışları 2019 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 oranında artarak 110 bin 538 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 15 bin 881 konut satışı ve yüzde 14,4 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u, 10 bin 707 konut satışı ve yüzde 9,7 pay ile Ankara, 6 bin 025 konut satışı ve yüzde 5,5 pay ile İzmir izledi. 2019 yılı Ağustos ayında yapılan konut satışları, 2018'in aynı ayına göre yüzde 5,1 oranında bir artış yaşadı. Ziraat Katılım Bankası'nın Ağustos ayında hayata geçirdiği konut finansman oranlarındaki indirim kampanyası sektörümüzü hareketlendirdi.

Sektör oyuncuları olarak bu şekilde gerçekleştirilen kampanyalar ile birlikte konut satışlarında yaşanan artışlar sevindirici. Hasanoğlu Şirketler Grubu olarak Ziraat Katılım Bankası'nın finansman oranlarında indirim kampanyasına BANU EVLERİ markalı projelerimizle destek olduk. Bu kampanya ile birlikte önümüzdeki aylarda bu yaşanan artışların hızla yükseleceğini düşünüyoruz.

Ağustos ayında yabancılara 3 bin 604 konut satıldı

Ağustos konut satış verilerine baktığımızda yabancıya konut satışlarında azalma yaşandığını görüyoruz. TÜİK'in Ağustos verilerine baktığımızda yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,8 azalarak 3 bin 604 olarak gerçekleşti. Yabancı yatırımcıların yaz dönemi tatili için ülkelerine dönmesiyle satışlarda yaşanan azalmanın geçici bir durum olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki aylarda yabancıya satış rakamlarının tekrar yükselişe geçecektir.

  • Etiketler:

Yorum Yaz