maritbet girişmaritbet
Özhaseki: İmar planı tadilatları zorlaştırılacak

Özhaseki: İmar planı tadilatları zorlaştırılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İmar Kanunu konusunda yeni çalışmalar doğrultusunda imar planı tadilatlarının zorlaştırılacağını bildirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "İmarda birtakım plan tadilatları oluyor ve bu plan tadilatlarıyla 'Birilerine rant sağlanıyor, emsal artıyor, kim yapıyor, kim alıyor, ne oluyor burada?' gibi bir düşünce oluyor. Bu nedenle imar planı tadilatları zorlaştırılacak artık" dedi.

Özhaseki, yaptığı açıklamada, bakanlık olarak bir taraftan yönetmelikleri yaparken, diğer taraftan da İmar Kanunu konusunda birtakım yeni çalışmaları bulunduğunu, bunları da İçişleri Bakanlığının sorumluluğundaki Belediyeler Yasası Meclis'e geldiğinde, imar bölümü içerisine koyacaklarını söyledi.

"İmarda alacağımız kararlar bundan sonra imarla ilgili atılacak her adımı etkileyecek." diyen Özhaseki, özellikle imardaki plan tadilatı konusunda rahatsızlıklar yaşandığına dikkati çekti.

Özhaseki, "İmarda birtakım plan tadilatları oluyor ve 'Bu plan tadilatlarıyla birilerine rant sağlanıyor, emsal artıyor, kim yapıyor, kim alıyor, ne oluyor burada' gibi bir düşünce oluyor. Bu nedenle imar planı tadilatları zorlaştırılacak artık." diye konuştu.

Bazı kişilerin iki satır dilekçeyle belediyeye gelip, "Benim burada 3 katlı yerim var, buraya 5-7 kat ver." dediğini hatırlatan Özhaseki, burada parsel bazlı yoğunluk artışlarının da yeni kanunla yasaklanacağını aktardı.

Binaların kotlarına fazla kat yapılmasının önlenmesine ilişkin de yeni düzenlemelerin imar mevzuatında yer alacağına işaret eden Özhaseki, ekim ayında uygulanmaya başlayan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğine ilişkin de görüşlerini bildirdi.

İmar konusunda birden fazla yönetmelik bulunduğunu ve herkesin istediği yönetmeliğe göre hareket ettiğini anlatan Özhaseki, böyle olunca ortaya çirkin bir görüntü çıktığını söyledi.

100 metrekare ev hakkı olan 250 metrekareye çıkamayacak

Özhaseki, imarda 100 metrekarelik ev yapma hakkı olan kişinin kış bahçesi, mescid ekleyerek, 250 metrekareye kadar bunu çıkarttığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bütün müteahhit gruplarıyla konuştuğumuzda, 'Şu imardaki 100 metrelik hakkınıza size ne kadar daha avantaj sağlarsak sizi rahatlatmış oluruz. Nereler için?' dedik. 'Asansör boşluğu, giriş, balkon, yangın bacası, ikinci yangın merdiveni, bunlar için size kaç metrekare lazım? 'Yüzde 30 yeter' dediler. Biz biraz daha esneterek yüzde 37'lere kadar uzattık. Eğer 100 metrekare bir ev istiyorsanız bu yönetmeliğe göre şu anda yüzde 35'e kadar kullanabilirsiniz ama eskisi gibi 250 metre yapamazsınız. Buna istismar deniyor. Bunların önüne geçecek şekilde bir yönetmelik yayınladık ve rahatladı bana göre de. Bundan sonra herkes buna göre hareket edecek."

İmarı disiplin altına almanın birçok yolu olduğunu belirten Özhaseki, "İmar yönetmelikleri ve İmar Kanunu'nda getirdiğimiz kurallarla şimdiye kadar yapılmış olan istismarın önünü kesmeye gayret ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Değer artış payı geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, "Değer artış payını getiriyoruz. Bazen plan tadilatı çok haklı olabilir. 'Plan tadilatı yapılmaz.' diye bir şey olmaz. Plan tadilatları olabilir ama istisna olmalı. Çok haklı bir plan tadilatı geldi, vatandaşın yerini siz aldınız ve konuttan ticarete çevirdiniz. Orada konuta değil, ticarete ihtiyaç var. Ticarete çevirdiniz, orada ciddi bir rant sağlamış oluyor muyuz karşıya, oluyoruz. İşte bunu hesaplayalım, 'Kamu buradan payını alsın.' diyoruz. Yüzde kaçını alacağı, kimin alacağı, belediyenin mi, kamunun mu onlar tartışmalı. Bunların hepsi geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

İmar planı tadilatında "tabela şartı"

Plan tadilatı konusunda bir kural yazdırdığını ve kanunlaşmasını istediğini belirten Özhaseki, "Bir yerde eğer belediye bir plan tadilatı yapıyorsa, önünden geçen herkesin göreceği şekilde üzerine tabela asmak zorunda." diye konuştu.

Plan tadilatlarının belediyelerde yapıldığını, buna ilişkin planların kapı arkalarına asıldığını ve kimsenin görmediğini dile getiren Özhaseki, "Kesinleşiyor plan ve kepçeler gelip, yeşil alan diye gördüğü yeri gelip kazmaya başlayınca milletin içi dönüyor. Bunların önüne geçmek için de o plan tadilatı nerede, hangi parsel üzerinde yapılmışsa üzerine kocaman bir levha dikmesi şartı... 'Belediye falan tarihlerde buradaki yeşil alanı bozdu ve üzerine 10 katlı ev koydu.' veyahut da 'Eskiden 2 katlı villa yerini belediye 25 katlı hale çıkardı.' Üzerine kocaman yazsın. Vatandaş ne yapacak o zaman ayağa kalkacak, vermeyecek." diye konuştu.

Bakırköy'deki yeşil alan korunacak

Bakırköy platformundan aralarında mimar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve muhtarların olduğu bir grubun kendisini Hastane planı tadilatıyla ilgili ziyaret ettiğini anlatan Özhaseki, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi içerisinde bir plan tadilatı olduğunu, oraya bir hastane yapılması gerektiğini, ancak plana büyük alan içerisinde "yüzde 1 emsal" yazılmasının yanlış anlamaya yol açtığını, sanki her tarafına bina yapılıyor gibi bir anlayışın ortaya çıktığını söyledi.

Platformun bu konudaki kaygılarını anladığını ifade eden Özhaseki, şunları kaydetti: "Haklısınız dedim, hepsini düzeltelim. Hastanenin yapılacağı ağaçsız bir alanı işaretliyoruz. 17 bin ağaç var çünkü. Onları koruyacak şekilde. Belki 50-100 ağaç taşınabilir ama 17 bin ağacı koruyacak şekilde hastanenin oturacağı yeri işaretliyoruz şimdi. Oraya hastane yapılacak ama olduğu gibi yeşil alan korunacak.

Vatandaşın orada ne olduğunu bilmesi lazım. O bilinç yükselirse emin olun kimse kötülük yapamaz. Parselde, 'Orada yeşil alan vardı, ben bunu değiştirdim.' diyor belediye. Desin, yapsın da görelim. Yapıyorsa haklı bir mazereti olması lazım. Değiştirsin yine ama vatandaşa bu haklı mazereti söylesin. Vatandaş da 'helal olsun, doğru yapıyorlar' desin. Yoksa yapamasın. Bu kurallar geliyor inşallah."

Bakan Özhaseki, ayrıca vatandaşların imar dışı gördükleri konularda bakanlığa ait ALO 181 hattını arayarak, şikayetlerini iletmelerini de istedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Ersoy, Hatay'daki tarihi yapılarla ilgili yapılacak çalışmaları anlattı
  • 04.08.2023 18:28

Bakan Ersoy, Hatay'daki tarihi yapılarla ilgili yapılacak çalışmaları anlattı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay Afet Koordinasyon Merkezi'nde d ...

Sezayi Köse: "Fikirtepe'de 11 bin bağımsız bölümü 2 yıl sonra teslim etmeyi planlıyoruz"
  • 12.04.2022 17:56

Sezayi Köse: "Fikirtepe'de 11 bin bağımsız bölümü 2 yıl sonra teslim etmeyi planlıyoruz"

Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sezayi Köse, basın ...

Vatandaşlarımızı sağlıklı konutlara taşıyacağız
  • 05.02.2017 15:36

Vatandaşlarımızı sağlıklı konutlara taşıyacağız

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi te ...

Özhaseki: 'Hesap sormazsak bu yediklerimiz bize haram olsun'
  • 25.07.2016 14:04

Özhaseki: 'Hesap sormazsak bu yediklerimiz bize haram olsun'

Özhaseki, Kayseri Cumhuriyet Meydanı'nda FETÖ darbe girişimine karşı toplanan va ...

Fikirtepe'den son görüntüler
  • 25.11.2020 09:47

Fikirtepe'den son görüntüler

Kadıköy'ün Fikirtepe semtinde yaşayanlar, devam eden kentsel dönüşüm sürecine "d ...

Galata Kulesi, Türk bayrağına büründü
  • 30.10.2020 09:45

Galata Kulesi, Türk bayrağına büründü

Restorasyon çalışmaları sonrası yeniden ziyaretçileriyle buluşan Galata Kulesi, ...