maritbet girişmaritbet
Orta ve Batı Afrika ülkelerine yatırım çağrısı!

Orta ve Batı Afrika ülkelerine yatırım çağrısı!

Batı Afrika Ticaret Odası Başkanı Erdem, "İş adamlarımızı Batı Afrika'ya yatırıma davet ediyorum. Doğru yatırımla karlı çıkacaklardır" dedi.

Kanada, Kamerun ve Batı Afrika Ticaret Odası Başkanı Yasin Erdem, Batı Afrika'da müteahhitlik, enerji, iletişim, sağlık ve eğitim gibi çok sayıda sektörde yatırım imkanı bulunduğunu ifade ederek, "İş adamlarımızı Batı Afrika'ya yatırıma davet ediyorum. Doğru yatırımla karlı çıkacaklardır." dedi. 

Yasin Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son yıllarda Afrika'ya verdiği öneme değinerek, Afrika'ya farklı Batı ülkelerinden de yatırımcı geldiğini ancak hiçbirinin Türkiye gibi "kazan-kazan" felsefesi taşımadığını söyledi.

yasin erdem

Türk iş adamları için Orta ve Batı Afrika'da çok ciddi iş potansiyeli bulunduğunu dile getiren Erdem, "Özellikle Türkiye'yi ilgilendiren ciddi potansiyel var. Zamanla Türkiye'nin Afrika'ya ciddi yatırımlar yapacağını düşünüyorum. Çünkü Afrika'nın her şeye ihtiyacı var. İş adamlarımızı Batı Afrika'ya yatırıma davet ediyorum. Doğru yatırımla karlı çıkacaklardır." dedi.

Erdem, Afrika'ya yatırımın doğru kanallarla yapılması halinde ödeme alma konusunda sıkıntı yaşanmayacağını kaydederek, bugüne kadar Kanada'dan iş adamlarının özellikle madencilik ve ormancılık alanında buralara ciddi yatırım yaptığını ve karşılığını aldığını anlattı.

Başkanı olduğu ticaret odasının Türk yatırımcılara her zaman yardım edebileceğini vurgulayan Erdem, "Afrika'da yapacakları yatırımlar konusunda onlara yardımcı olmak bizim için bir görevdir. Biz her zaman danışmanlığa hazırız." diye konuştu.

Erdem, Batı Afrika'da müteahhitlik, enerji, iletişim, sağlık ve eğitim gibi çok sayıda sektörde yatırım yapılabileceğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'nin 1950'li, 1960'lı yılları düşünüldüğünde ülkemizin her şeye ihtiyacı vardı. Burası da şu an öyle. Her alanda istek var, yatırım imkanı var. Ancak Afrika ticaret hukuku alışılmışın biraz dışında. Sabır isteyen konular. Buraya yatırıma gelen şirketlerimizin avantajlı ve dezavantajlı oldukları noktalar olacaktır. Ülkemizin Afrika'ya ulaşıma verdiği önem bizi çok heyecanlandırıyor. THY, Afrika'nın 30'dan fazla şehrine direkt uçuyor. Türkiye, son 15 yılda çok sayıda büyükelçilik açtı. İletişim ve ulaşım sorunu ortadan kalktıktan sonra gerisi teknik konular."

"Kamerun'un en büyük toplu konut projesi Türklerin" 

Erdem, şu ana kadar Kamerun'da yapılan en büyük toplu konut projelerinden birisini Türk firmanın hayata geçireceğini dile getirerek, daha önce 600 konutluk böyle bir projenin ülkede yapılmadığını söyledi.
Projenin isminin "Sportif Köyü 2019" olduğu bilgisini veren Erdem, yapılacak konutların bu ülkeden düzenlenecek 2019 Afrika Uluslar Kupası'nda kullanılacağı bilgisini verdi.

Erdem, projeye ilişkin şu bilgileri verdi:

"Kamerun'un iki büyük şehrinde Douala ve Yaounde'de 300'er olmak üzere toplam 600 konut yapacağız. Lükse yakın kalitede olacak bu konutlar, dayalı döşeli teslim edilecek. Beyaz eşyadan tutun da koltuklara kadar yüzde 100 Türk eşyası ile donatılacak. Hükümetten ilgili Bakanlık ile iyi niyet anlaşması imzalandı. Türkiye'den Vefa Holding bu projeyi hayata geçirecek. Proje 2017'nin ilk ayında başlayıp sonuna doğru teslim edilecek. İnşaat malzemeleri de Türkiye'den getirilecek. Konutlar 4 katlı ve 3+1 olacak."

"İş fırsatlarını değerlendirin"

Türkiye'nin Yaounde (Kamerun) Büyükelçisi Murat Ülkü, Türkiye'nin son yıllarda Orta ve Batı Afrika ülkelerine de ağırlık vermeye başladığını belirterek, burada yer alan ülkelerdeki yatırım fırsatlarına değindi.

Kamerun'un Orta Afrika'nın dünyaya çıkış kapısı olduğunu dile getiren Ülkü, civardaki Çad ve Orta Afrika Cumhuriyeti gibi denize kıyısı olmayan ülkeler için uzun vadede dünya ile entegre olmanın çıkış noktasının Kamerun olduğunu söyledi.

Ülkü, bu anlamda Kamerun'un liman, yol, baraj gibi altyapı projelerinin gündemde olduğunu kaydederek, ülkenin bu projeleri perdeypey hayata geçirerek kendisini bölgesinde bir nevi ticaret, lojistik merkezi haline getirmek istediğini bildirdi.

Böyle bir ülkenin Türkiye için stratejik öneme sahip olduğunu ifade eden Ülkü, çatı kuruluşlar ve diğer iş çevreleri vasıtasıyla Türk iş insanlarına mutlaka Kamerun'u inceleme ve buradaki iş fırsatlarını değerlendirme çağrısında bulundu.

"İş adamlarımız burada yalnız değil"

Ülkü, Türk iş adamlarının son yıllarda özellikle tekstil, enerji, lojistik, gıda, finans, inşaat ve müteahhitlik sektöründe öne çıktığının altını çizerek, Kamerun'da da el atılmamış çok farklı alanlar bulunduğunu bildirdi.
Türk girişimcilerin son yıllarda Kamerun'a ilgisinin arttığını dile getiren Ülkü, şöyle devam etti:
"Burada değinilmemiş çok alan var. Hangi sektörde olursa olsun müteşebbislerimizin mutlaka Orta Afrika'ya ve Kamerun'a ilgi göstermelerini bekliyoruz. Burada yalnız değiller, biz buradayız, Ticaret Müşavirliğimiz var büyükelçiliğimiz bünyesinde. Bize çok dost bir ülke. Hiçbir ricamızı kırmıyorlar. 

Ama mücadele gerekiyor. Türkiye'den farklı bir iş kültürü var. Bizim tavsiyemiz; böyle eskiden olduğu gibi 'Uçağa atlayıp bir fuara gideyim, iş bağlantıları kurayım, uzaktan yöneteyim' olmasın. O ülkeye gidip oranın adedini, örfünü tanısınlar. Bunu yapan insanlarımız çok başarılı oluyor. 'Biz sizin ülkenize, geleceğinize inanıyoruz ve paydaş olmak istiyoruz' mesajı veriyor. Bunu aldığı zaman Kamerun makamları çok başka bir yere konumlandırıyor yabancı yatırımcılar olarak insanımızı."

"Afrika'da müteahhitlerin iş hacmi artacak" 

 Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ve Yenigün İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün, Kamerun'un en büyük spor kompleksi olma özelliği taşıyacak Japoma Spor Kompleksi Projesi'nin ihalesini Yenigün İnşaat'ın kazandığını anımsatarak, projenin 50 bin kişilik stadyum, spor salonu, olimpik yüzme havuzu, 2 antrenman sahası ve tenis kortlarını içerdiğini söyledi.

Son yıllarda Türk müteahhitlerin yurt dışında birkaç yıl öncesine kadar en çok Rusya, Libya ve Irak'ta proje üstlendiğini dile getiren Yenigün, son yıllarda buralarda yaşanan sıkıntılar nedeniyle yeni pazar arayışına girdiklerini ve bu kapsamda Sahraaltı Afrika ülkelerine yöneldiklerini söyledi.

Yenigün, Sahraaltı Afrika ülkelerinde hacmin yükselmesi için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu kaydederek, Kamerun'a geç gelinmesine rağmen Türk firmaların 1-2 yıl içerisinde toplam 400 milyon dolarlık proje üstlendiğini bildirdi.

Başkan Yenigün, "Son yıllarda Kamerun, Kenya, Gana, Uganda, Etiyopya, Ekvator Ginesi, Senegal, Kongo, Kamerun, Nijerya ve Tanzanya gibi ülkelerde Türk müteahhitlerin üstlendiği projeler gelecekte Afrika'da müteahhitlik sektörümüzün ağırlığının artacağının sinyalini veriyor." diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Orta ve Batı Afrika ülkelerine yatırım çağrısı!
  • 16.11.2016 15:48

Orta ve Batı Afrika ülkelerine yatırım çağrısı!

Batı Afrika Ticaret Odası Başkanı Erdem, "İş adamlarımızı Batı Afrika'ya yatırım ...