maritbet girişmaritbet
Orhan Turan 'Sanayide enerji verimliliği için yeni bir model geliyor'

Orhan Turan 'Sanayide enerji verimliliği için yeni bir model geliyor'

Orhan Turan, sanayide enerji verimliliği konusunda gelişen yeni bir model olduğunu belirterek, bu modelle özellikle KOBİ'lerin enerji faturalarının düşürüldüğünü söyledi

Binalarda olduğu kadar sanayide de enerji verimliliği Türkiye için önem taşıyor. Ode Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, sanayide enerji verimliliğine dikkat çekerek, bu konuda dünyada gelişen yeni bir modele işaret etti. Yılda 60 milyar dolar enerji faturası ödeyen Türkiye'de bu faturanın 24 milyar dolarının sanayiden kaynaklandığını aktaran Turan, bu nedenle buradaki yüzde 10'luk bir tasarrufun dahi önemli olduğunu aktardı. Bu modelde özellikle KOBi'lere yönelik çalışan şirketlerin olduğunu aktaran Turan, yeni modelle ilgili şu bilgiyi verdi: "Bu sistemde KOBİ, faturasını enerji faturasını düşüreceğini söyleyen şirkete ödüyor. O da enerji maliyetlerini düşürerek elde edilen tasarrufu KOBİ ile paylaşıyor. Yani yılda 20 milyon TL enerji gideri olan bir KOBİ'ye bu şirketler diyor ki 'bu faturam 5 yıl boyunca bana öde. Ben yapacağım otomasyon ve yalıtımla bu faturayı 13-14 milyona düşürüyorum. Böylece yılda size 5-6milyon kar getiriyorum. Bu kan da paylaşalım'. Ayrıca bunları fonlandırıyorlar." Bu şirketlerin Türkiye'de firmalarla görüşmeye başladığın anlatan Turan, Türkiye'de de bu sistemin yavaş yavaş uygulamaya gireceğini söyledi. 

Yalıtımda konsolidasyon gündemde geldi 
Yalıtım pazarının büyümeye devam ettiğine işaret eden Turan, 10 yıl önce 2.5 milyon metreküp olan ısı yalıtım pazarının 2012'de 14 milyon metreküpe çıktığını kaydederek, özellikle artan enerji fiyatları, yalıtım kalınlıkları ve standartların gelişimi tetiklediğini söyledi. Öte taraftan Türkiye yalıtım pazarında konsolidasyon yaşanmaya başladığını ifade eden Turan şunları söyledi: "Bunun sonucunda bazı ürünler üretimden çekiliyor. Kapasite kullanım oram azalıyor. Sektöre dışardan girişler yapılıyor. Bu da sektörde konsolidasyonlan daha da arttıracak."

Seçimde yalıtım malzemesi verilsin 
Orhan Turan, seçim dönemlerinde kömür dağıtımı yapıldığım belirterek, "Kömür yerine yalıtım malzemesi dağıtılsa daha iyi olacak. Dünyada enerji modelleriyle ilgili bir rapor hazırlayarak bakanhğa sunduk. Bu raporda bazı ülkelerde gelir düzeyi düşük halka yalıtımın hibe edildiğini gördük. 3 yıl önce Avusturya böyle yapmıştı. Ülkede çatışma yalıtım yapan herkese 2 bin dolar verildi. İsviçre ve İskoçya'da benzer uygulamalar yapıldı. Ya da evine pay ölçer gibi otomasyon sistemi kuranlara benzer imkanlar sunuldu" diye konuştu. 

İkinci tesisi Eskişehir'de kuruyor
"Eskişehir'de yeni bir tesis kurma kararı aldık. 80 bin metrekare üzerinde yapacağımız tesis Çorlu'da ki tesisin benzeri olacak" diyen Turan, tesisi üç yılda tamamlamayı planladıklarını açıkladı. Yeni yatırım için Trakya'da, Anadolu Yakası'nda, Hereke, Düzce ve Eskişehir'de çalışmalar yaptıklarını kaydeden Turan, bunun sonucunda navlun, teşvik, hammaddeye yakınlık, arsa fiyatları ve işgücü açısından Eskişehir'in çıktığını aktardı. Üniversitenin Eskişehir'de olmasının da seçimlerini etkilediğini dile getiren Turan, Eskişehir'de bir Ar-Ge merkezi kurmayı da düşündüklerini söyledi. Turan, tesisi 120 milyon TL'lik yatırımla tamalamayı düşündüklerini aktardı. Kapasite kullanım oranlarının yüzde 90 ile 100 arasında olduğunu aktaran Turan, "Geçen yıl inşaat sektörü binde 6 büyürken, biz ise yüzde 37 büyüdük. Son 2 yılda ise ortamla büyümemiz 50 ile 60 arasında oldu. 
Yıl sonunda ise 100 milyon dolar ciroya ulaşmayı hedefliyoruz" dedi. 

Turan, yapacakları yatırımlarla 2017'de ise yurtiçinde 200 ile 225 milyon dolarlık ciroya ve 350 kişilik yeni istihdamla 700 kişilik bir çalışana sahip olmayı hedeflediklerini kaydetti. Aynı zamanda TÜSİAD Yönetim Kurulu Yedek Üyesi ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Turan, iki derneğin açılım sonrasında Güneydoğu'da yapılacak yatırımlar konusunda, tekstil-konfeksiyon, gıda ve yapı malzemeleri olmak üzere üç sektör belirlediklerini kaydederek, kendisinin ise bölgede yapı malzemeleri konusunda yapılacak yatırımlarla ilgilendiğini söyledi. Bu konuda bölgedeki yatırım ajansları ve bölgedeki girişimcilerle olmasının da seçimlerini etkilediğini dile getiren Turan, Eskişehir'de bir Ar-Ge merkezi kurmayı da düşündüklerini de söyledi. Turan, tesisi 120 milyon TL'lik yatırımla tamam konuştuklarını aktaran Turan, "Törerden bıkan insanlar umutla yatırımları bekliyor. İlgi var, sermaye var, sadece ne yapacaklarını bilmiyorlar" dedi. "Açılım olumlu bittiğinde Güneydoğu'da çok büyük bir hareketlilik olacak" diyen Turan. 
Suriye. Iran ve Irak'ta problemlerin bitmesiyle bölgenin önünün daha da açılacağını belirterek. "Bu pazarların normalleşmesiyle Türkiye'nin İstanbul'dan bu pazarların beslemesi mümkün olmayacak" dedi. 
"Yabancılardan satın alma teklifleri alıyoruz" 
Orhan Turan, Ode Yalıtım'a yerli ve yabancı birçok firmadan kendilerine satın alma teklifi geldiğini kaydederek konuyla ilgili şöyle konuştu: "Ayrıca 1846 yılında İsviçre'de kurulan bir firma Almanya'da bizim ürünlerimizi üretip Ode markasıyla satmamızı teklif etti. Pazarlamada çok iyi olduğumuz için bu teklif geldi. Ancak bu firmayla anlaşamasak da Ode olarak global marka olma yolunda hızla ilerliyoruz. Rusya'nın başkenti Moskova'da ofis açtık. Rostov şehrinde ise lojistik deposu kurduk. Eskişehir'e paralel olarak yurtdışında bazı ülkelerde lokalleşmeyi planlıyoruz. Özellikle Avrupa ülkelerini düşünüyoruz. Bu yatırımlar satın alma veya sıfır yatırımla olacak. Ancak satın almalar pazara hızlı girme anlamında daha etkili oluyor."
İlk 500 global marka içinde Türkiye'den marka olmadığını dile getiren Turan, Türkiye'nin marka değerini güçlendirmesi için global marka sayısını artırması gerektiğini söyledi. Bunun ancak iki yolla gerçekleşebileceğini anlatan Turan, 'Ya gidip oralarda yatırım yapacağız ya da mevcut dağıtım kanallarını satın alacağız. Bu anlamda Türkiye'nin de hangi alanda büyüyeceğini seçmesi lazım. Özellikle yapı malzemeleri sektöründe rahatlıkla dünya markası yaratabilir. Çünkü malzemede üretimimiz var inşaatta ise deneyimiz çok" dedi. Turan, Türkiye'de 500 milyon TL'ye kadar ciro yapan şirketlerin en büyük sorunun menejment olduğunu aktardı. 
Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"1685 imalatçı KOBİ'ye 2 milyar 42 milyon liralık destek vereceğiz"
  • 31.03.2023 15:01

"1685 imalatçı KOBİ'ye 2 milyar 42 milyon liralık destek vereceğiz"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOSGEB'in KOBİ Gelişim Destek (KOBİGE ...

KOSGEB'den KOBİ'lere  "Afet Dönemi Yaşam Alanı Desteği"
  • 27.03.2023 14:34

KOSGEB'den KOBİ'lere "Afet Dönemi Yaşam Alanı Desteği"

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının ...

İngiltere'de, konutların enerji verimliliğine 1,8 milyar sterlin yatırım
  • 22.03.2023 11:05

İngiltere'de, konutların enerji verimliliğine 1,8 milyar sterlin yatırım

İngiltere, konutlar ve kamu binalarında enerji verimliliğini artırmak amacıyla 1 ...

EBRD deprem bölgesinde KOBİ'leri destekleyecek
  • 16.03.2023 15:04

EBRD deprem bölgesinde KOBİ'leri destekleyecek

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkan Yardımcısı Jürgen Rigterink, depre ...

"Bina yalıtımı ile yıllık 15 milyar dolar tasarruf edebiliriz"
  • 12.01.2023 10:49

"Bina yalıtımı ile yıllık 15 milyar dolar tasarruf edebiliriz"

Türkiye’deki toplam enerji tüketiminin yaklaşık üçte birinin kullanıldığı binala ...

ODE Yalıtım, “Isı Yalıtımı Resmi Sponsoru” oldu
  • 17.10.2022 17:00

ODE Yalıtım, “Isı Yalıtımı Resmi Sponsoru” oldu

Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli en büyük yalıtım şirketi ODE Yalıtım, İki ...