maritbet girişmaritbet
Önüne gelen artık emlakçı olamayacak

Önüne gelen artık emlakçı olamayacak

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, yıl sonuna kadar çıkması beklenen yeni emlak yasası ile ilgili Emlaktasondakika.com’a konuştu.

Emlak piyasasının kapsamlı biçimde yeniden düzenlenmesi yönündeki yasa çalışmaları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Aşa, “Çok uzun yıllardır bunun mücadelesi içindeyiz. Bu belirsizliğin son bulması, tüketici, emlakçı, kayıt dışı ekonomi bakımından büyük önem arz ediyor. Önüne gelen müteahhit oluyor. Geç de olsa böyle bir yasanın çıkarılması çok önemli” dedi.

İnşaat sektörünün özellikle 2003'ten bu yana ekonominin çok büyük bölümünü teşkil ettiğini belirten Aşa, bununla birlikte mağduriyetlerin son bulacağını söyledi. Sektördeki başıboşluk ve disiplinsizlik sonucu bu yasanın kaçınılmaz hale geldiğini aktaran Nizameddin Aşa, bu yasayı dört gözle beklediklerini ifade etti. 

ÇOK ÖNEMLİ GELİŞMELER VAR!

“Kayıt dışı emlakçılıkta en mağdur olan kesim, tüketici. Tüketici mağdur oluyor. Bir defa bu engellenecek. Kişiler kiminle muhatap olacağını bilecek. Disiplin ve kontrol gelecek” diyen Nizameddin Aşa, yasanın getireceklerini anlattı. 

EMLAKÇI DA MAĞDUR 

Emlakçılık faaliyetinin yasa ile hukuki bir statüye sahip olmasının emlakçı açısından büyük önem taşıdığını aktaran Aşa, “Emlakçı mağduriyeti de var. Sektör, sahte emlakçılardan ve kayıt dışılıktan kurtulacak. Emlakçı büyük haksızlığa uğruyor. Elinde sözleşmesi varsa hakkını mahkemelerde arıyor. Her sıkıntıyı emlakçı ve tüketici yaşıyor. Bu işe bir nokta koymanın zamanı gelmişti. Mal sahibi de kiracı da bizi atlatıp iş yapıyor. Kapıyı çalacak bir merciimiz yoktu” diyerek bu zamana kadar haksız rekabet olduğunu söyledi. 

İşin ‘emlakçı' boyutunun önemine dikkat çeken Nizameddin Aşa, Emlak Yasası ile emlakçılığın hiçbir vasfı olmayan kişiler tarafından icra edilen bir meslek olmaktan çıkacağını ifade etti. 

“Üniversite mezunu olan, en azından lise mezunu olanların ve bu işle ilgili kişilerin bu işi yapmasını istiyoruz” diyerek işin eğitim boyutuna değindi.  

“Lisansı olmadan bu işi yapanlar en az 30 bin TL ceza ödeyecek. Lisansı olmayanlarla lisansını paylaşanlara lisans iptaline kadar gidecek ceza uygulanabilecek. Bazı sabıkalılar da bu işi yapamayacak.” 

Sektörün tüketici, müteahhit, bankalar, imar, hukuk, mevzuat, pazarlama, değerleme, devlet gibi önemli ayakları bulunduğunu belirten Aşa, emlakçının bu konuları da iyi bilmesi gerektiğini anlattı. Sokaktaki adamın bu işi yapamayacağının altını çizdi. 

KİMLER DEVAM EDECEK? KİMLER KAPATIP GİDECEK?

“Kanun çıktığı andan itibaren müktesep hakkı (kazanılmış hak) olanlar, esnaf ve ticaret sicilini gösteren belgeleri ile emlakçı olduğunu kanıtlayarak işe devam edecek” açıklamasında bulundu. 

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, “Odaya kayıtlı olmayan, eğitim almayan, vergi kaydı olmayan bu işi yapamayacak. Kayıt dışı emlakçı dükkanı kapatıp gidecek” diyerek beklenen yasa ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Nizameddin Aşa, emlaktasondakika'ya konuştu!
  • 22.06.2015 13:07

Nizameddin Aşa, emlaktasondakika'ya konuştu!

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa, seçim ve dolar artış ...

Sektör konut vergisini değerlendiriyor
  • 20.04.2012 17:28

Sektör konut vergisini değerlendiriyor

Konut tesliminde alınan vergiye yeni düzenlemeler yapılıyor. ...

Kredisiz konut satışlarında patlama yaşandı!
  • 20.04.2021 09:29

Kredisiz konut satışlarında patlama yaşandı!

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, kredisiz konut satışlarında ra ...

Esenyurt ve Çankaya konut satışında zirveyi bırakmadı
  • 22.01.2021 11:17

Esenyurt ve Çankaya konut satışında zirveyi bırakmadı

Geçen yıl en çok konut satılan ilçeler listesinde Esenyurt 36 bin 234 adetle zir ...

'Faiz indirimi ile bekleyen alımlar harekete geçti'
  • 21.06.2018 16:03

'Faiz indirimi ile bekleyen alımlar harekete geçti'

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, konut kredisi faiz oranları il ...