maritbet girişmaritbet
Namık Tanık; Türkiye'de inşaat, ekonominin öncüsü oldu!

Namık Tanık; Türkiye'de inşaat, ekonominin öncüsü oldu!

NATA Holding'in Başkanı Namık Tanık ile İstanbul, Ankara, Adana'daki projelerinden ziyade uluslararası projelerini konuştuk

Türkmenistan'da 1 milyar dolarlık projeyi hayata geçiren iş adamı NATA Holding'in Başkanı Namık Tanık konuştu: "İstanbul'da 400 bin konut açığı var. "

İnşaat sektörünün önde gelen firmaIlarından NATA Holding'in Başkanı Namık Tanık ile İstanbul, Ankara, Adana'daki projelerinden ziyade uluslararası projelerini konuştuk. Namık Tanık inşaat sektörünün durumunu, Mamak'tan, Türkmenistan'a uzanan projelerini anlattı.

Son inşaat projenizde niye Mamak bölgesini seçtiniz?

Mamak Belediyesi yatırım yapmamız için bizi teşvik etti yatırım yapmamız konusunda etkili oldu. Çöplükteki çalışmaların biteceği güvencesini aldık. Eskişehir yolu üzerinde gelişmiş bölgelerde birçok proje hayata geçirildi. Biz daha farklı olmasını istedik. Çok şükür yaptık tuttu. Ankara'ya, Çankaya'ya yakınlığı Ankara'nın davut semtlerine yakınlığı önemli etken oldu. Biz gittiğimizde daire fiyatları 100 bin -130 bin TL civarındaydı. Arsa fiyatları metrekare bazında 50 lira değerindeydi. Şimdi 1000 dolarlar civarında. Ankara'nın yatırım aksım doğuya doğru kaydırdık.

Mamak için hayata geçirdiğiniz proje nasıl oluştu? 

Biz Mamak'tan yer almak istediğimizde "Çöplüğün karşısında ne işin var?" dediler. Şimdi projeyi ve detaylarını görünce inanamıyorlar. Ulaşımı çok rahat. Ankara'nın her noktasına rahat ulaşabiliyorsunuz. Bölgeye bağlantı yollarından dolayı inanıyordum. Ankara'ya yakınlığı sebebiyle inanıyordum. Buradaki çalışmaları yakından takip ettim. Bir süre içerisinde bitirileceği talimatını aldık. 

Yeni projeleriniz yolda diye duyduk? 

Ankaralı olarak vefa borcunu ödeyeceğimiz daha çok projemiz var. Hem müteahhit hem sanayici olarak çalışıyoruz. Ankara kökenliyiz, iki tane fabrikamız var. Ankara'dan kopmamız zor. Ruhsat aşamasında projelerimiz var. Bölgenin değerini arttıracak işlere imza atacağız. Ankara'nın yanı sıra İstanbul ve Adana'da da projemiz var, kentsel dönüşüm alanı içinde kalıyor. Sanayinin olduğu bir bölge, Seyhan Nehri'ne kadar olan kısım yıkılacak. Yeni bir kentsel dönüşüm yapılacak. Resmi kurumlar gelecek. Bizim de bunun yanıbaşında, bizim projemiz içerisinde yer alan ticaret ve yaşam alanımız ortaya çıkacak. Hollanda ve Türkiye'de bunun için iki tane konsept proje hazırlattım. Bizim açımızdan büyük bir proje, toplamda 500 bin metrekare inşaat alanı var. Yaklaşık 2000 konutla, açık AVM planlıyoruz. Akvaryumu ve kayak merkezi de olacak. Adana'da bu konuda iddialıyız. İstanbul'daki projemiz Adana'yla karşılaştırılmayacak çapta bir proje. Lokasyonu itibariyle etkili bir bölge. TEM üzerinde Avrupa Konutları'nın hemen karşısında yer alıyor. Hem konut hem de alışveriş merkezi, rezidanstan oluşan bir proje üzerinde çalışıyoruz. Buradaki projemiz çevre halkından da müthiş bir kamuoyu desteği alıyor.

Bunun dışında yurt dışında çalışmalarınız var mı?

Yurt dışında alışveriş merkezleri inşa ediyoruz. 7 yıldır Türkmenistan'dayız, alt yapı ve müteahhitlik çalışmalarımız var. Köprülü kavşaklar, demiryolu, karayollarında çalışmalarımız var. Bu yıl başında 1 milyar dolarlık bir iş aldık. Şehrin 250 kilometre alt yapısının değiştirilmesi ve 18 tane köprülü kavşak üzerinde çalışıyoruz. Onun peşinde 144 milyon dolarlık sinyalizasyon, elektronik ve köprüler içeren proje üzerinde çalışıyoruz. Demiryolu da sonuçta bir alt yapı çalışmasıdır.

Türkmenistan'daki projenizi biraz anlatır mısınız?

Kazakistan'ı Türkmenistan'ı birbirine bağladık. Şimdi Türkmenistan'ı İran'a bağlıyoruz. Kazakistan'ın hububatının Basra Körfezi'ne inmesini sağlıyoruz. Tamamen bütün detaylanyla Türkmenistan Devlet Başkanı Kurbankulu Berdimuhammedov'un projesinin; müteahhitliğini ve mühendisliğini yaparak, Berdimuhammedov'un ideallerini, uluslararası standartta hayata geçirmeye çalışıyoruz. Kasım sonu Aralık başmda Türkmenistan'la İran'ı birbirine bağlayan hatta bitmiş oluyor. Son köprüyü yapıyoruz. Son köprü dostluk köprüsü adım alacak. İki ülkenin isminin yazacağı kapıları yapıyoruz şimdi. Proje bitti. Kazakistan, Türkmenistan, Iran Cumhurbaşkanları'nın katılımıyla açılışı yapılacak.

Son zamanlarda inşaat sektörüyle ilgili 'balon' tartışmaları var. Kimileri ciddi bir arz var, kimileri de bu 'arz' yeterli değil diyor? Namık Tanık son tartışmaları nasıl yorumluyor?

Türkiye; nüfusu hızla artan bir ülke. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sadece İstanbul'da acil 400 bin konuta ihtiyaç olduğunu söylüyor. Son 1 yıldır Türkiye'de alım gücünün azalmasından ziyade faizlerden kaynaklanan bir durağanlık var. Büyüme ve iç yatırımlar arttığı zaman bu durağanlık sona erecektir. 

Necmi Çiçekçi/Türkiye

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"
  • 28.02.2024 16:08

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hızlı tren ağını Karadeniz'e ul ...

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"
  • 31.01.2024 14:36

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"

Bakan Uraloğlu, İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğunun 338,5 kilometreden 39 ...