maritbet girişmaritbet
Müteahhitler yönünü yurtdışına çevirdi

Müteahhitler yönünü yurtdışına çevirdi

İkamet Amaçlı İnşaat Meslek Komitesi Başkanı Özcan Can, sektörün hareketlenmesi için komite olarak yurt dışı pazarları araştıracaklarını söyledi.

Çok durgun bir yılı geride bıraktıklarını kaydeden Can, dövizin yükselmesine paralel olarak inşaat malzemelerinde de ciddi fiyat artışlarıyla karşılaştıklarını ifade etti. Kullandıkları tüm kalemlerin maliyetinin arttığını vurgulayan Can, “Girdi maliyetleri yaklaşık yüzde 80 arttı ancak biz bunu konut satış fiyatlarımıza yansıtamadık. Hatta bazı projelerde fiyatlarda yüzde 20 indirim yaptık ama buna rağmen satışlarımızda canlılık olmadı. Bu dönemde banka faiz oranları yükselince elinde parası olan kişiler de konut yatırımı yerine parasını bankada değerlendirmeyi tercih etti. Aynı şekilde konut kredi faizleri de yükseldi. Bu dönemde konut kredi faizleri de yüksek olunca kimse ev alma taraftarı olmadı. Gücü olan bazı müteahhitlerimiz çalıştıkları bankalarla anlaşarak 1.98 olan kredi faizinin bir kısmını kendisi ödemeyi taahhüt edip faiz oranlarını 0,98'e çekti. Ancak yine de istenilen sonuç alınamadı. Üstelik tüm firmalarımız aynı güce sahip olmadığı için bu uygulama tabana da yayılamadı ve sonuç alınması daha da zorlaştı" diye konuştu. 

Yaşanan sıkıntıların düzelmesinin yolu olarak sektöre standart getirilmesini gösteren Can, “Her şirket kuran kişinin müteahhitlik yapmasının önüne geçilmeli. Belli bir tecrübe aranmalı. Şirket bünyesinde yeterli inşaat mühendisi, makine mühendisi çalıştırıyor olmasına teknik kadrosunun donanımlı olmasına ve bu kadronun süreklilik arz etmesine dikkat edilmeli. Yeni bir projeye gireceği zaman en az yüzde 50 oranında teminat gösterebiliyor olmasına bakılmalı. Yaşanan sıkıntılara rağmen projelerimiz ise durmadı, devam etmek durumunda kaldık. 2019 yılı için beklentilerimiz ilk olarak konut kredi faiz oranlarının düşürülmesi, ikincisi de döviz kurlarındaki geri yönlü hareketin inşaat malzemesi fiyatlarına da yansıtılmasıdır” dedi. 

“Yabancılara konut satışını araştıracağız” 

Bu dönemde döviz kurlarındaki artış nedeniyle özellikle yurtdışında yaşayan Türkler için ya da yabancılar için Türkiye'deki konut fiyatlarının oldukça cazip bir noktaya geldiğine dikkat çeken Can, yurtdışında temsilciliği bulunan bazı firmaların bu fırsatı değerlendirip döviz üzerinden satış yapabildiğini ancak bunun genele yayılamadığını söyledi. Komite olarak bu yıl yurtdışı pazarları araştırmaya ağırlık vereceklerini dile getiren Can, özellikle Arap ülkeleri ve Rusya pazarından yoğun talep geldiğini hatırlatıp, bu pazarları değerlendirmek istediklerini bildirdi. Bu konuda yalnızca müteahhitlerin değil, Mersin'in kent olarak çalışması gerektiğini belirten Can, özellikle yerel yönetimlerden destek beklediklerini ifade etti. Mersin'de alınacak bir ev ile birçok sektörün hareketlenebileceğine işaret eden Can, “Yurtdışından gelen misafir sayısının artması demek kentimizde alışveriş yapılacağı, ev eşyalarının buradan temin edileceği, kentteki turizmin de canlanacağı anlamına geliyor. Bu nedenle yalnızca müteahhitlerin değil yerel yönetimlerin öncülüğünde tüm kesimlerin ortak hareket etmesi ve Mersin'i yurtdışında tanıtması gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu. 

Bankalarla ciddi sorunlar yaşandığına da vurgu yapan Can, şu anda bankaların kredi değil, firmalara çek dahi vermediğini dile getirdi. Bankaların çalıştıkları şirketlere uygulamalarında bu şirketin istikrarını, ödeme düzenini, geçmiş sicilini göz önünde bulundurması gerektiğini vurgulayan Can, “Bir yılda 3 tane daire yapan firmayla büyük projelere imza atan firmalar aynı şartlarda değerlendirilmemeli. Böyle olursa haksızlık yaşanır ve ticaret engellenir. Bu dönemde işlemlerimizin kolaylaştırılması gerektiğine inanıyoruz. Sağlanacak destek sıkıntılı geçen günlerde firmaların ayakta kalma oranını artırır” ifadelerini kullandı. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki:"Bakanlığımızın deprem bölgelerinde 1000’e yakın şantiyesi, 110 bin çalışanı var"
  • 27.02.2024 15:50

Bakan Özhaseki:"Bakanlığımızın deprem bölgelerinde 1000’e yakın şantiyesi, 110 bin çalışanı var"

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya’da Bakırcı ...

Malatya'da 6 bin 100 deprem konutu şubatta teslim edilecek
  • 01.02.2024 13:17

Malatya'da 6 bin 100 deprem konutu şubatta teslim edilecek

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin yıkıma neden olduğu Malatya'da, ...

Trabzon Şehir Hastanesi'nin inşaatı görüntülendi!
  • 30.01.2024 17:24

Trabzon Şehir Hastanesi'nin inşaatı görüntülendi!

Türkiye'nin ve dünyanın en modern hastanelerinden biri olarak tasarlanan Trabzon ...

Ümraniye'de metro hattının inşaat çalışmaları sırasında iki bina çöktü
  • 18.01.2024 13:13

Ümraniye'de metro hattının inşaat çalışmaları sırasında iki bina çöktü

Ümraniye'de, Göztepe-Ümraniye Metro hattının inşaat çalışmaları sırasında yolda ...

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak
  • 22.12.2023 18:51

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak

Elazığ'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) inşasına başlanan 2 bin 936 d ...