maritbet girişmaritbet
Müteahhit kaçsa da ev bitecek!

Müteahhit kaçsa da ev bitecek!

Hükümet iş dünyasından gelen öneriyi dikkate aldı. Konutu bitirmeden kaçan müteahhit için teminat modeli uygulaması getiriliyor.

Vatandaşın konut mağduriyetini önlemek için radikal adımlar atmaya hazırlanan hükümet düğmeye bastı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, konutu bitirmeden kaçan müteahhitlere karşı 'teminat modeli' uygulaması üzerinde çalışıyor. Buna göre inşaatın temelini atan müteahhit yapacağı binanın maliyetinin belli oranı kadar teminat verecek. Bu para bakanlık tarafından belirlenecek bir hesaba yatırılacak. İşi bitirdiğinde ya da büyük oranda tamamladığında bu parayı geri alabilecek. Böylece ev, dükkân alan vatandaşın mağdur olmasının önüne geçilecek. 

ŞARTLI SATIŞ SİSTEMİ 

Sektöre yönelik yaptırımlarla birlikte yatırımları teşvik edecek, finansman kaynaklarını artıracak adımlar da atılacak. Ekonomi yönetimi, Amerika'da kullanılan 'şartlı satış' sistemini de gündemine aldı. Buna göre bankanın bir projeyi finanse etmesi müteahhidin önceden belirlenen oranda satış yapmasına bağlı. Belli oranda satışı yapan müteahhidin piyasa güvenirliliği test edilerek kredi olanakları yüksek tutuluyor. 

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIYOR 

Bakanlık, binalarda can ve mal güvenliği konusunda da yeni düzenlemelere gidiyor. Bunun için yangın ve gaz dedektörleri zorunlu hale gelecek. Asansör bakımını yaptırmayan, dışarıda görüntü kirliliği oluşturan bina sahiplerine sorunlar giderilinceye kadar her ay için bin lira para cezası kesilecek. 

HAPİS CEZASI DA GÜNDEMDE

İmar Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle inşaatı yarım bırakıp kaçan müteahhide ilk kez para cezası da uygulanacak. Müteahhit kaçarsa yapı maliyetinin yüzde 5'i kadar ceza ödemek durumunda kalacak. Cezalar bununla da sınırlı kalmayacak. Kaçak inşaat yapanlara 10 bin, yapı belgesini yenilemeyenlere 3 bin lira ceza öngörülüyor. İdari para cezaları da üç kat artırılıyor. Kanunun yeni yasama döneminde yaşama geçirilmesi hedefleniyor.

Hazal Ateş/Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Müteahhit kaçsa da ev bitecek!
  • 09.05.2015 09:12

Müteahhit kaçsa da ev bitecek!

Hükümet iş dünyasından gelen öneriyi dikkate aldı. Konutu bitirmeden kaçan mütea ...