maritbet girişmaritbet
MÜSİAD inşaat sektörünü Mardin'de bir araya getirdi

MÜSİAD inşaat sektörünü Mardin'de bir araya getirdi

MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu tarafından, “İnşaat Sektöründeki Güncel Sorunlara Dair Çözüm Önerileri” konulu Türkiye İstişare Toplantısı düzenlendi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Mardin Şubesi ev sahipliğinde, 12 Aralık Cumartesi günü “İnşaat Sektöründeki Güncel Sorunlara Dair Çözüm Önerileri” konulu Türkiye İstişare Toplantısı düzenlendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş'ın katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantıda, Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Ali Reis Topçu, Mardin Şube Başkanı Nurettin Kasap, MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Reha Yeltekin, AK Parti 25, 26 ve 27.Dönem Milletvekili Çiğdem Karaaslan, GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Doç.Dr. Feyzullah Yetkin, Dekinsan Grup AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kösen ve MÜSİAD üyeleri yer aldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Nurettin Kasap, inşaat sektöründe yaşanan, müteahhit çokluğu, yabancı mülk satışı izini ve faizler ile ilgili konu başlıklarını gündeme getirerek, Mardin'in turizm ve tarım alanında büyük bir yatırım potansiyeli olduğuna dikkat çekti. Kasap, sektörün çukur siyasetinde aldığı darbe sonrası yeni toparlanma sürecinde, bakanlıktan destek alarak yeniden yükselişe geçmesini talep etti.

Sektör Müşteri Taleplerine Göre Şekillenen Bir Yapıda Gelişiyor

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Ali Reis Topçu katılımcılara teşekkür ederek sektör sorunlarının bakanlık bünyesinde geliştirilecek çözüm önerileri ile sorunlardan arınabileceğini ifade etti.

Topçu, “İnşaat sektörü çatısı altında yer alan inşaat malzemeleri ve yapı malzemeleri sektörümüz de özellikle son on yılda önemli bir yükseliş yaşadı. Sektör, bu başarısının yanı sıra içinde bulunduğumuz çağın getirdiği yenilik ve değişim gerekliliğini de yüksek oranda yerine getirerek farkını ortaya koyuyor. Bugün, inovasyonla büyüyen bir inşaat sektörü görüyoruz. Yani sektör, artık yalnızca konut ihtiyacını karşılamaya yönelik üretim yapan değil, dünya trendlerini yakından takip ederek tasarıma önem veren ve müşteri taleplerine göre şekillenen bir yapıda gelişiyor. Bu, sektörün geleceği açısından bizleri son derece umutlandıran ve sevindiren bir gelişme. MÜSİAD olarak, tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de mevcut sorunlara ve onların çözümüne yönelik çalışmalar yapıyoruz. Raporlar yayınlıyor, bu raporları ilgili makamlarla paylaşıyoruz.” dedi.

"Olağan Belediyecilikle Herkese Dokunuyor Yatırım Yapıyoruz"

Toplantıda konuşan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, olağanüstü dedikleri belediyecilik ile bölgenin ilk kez olağan belediyecilik hizmeti aldığını kaydederek, "Tabi sektör sıkıntılıyken özellikle bölgede bakanım ve milyonların destekleri ile kayyum belediyeleri sayesinde sektörde bir canlanma oluşturuldu. O canlanmayla da şehirdeki çoğu hizmet ve yatırım yapılmaya çalışılıyor. Kamuoyunda malum hükümetin bu uygulamasına karşı çevreler tarafından hep olağanüstü hal olağanüstü hal deniliyor. Ben hep şunu söyledim: Olağan belediyecilik yapıyoruz biz. Çünkü olağanüstü hal belediyeciliğini bizden önceki dönem HDP'li belediyeler hiçbir şey yapmayarak göstermişler. Biz buraya ilk geldiğimizde her taraf çöp yığınıydı. Normal belediye hizmetleri bile yapılmıyordu. Hükümetimizin ve Cumhurbaşkanımızın desteği ile bölgee, artık olağan belediyecilikte her yerde olan, her hizmete koşan ve hükümetimizin desteğini alan belediyecilik anlayışı var" diye konuştu.

"Sorun Müteahhit Sayısının Fazla Olması Değil"

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş sektörün müteahhit sayısının fazla olmasından kaynaklı sıkıntı içinde olmadığını kaydederek, "Şimdi Nurettin bey “inşaat imdat” dedi, programı tek kelimeye indirdi. Bizim de imdat çığlığına karşı sorumluluğumuz ve ağırlığını üzerinde hissettiğimiz ayrı bir külfet oldu. Şimdi 300, 400 bin müteahhit sayısı olduğu söyleniyor. İşte 90 bini İstanbul'da. Arkadaşlar bu yanlış teşhis. Piyasada müteahhit fazla olduğu için sektör bu hale gelmedi. Ticaret yapan arkadaşlarımız da bilir ki bir çarşı içinde aynı sektörde aynı işi yapan çok dükkan olursa orası bir pazar merkezi olur. Merkez olursa hem kalite artar hem rekabet olur. Dolayısı ile teşhisi tam koymazsak çözümünde de gerçek çözümü bulamayız. Sorun müteahhitlerin fazlalığında değil, sektör içinde çok fazla konut üretilmesinden kaynaklanıyor. Bu imar artışları ile ilgili Ankara'da herkes bilir ama erbabı bileceği için söylüyorum. Kentsel dönüşüm hesaplamalarında, emsal hesaplamalarında bir takım avantajları olan maddelerimiz vardı. Önce 6. madde sonra geçici 10. madde kapsamında sektörün temsilcileri ile Ankara'da her yıl toplantı yapıyorduk. Her defasında yüzde 60 konut üretmek için bizden talepte bulunuyorlardı. Bu herkese eşit olarak gelecek bir artış. Aslında artış bile değil. Herkes aynı oranda ve daha fazla yapacak. Az olsun kıymetli olsun, değerli olsun" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından sektör temsilcileri ile soru cevap yapılarak sektör sorunları gündeme getirildi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

MÜSİAD deprem bölgesinde konteyner kent kuruyor!
  • 13.02.2023 14:37

MÜSİAD deprem bölgesinde konteyner kent kuruyor!

MÜSİAD Başkanı Asmalı, "MÜSİAD, Kahramanmaraş’ın Elbistan bölgesinde depremden e ...

Bakan Kurum, MÜSİAD Türkiye İstişare Toplantısı'nda konuştu!
  • 21.01.2023 02:13

Bakan Kurum, MÜSİAD Türkiye İstişare Toplantısı'nda konuştu!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Yeşil dönüşümde lide ...

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor
  • 05.07.2022 11:45

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor

Karmaşık ve kolay olmayan birçok süreci içeren inşaat projelerinde üretken olmak ...

Mardin'in tarihi dokusu betonarme yapılardan arındırılıyor
  • 21.04.2022 14:55

Mardin'in tarihi dokusu betonarme yapılardan arındırılıyor

Mardin'in tarihi dokusunun ortaya çıkarılması için betonarme binaların yıkımı de ...