maritbet girişmaritbet
Murat Erkan kendi evine fiber götüremedi!

Murat Erkan kendi evine fiber götüremedi!

1000 megabite ulaşan hızıyla 1 filmi 8 saniyede indirme imkânı sunan fiber internette altyapı çalışmaları “yerel”e takıldı

 

“3 dolara aldığımız kabloyu 100 TL'ye döşeyemiyoruz” diyen Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, “Altyapı ortak kullanılsın, 2 yıl içinde her yere fiberle gidebiliriz” diye konuştu.
 
Türkiye'de son 4 yılda 1.4 milyar TL yatırımlarla 10 ilde 1.1 milyon haneye fiber internet hizmeti verebilir duruma geldiklerini ve abone sayılarının da 307 bini aştığını söyleyen Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, “Fiber kablonun metresini 3 dolara alıyoruz ama 100 TL'ye döşeyemiyoruz” dedi. Altyapı yatırımlarında yerel yönetimlerle yaşanan sıkıntılara değinen Erkan, “İstanbul'da 2012 yılı için geçiş hakkı tarifesinde yüzde 1300'ü bulan zam yapıldı. Türkiye'de son bir yılda ne bu kadar arttı ki, bu oranda zam yapılıyor. Bu oranın anlamı şudur: Yapmayın” diye konuştu.
 
‘ALTYAPI ORTAK KURULSUN'
 
Erkan, “Sitelere fiber götürmek kolay. Ben Kadıköy'de oturuyorum, evimde fiber yok, Turkcell'in genel müdürlüğününde de yok. İnşallah getireceğiz. Bana her gün e-postalar geliyor; ‘Şurda oturuyorum, bize ne zaman fiber gelecek?' diye. Ben de ‘Kendi evime de fiber götürmek istiyorum' diye cevap veriyorum” dedi. Ulaştırma Bakanlığı'nın altyapı yatırımlarındaki geçişlerle ilgili yetkilendirmeyi üzerine aldığını hatırlatan Erkan, “Altyapıyı paylaşalım, rekabeti üstyapıda, servislerde yapalım. Eğer altyapı ortak yapılır
 
ve kullanılırsa, 2 yıla kalmadan İstanbul'un hemen hemen tamamına fiberi götürürüz. Tüm iş planlarımız hazır” dedi.
 
YARIM METRE KAZILIYOR
 
Fiber internet altyapı ağı 30 bin kilometreyi aşan şirket, fiber hat döşemek için 10 santimetre genişliğinde ve 50 santimetre derinliğinde bir kazı yapıyor. Teknolojik olarak bir ömür kısıtlaması konulmasa da fiber altyapı için biçilen defter değeri (finansal ömrü) 25 yıl. Türkiye'nin çevirmeli internetle (dial-up) 8 yıl, ADSL ile 5 yıl geç tanıştığını belirten Erkan, “Fiber yatırımlara ise dünya ile aynı anda başladık. Dünyada 8 ülkede 1000 megabit hızında fiber internet var ve bu listede biz ikinciyiz” dedi. Dünyada fiber internetin konutların fiyatını bile etkiler hale geldiğine dikkat çeken Erkan, “ABD'de fiberli evle, fibersiz evin en az 10 bin dolar, en çok 50 bin dolar fiyat farkı var” dedi.
 
‘İNŞAAT MÜHENDİSİ GİBİYİZ'
 
Erkan,”4 yıl önce genel müdür oldum. Elektronik mühendisiyim ama ilk 3 yılımı altyapı kazıları nedeniyle inşaat mühendisi gibi yaşadım” dedi.
 
Necdet Çalışkan / Habertürk

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fiber kompozit bloklarla köy evi ve deprem konutu inşa ediliyor
  • 22.06.2023 15:02

Fiber kompozit bloklarla köy evi ve deprem konutu inşa ediliyor

Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde, birbirine geçmeli fiber kompozit bloklarla bir k ...

Ulaştırma ve haberleşmede yeni yatırımlar yolda
  • 08.06.2023 10:40

Ulaştırma ve haberleşmede yeni yatırımlar yolda

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca kara yollarında, demir yollarında, hava yollar ...

ABD: Dünyanın Karadeniz Tahıl Sevkiyatı Girişimi'ne ihtiyacı var
  • 14.03.2023 09:48

ABD: Dünyanın Karadeniz Tahıl Sevkiyatı Girişimi'ne ihtiyacı var

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, Karadeniz Tahıl Sevkiyatı Girişimi'nin uzatılma ...

Afet Yeniden İmar Fonu kuruluyor
  • 10.03.2023 09:45

Afet Yeniden İmar Fonu kuruluyor

Afet bölgesi ilan edilen alanlarda; imar, altyapı ve üstyapı çalışmaları için ge ...

ABD'de mortgage faiz oranı 16 yılın zirvesine çıktı!
  • 06.10.2022 11:09

ABD'de mortgage faiz oranı 16 yılın zirvesine çıktı!

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı yüzde 6,7 ...