maritbet girişmaritbet
Mobilyacılar taksit sayısının artırılmasını istiyor

Mobilyacılar taksit sayısının artırılmasını istiyor

Kredi kartıyla mobilya satışlarına getirilen 9 ay taksit sınırlamasının satışları düşürdüğünü belirten mobilyacılar taksit sayısının artırılmasını talep ediyor

İzmir Marangozlar Mobilyacılar ve Bilimum Ağaç İşleriyle Uğraşanlar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Genel Sekreteri Ahmet Kayacan, kredi kartıyla mobilya satışlarında yapılan taksitlendirmede 9 ay sınırlamasının getirilmesinin satışları düşürdüğünü, bu uygulamanın zaten piyasanın durgun olduğu bir dönemde getirilmiş olmasının ise sorunu büyüttüğünü vurguladı. Taksitlerdeki sınırlamanın asıl etkisinin yerel seçimlerden sonra, mayıs ayında hissedileceğini belirten Kayacan, “Uygulamadan önce, bankaların da desteğiyle 24 aya kadar taksit yapılabiliyordu. Mobilya tutarı fazla olan bir ürün grubu. 3 bin 500-4 bin TL'yi bulan bir tutarı 9'a böldüğünüzde çıkan aylık taksiti tüketicinin ödemesi güç. 9 taksit uygulaması başka sektörler için uygun olabilir ama mobilya sektöründe satışların düşmesine yol açar” diye konuştu.

Senet imzalatıyorlar
Kayacan, cari açığı düşürmek için getirilen taksit sınırlamasının, yüzde 100 yerli girdilerle çalışan mobilya sektörüne de uygulanmasının amaca hizmet etmediğini, ekonomi için lokomotif özelliği olan bir sektörün baltalandığını vurguladı. Kredi kartıyla satışlarda vadenin 9 ayla sınırlanmasından sonra esnafın 9 ayı kredi kartına böldükten sonra, ilave taksitler için de müşterisine senet imzalatma yoluna gittiğini aktaran Kayacan, şunları söyledi: “Ancak senetli satış mobilya için bir çözüm olamaz. Elindeki senetler ödenmediği için batan çok sayıda firma gördük. Mobilya, Türkiye'de lokomotif sektörlerden birisi. Ekonominin canlanması ve yaşanacak en küçük ekonomik sıkıntı hemen mobilya sektöründe kendisini gösterebilir. Yıllık 2 milyar dolar ihracat hacmine sahip bir sektör. Biz üreticilerin taleplerini görmek amacıyla yaptığımız bir anketi konfederasyonumuz aracılığıyla ilgili bakanlığa ileteceğiz. Ankette üreticiler kredi kartıyla taksit sayısının arttırılmasını ve KDV oranının yüzde 8'e düşürülmesini talep ediyor.”

KDV yüzde 8'e insin
Ahmet Kayacan, sektörün bir sorunun da KDV oranlarıyla ilgili olduğunu, üretimde kullanılan kumaş ve sünger gibi hammaddeleri yüzde 8 KDV ile alan üreticinin mobilyasını yüzde 18 KDV ile sattığını belirterek, “Burada yüzde 10 gibi bir kayıp sözkonusu. Biz mobilyanın da yüzde 8 KDV oranı ile satılmasını talep ediyoruz” dedi.

Kan kaybı yaşanıyor
İzmir'in geçmişte mobilya üretim merkeziyken, günümüzde bu öncülüğü Kayseri, İnegöl ve Ankara'ya kaptırdığını ifade eden Kayacan, bu kan kaybında yerel yöneticilerin ve meslek örgütlerinin sorumluluğu olduğunu dile getirdi. İzmir'de mobilya organize sanayi bölgesi kurulmasına ihtiyaç olduğuna işaret eden Kayacan, “İzmir'de küçük mobilya imalatçıları Karabağlar ve Buca sınırları içinde meskenlerden bozma atölyelerde faaliyet gösteriyor. Bu alan sanayi kentsel dönüşüm bölgesi ilan edildi. Buradaki küçük esnaf sıkıntılı, sıkışmış kalmış durumda. Ne yapacağını bilmiyor. Artık İzmir Büyükşehir Belediyesi gelip buraları görmeli ve en kısa zamanda bize bir yer göstermeli” diye konuştu.

Sedat Alp/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Varank: Türkiye mobilya sektöründe birinci ligde
  • 23.07.2022 00:54

Bakan Varank: Türkiye mobilya sektöründe birinci ligde

Bakan Varank, Recep Tayyip Erdoğan Uluslararası Fuar Merkezi'ndeki "Doğu Anadolu ...

Mobilya ihracatının 2023'te 10 milyar doları aşması bekleniyor!
  • 15.07.2022 11:43

Mobilya ihracatının 2023'te 10 milyar doları aşması bekleniyor!

Türkiye Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu (TAİF) Genel Başkanı Hüsey ...

İzmirli depremzedeler yıl sonuna kadar süre istiyor
  • 03.06.2022 17:11

İzmirli depremzedeler yıl sonuna kadar süre istiyor

İzmir'de, 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde binaları has ...

Mobilya sektörü 6 milyar dolarlık buluşma için hazır!
  • 21.01.2022 10:52

Mobilya sektörü 6 milyar dolarlık buluşma için hazır!

Türk fuarcılık tarihinin en büyük fuarı olarak IIFF 2022 İstanbul Mobilya Fuarı, ...

Mobilyada talep patladı, sektör çift vardiyaya geçti!
  • 09.07.2021 10:30

Mobilyada talep patladı, sektör çift vardiyaya geçti!

Evlenenler ve evini yenilemek isteyenler mobilyaya talebi patlattı. Sektör ilk d ...

Suphi Şahin, İzmir kentsel dönüşüm projelerini anlattı
  • 03.06.2014 17:03

Suphi Şahin, İzmir kentsel dönüşüm projelerini anlattı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanı Suphi Şahin, yapılan ...