maritbet girişmaritbet
MMO'dan Güneşkent Kurulsun önerisi

MMO'dan Güneşkent Kurulsun önerisi

Makine Mühendisleri Odası, konutlarda tüketilen enerjinin yüzde 80’inin ısınmaya harcandığını, bu sebeple yeni yapılan binalarda, şehir ve imar planlarında binaların güneş mimarisine uygun şekilde yapılmasının önemine dikkat çekti.

Makine Mühendisleri Odası, konutlarda tüketilen enerjinin yüzde 80'inin ısınmaya harcandığını, bu sebeple yeni yapılan binalarda, şehir ve imar planlarında binaların güneş mimarisine uygun şekilde yapılmasının önemine dikkat çekti.

Makine Mühendisleri Odası, konutlarda tüketilen enerjinin yüzde 80'inin ısınmaya harcandığını, bu sebeple yeni yapılan binalarda, şehir ve imar planlarında binaların güneş mimarisine uygun şekilde yapılmasının önemine dikkat çekti. Oda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na öneride bulunarak, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de "Güneşkent" uygulamalarının başlatılması gerektiğini belirtti.

Makine Mühendisleri Odası, konutlarda tüketilen enerjinin yüzde 80'inin ısınmaya harcandığını, bu sebeple yeni yapılan binalarda, şehir ve imar planlarında binaların güneş mimarisine uygun şekilde yapılmasının önemine dikkat çekti. Oda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na öneride bulunarak, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de "Güneşkent" uygulamalarının başlatılması gerektiğini belirtti.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) tarafından düzenlenen 5. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi, 7?8 Ekim'de Mersin Büyük Şehir Belediyesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Sempozyumda, 20 maddelik öneri listesi çıkarıldı.

Güneş Enerjisine yöneliş artmakta

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, güneş enerjisinin, enerji ve iklim değişikliği ile ilgili sorunlar nedeniyle dünyadaki dikkatlerin yöneldiği önemli kaynaklardan biri olduğunu vurgulayarak, nükleer enerjinin yerine geçecek yeni enerji kaynaklarına yönelindiğini kaydetti. MMO tarafından, fosil kaynaklara sahip olmayan ve enerjide dış bağımlılığı artan sanayileşmiş ülkelerin, değişim sürecinde güvenli enerji kaynaklarına yönelmeyi ve yenilenebilir enerji teknolojisini satarak ekonomilerini güçlendirmeyi hedeflediklerine dikkat çekildi. Bu alanda Ar-Ge çalışmalarının yapıldığı, öncesinde konvansiyonel sistemlere göre oldukça yüksek olan güneşten elektrik üretim maliyetlerinin çok hızlı bir şekilde düştüğü vurgulandı.

Hes'lerde yaşanan problem yaşanmamalı

Açıklamada, HES'lerde yaşanan, bölge halkının haklarına ve yararlarına tecavüz eden, doğal çevreyi suiistimal eden ve tarımsal alanları ve orman alanlarını yok eden girişimlerin yarattığı problemlerin güneş enerjisi projelerinde de yaşanmaması için önlem alınması önerildi.

Bu çerçevede, 5. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi organizasyon komiteleri ve katılımcılarının sundukları öneriler özetle şu şekilde sıralanıyor:

Enerji üretiminde ulusal kaynaklara ve yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik ve ağırlık verilmelisi vurgulandı. Türkiye'nin enerji bağımsızlığı için yeterli öz kaynağının mevcut olduğu aktarıldı.

Enerji yönetimi anlayışı benimsenmeli

Yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı enerji politikalarının ulusal politika olarak benimsemesi gerektiği belirtilerek, uluslararası alanlarda bağımsız ve güçlü kılabilecek "Enerji Yönetimi" anlayışının benimsenmesi gerektiği kaydedildi.

Teşvik Yönetmeliği Çıkarılmalı

Yenilebilir Enerji Kaynakları Yasası'ndaki yatırımların özendirilmesi için teşvik yönetmeliğinin çıkarılması ve elektrik üretiminin dışındaki ısıl uygulama alanları da kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi önerildi.

Arge faaliyetlerine ağırlık verilmeli

Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik, Ar-Ge faaliyetlerinde yoğunlaşılması ve üniversitelerden etkin bir şekilde yararlanılıp, "Yenilenebilir Enerji Araştırma Merkezleri"nin kurulması gerektiği bildirildi.

Konutlar Güneş mimarisine uygun yapılmalı

Konutlarda tüketilen enerjinin yüzde 80'inin ısınmaya harcandığını bu yüzden yeni yapılan binalarda, şehir ve imar planlarında binaların güneş mimarisine uygun şekilde yapılmasının önemine dikkat çekildi.

Yerli üretim özendirilmeli

Türkiye'de güneş enerjisinden su ısıtma sektörünün son yıllarda gittikçe artan oranda, Uzakdoğu (Çin) kaynaklı ithal ürünlerin baskısı altında olduğu, sektörde meydana gelen üretim kaybının, pazar küçülmesi, niteliksiz ürünlerin ülkeye girmesi gibi konuların önlenebilmesi için devlet kurumlarının konu ile ilgilenmeleri ve yerli üretimi özendirecek koruyacak ve geliştirecek gereken tedbirlerin alınması önerildi.

"Güneşkent" uygulamaları başlatılmalı

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de "Güneşkent" uygulamalarının başlatılması gerektiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerekli çerçevenin belirlenmesi, yasal altyapısının oluşturulması, teşviklerin sağlanması önerildi.

AA

Yorum Yaz