maritbet girişmaritbet
Mesut Toprak: 2013’te konut, otel ve ofis talebi devam eder!

Mesut Toprak: 2013’te konut, otel ve ofis talebi devam eder!

Gayrimenkul sektörünün alışveriş merkezlerine doyduğunu belirten Mesut Toprak, konut, otel ve ofis talebinin ise yeni yılda da devam edeceğini söyledi

2013 yılında inşaat sektörünü nelerin beklediğini değerlendiren Astay Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak, Türkiye'nin gelişmiş ülkelerde yaşanan durağanlığa karşın istikrarlı büyümesi ile tüm dünyanın gıpta ettiği bir noktada bulunduğunu söyledi.  Toprak, “Göstergeler, 2013 yılı için ekonominin yüzde 4 büyüyeceğini, enflasyon oranının yüzde 5'lere ineceğini söylüyor. Faiz oranları, ülkenin kredi notunun artması ile düşme eğilimine girdi. Şimdilerde, yüzde 0,80'lerde olan konut kredisi oranları 2011 yılındaki gibi yüzde 0,70'lere doğru iniyor. Bu minvalde, gayrimenkul pazarı, ülkenin gelişmesi paralelinde büyümesine devam edecek gibi görünüyor” diye konuştu.

Gayrimenkul sektörünün alışveriş merkezleri için İstanbul'da çok özel yerler hariç belli bir doygunluğa ulaştığını söyleyen Toprak, “Ancak konut, otel ve ofis pazarında halen talep devam ediyor” dedi.
 
Otel ve ofis pazarı, talebin yoğun olduğu bir pazar olmasına karşın, arazi üretilmesi konusunda sıkıntı yaşandığını belirten Toprak, “Bu fonksiyonlar doğası gereği şehir merkezlerinde olması gerekmekte. Ancak, bu bölgelerde arazi üretmek haylice meşakkatli. Afet yasası olarak bilinen yasanın uygulamaya geçmesi ile bunun da önüne geçilecektir” diye konuştu.
 
Türkiye'nin kredi notunun artmasıyla konut kredisi oranlarının düştüğünü ifade eden Toprak, “Faiz oranlarının hala daha düşmeye devam ettiğini görmekteyiz. Beklentimiz yzüde 0.70'lere inmesidir” dedi.
 
Mütekabiliyet yasasının ise beraberinde tanıtım atağını getirdiğini vurgulayan Toprak, “Şu anda görmekteyiz ki, bizler dahil birçok firma, projelerinde önemli ölçüde yabancıya konut satışında bulunuyor. 2013 yılının bu satışların en üst noktası olacağını düşünüyoruz. Yabancıya satışların ivmelenmesi için bir sonraki adım olarak oturum izni verilmesi düşünülmelidir” dedi.
 
‘İstanbul'un dönüşümü için fırsat oldu'
Afet yasası olarak bilinen yasanın İstanbul'un dönüşümü için bir fırsat olduğunu anlatan Toprak, Astay olarak 2013 yılında önemli kentsel dönüşüm projelerine imza atmak için çalıştıklarını belirtti.
 
Tüm gelişmelere rağmen gayrimenkul sektörünün kırılgan olduğunu söyleyen Toprak, şunları söyledi: “Finansal açıdan güçlü firmaların, önemli işlere imza attığının hepimiz farkındayız, ancak arada bu kırılganlık dönemlerinde yıpranan ve sektörü de yıpratan firmalar ortaya çıkıyor. Bunun önüne geçmek, ancak bilinçli tüketim ile olacaktır. Konut almak isteyen tüketici, incelemesini daha dikkatli yaparsa böyle problemler yaşanmayacaktır, bu kadar mağdur olmayacaktır.”
 
Komşu ülkelerde proje geliştirecek
Yeni projelerine değinen Toprak, “2013 yılı için geliştirmekte olduğumuz Bodrum'da bir Four Seasons projemiz daha var. İstanbul'daki diğer iki Four Seasons Otelimiz gibi bu oteli de Bodrum'un yüzük taşı yapmak niyetindeyiz” dedi.
 
Afet riski yasası ile Kentsel Dönüşümün uygulamalarını yakından takip ettiklerini belirten Toprak, bu kapsamda İstanbul'da takipte oldukları önemli konut ve otel projelerinin olacağını söyledi. Toprak, Türkiye'deki Four Seasons yatırımlarının 2013 yılında komşu ülkelere ve Almanya'ya taşıyacaklarını da belirtti. 
 
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İlkay Gündoğan, Bodrum'dan 70 milyon TL'lik lüks ev mi alıyor?
  • 07.07.2022 16:10

İlkay Gündoğan, Bodrum'dan 70 milyon TL'lik lüks ev mi alıyor?

Bodrum'da balayı yapan çiftten Şara Arfaoui, 70 milyon liralık ev beğendi. İlkay ...

Bodrum, mega yatlara ev sahipliği yapıyor!
  • 01.07.2022 10:43

Bodrum, mega yatlara ev sahipliği yapıyor!

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, yaz sezonuyla birlikte mega yat trafiği de artıyor. ...

Bodrum'a sezonun ilk kruvaziyer gemisi yanaştı!
  • 23.04.2022 13:27

Bodrum'a sezonun ilk kruvaziyer gemisi yanaştı!

Bahamalar bayraklı 230 metre uzunluğundaki "Artania" isimli kruvaziyer, 526 yolc ...

Çevre dostu mega yat "Savannah" Bodrum'a demir attı
  • 26.10.2021 09:32

Çevre dostu mega yat "Savannah" Bodrum'a demir attı

Yurt dışından gelen hibrit sisteme sahip çevre dostu olarak bilinen mega yat "Sa ...