maritbet girişmaritbet
MERYAP: Mütekabiliyet Yasası talebi arttırdı, inşaat sektörü arazi sıkıntısı çekiyor!

MERYAP: Mütekabiliyet Yasası talebi arttırdı, inşaat sektörü arazi sıkıntısı çekiyor!

Mütekabiliyet Yasası'nın ardından Mersin'de konut kiralaması ve satın almasında son 1,5 yılda ciddi bir hareketlilik yaşandığını dile getiren Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Başkanı Nesim Ekinci, "Konut talebi arttı ancak 2008'den bu yana 1/5 binlik imar planının kentimizde yapılmaması nedeniyle yeni konutlar üretecek arazi bulamıyoruz" diye konuştu

Mütekabiliyet Yasası'nın ardından Mersin'de konut kiralaması ve satın almasında son 1,5 yılda ciddi bir hareketlilik yaşandığını dile getiren Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Başkanı Nesim Ekinci, "Konut talebi arttı ancak 2008'den bu yana 1/5 binlik imar planının kentimizde yapılmaması nedeniyle yeni konutlar üretecek arazi bulamıyoruz" diye konuştu. Belediyelerin vakit kaybetmeden olağan üstü toplanarak imar planı ile ilgili düzenlemeyi meclise getirmesi gerektiğini vurgulayan Ekinci, bu konunun yeni seçim dönemine kalması halinde Mersin'in 5 yıl daha kaybedeceğini, kentin önünü tıkanmaması gerektiğini söyledi.

Mersin'de konut alanlarında ciddi bir sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Ekinci şunları söyledi:

"Kentimize yeni yerleşim alanları gerekiyor. İstanbul'da tek bir ada 500 dönümken ilimizde 10-15 dönümün üzerinde arsa yok. Bu nedenle geniş siteler yapamıyoruz. Var olan 10 dönüm altındaki arsaların sahipleri de imar planını bekledikleri için haklı olarak ellerindeki arsaları satmıyor, bekletiyorlar. Son 2 yıldır arsa fiyatlarında bu nedenle yüzde 40'ın üzerinde artış yaşandı. Fiyatların aşırı artmaması için kalitesiz işçilik de beraberinde geliyor."

Türkiye'de nüfus ortalamasına bakıldığında yabancılara en fazla gayrimenkul satışı olan illerin başında Mersin'in geldiğini hatırlatan Ekinci, Suriye ve Irak'tan ciddi talepler aldıklarını, sahil bölgelerindeki konutlara ise İsveç, Kanada ve Rusya' gibi ülkelerden yoğun biçimde taleplerin geldiğini dile getirdi. Yakalanan ivmenin kaybedilmemesi gerektiğini anlatan Ekinci, taleplerin rahat karşılanabilmesi için sosyal alanlı geniş sitelerin yapılabileceği arsaların üretilmesi gerektiğini söyledi.

Yaşanan sıkıntılar nedeniyle Mersin'de inşaat sektöründeki hareketin azaldığını kaydeden MERYAP Başkanı Ekinci, "İnşaat ekonominin lokomotif sektörlerinden biri. Eğer bu alanın önü tıkanmazsa işsizlik de ortadan kalkar. Hem inşaatlarda çalışacak personel nedeniyle hem de imar alanlarının planlanması sonucu kentimize yeni yatırımların gelmesine olanak sağlanıp yeni iş alanlarının oluşmasıyla işsizlik azalacaktır" değerlendirmesini yaptı.

10 bin metrekarelik dahi ticari alan kalmadı

Son yıllarda Mersin'deki hareketliliği gören pek çok büyük sermayeli yatırımcının lojistik sektöründe depolama alanları, turizmde otel yatırımları, hastane, iş merkezi, AVM yatırımları yapmak istediğini aktaran Ekinci, "Ancak imar planı bulunmaması nedeniyle talepleri karşılayıp yer tahsis edemiyoruz. 5 senedir planlar açıkta beklediği için 10 bin metrekarelik dahi ticari alan kalmadı. Tüm arazilerimiz vasıfsız arsalar olarak duruyor ve bu da kentimize milyon dolarlık yatırımları kaybettiriyor. Yeni iş olanaklarını ortadan kaldırıyor. Bu şartlar altında Mersin'in hedeflerine ulaşması imkansız gözüküyor

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Barkın Pınar, Mütekabiliyet'in etkisini anlatıyor
  • 21.06.2014 15:56

Barkın Pınar, Mütekabiliyet'in etkisini anlatıyor

Barkın Pınar, Mütekabiliyet'in Yasası’nın otomotive yansımasını anlatıyor Kosif ...

Mütekabiliyet tasarısı tamamlandı
  • 05.12.2011 17:43

Mütekabiliyet tasarısı tamamlandı

Yabancıların mülk satın alabilmesini sağlayan mütekabiliyet tasarısı tamamlandı. ...

"Türkiye'de her 2 yabancıdan 1'i kendi evinde oturuyor"
  • 25.12.2020 11:38

"Türkiye'de her 2 yabancıdan 1'i kendi evinde oturuyor"

Nevita'nın araştırmasına göre, Türkiye'den ikamet alan 1,5 milyonu aşkın yabancı ...

Dev yatırımlar için deprem kriterleri belirlendi
  • 07.10.2020 09:18

Dev yatırımlar için deprem kriterleri belirlendi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı yeni yapılacak ve yapılmış yapıların dep ...

'Kanal İstanbul'u büyük bir konsorsiyumla geliştirebiliriz'
  • 24.03.2018 13:39

'Kanal İstanbul'u büyük bir konsorsiyumla geliştirebiliriz'

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Baş ...

‘Körfez ülkesi vatandaşları Türkiye’de yabancılık çekmiyor’
  • 13.09.2017 13:14

‘Körfez ülkesi vatandaşları Türkiye’de yabancılık çekmiyor’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Ortadoğu'nun önemli gayrimenkul fuar ...