maritbet girişmaritbet
Merkez Bankası faiz indirdi, patronlar ne dedi?

Merkez Bankası faiz indirdi, patronlar ne dedi?

Merkez Bankası mart ayından beri 5 kez faiz indirdi, şimdi sıra bankalarda...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) mart ayından bu yana üst üste 5 Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirerek, marjinal fonlama oranını yüzde 10,75'ten 8,75'e çekti.

Bugün gerçekleştirilen toplantı sonrasında marjinal fonlama oranının (faiz koridoru üst bandı) 25 baz puan indirilmesiyle koridor genişliği 150 baz puan düşerek, tarihinin en dar faiz koridorunu gördü.

Analistler, yurt içinde yaşanan gelişmeler neticesinde Merkez Bankasının "ölçülü ve temkinli" adım attığını, kısa vadede enflasyonda belirgin bir artış yaşanabileceği beklentisiyle gelecek dönemde sıkı duruşun sürdürülebileceğini belirtiyor.

Peki iş dünyası buna ne diyor?

Yusuf Şimşek

Ofton İnşaat Yönetim Kurulu Eş Başkanı

"Merkez Bankası'nın bu kararı hem reel hem de finans sektöründe olumlu gelişmelere neden olacaktır. Ülkemizin en önemli ekonomi parametrelerinden biri olan inşaat sektörünün, yaşanan bu gelişmenin konut kredilerine yansıması sonucunda ivme kazanacağına inanıyorum. Mevsimsel sebeplerden dolayı durağan bir dönem geçiren sektörümüz için Merkez Bankası'nın bu kararının yaklaşan Eylül ayı ile birlikte olumlu bir hava estireceğini düşünüyorum."

özen kuzu

Özen Kuzu

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi

"Ekonomik ve siyasi iktidarımızın tehdit altında olduğu son günlerde Merkez Bankası, aldığı faiz indirimi kararıyla iş dünyasına moral vermektedir. Türk ekonomisinin güçlü bir yapısı olduğunu ve bu gücü yaratan sektörlerin başında da gelen bizler merkez bankasının son 4 ayda gerçekleştirdiği faiz koridorundaki indirimi bu olağandışı gündemimizde de alması hem reel sektöre hem de finans sektörüne büyük bir moral oldu. Piyasaların nefesini tutarak merakla beklediği son 4 ay art arda faiz koridorunun üst bandında indirime giden Merkez Bankası (TCMB), faiz koridorunun üst bandını 25  baz puan indirerek yüzde 8.75`e çekti, banka politika faizini ise değiştirmedi. Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tuttu. Böylece Merkez Bankası geçen ayın ardından bir kez daha tarih yazdı ve faiz koridorunu tarihin en düşüğüne çekmiş oldu.  Gayrimenkul sektörü, Türkiye'de ülkenin en önemli sektörü olmakla birlikte; yabancı yatırımcıların da merakla izlediği bir sektör. İstikrarımızın bir hafta önceki duruma gelmesi için herkesin çabasının yanında piyasa tarafında da Merkez Bankası'nın cesur bir adım atarak, psikolojik olarak da görevini yaptığını düşünüyorum. Gayrimenkul sektörü'nün, bu faiz indiriminin konut kredilerine olan etkisinden dolayı da merkez bankasından gelen bu adımı tarihi ve cesur bir adım olarak değerlendirmesi gerekir."

ibrahim çağlar

İbrahim Çağlar

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutarken, marjinal fonlama oranını yüzde 9'dan yüzde 8,75'e indirdi. Çağlar, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, demokrasiye kastedilmek istenilen bir girişimin yeni atlatıldığı bu dönemde, TCMB'nin aldığı üst üste beşinci faiz indirimi kararının anlamının çok daha büyük olduğunu kaydetti. Bu kararla birlikte yatırımcılara fiyat istikrarını koruyarak, faiz politikasının sürdürüleceği mesajı verildiğini vurgulayan Çağlar, reel sektörün ve üretimin merkeze alınmasının, üst bantta yapılan düzenleme ile bir kez daha teyit edildiğini dile getirdi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cevdet Yılmaz: "İlk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz"
  • 11.08.2023 15:37

Cevdet Yılmaz: "İlk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, finans dünyası temsilcileriyle buluştukl ...

Aralık ayında kira alt grubunda artış yatay seyretti
  • 04.01.2023 12:06

Aralık ayında kira alt grubunda artış yatay seyretti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre, ...

Merkez Bankası politika faizini yüzde 13'ten yüzde 12'ye indirdi
  • 22.09.2022 15:17

Merkez Bankası politika faizini yüzde 13'ten yüzde 12'ye indirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika ...

Merkez Bankası açıkladı, konut fiyatları artışı yine rekor kırdı!
  • 26.07.2022 15:23

Merkez Bankası açıkladı, konut fiyatları artışı yine rekor kırdı!

Merkez Bankası'nın açıkladığı rapora göre Türkiye genelinde konut fiyatları reko ...

Merkez Bankası faizi yine değiştirmedi
  • 21.07.2022 14:12

Merkez Bankası faizi yine değiştirmedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, faiz oranını (politika faizi) yüzde 14'te sab ...

Merkez Bankası politika faizini yüzde 14'te sabit tuttu
  • 23.06.2022 15:12

Merkez Bankası politika faizini yüzde 14'te sabit tuttu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizi ...