maritbet girişmaritbet
Mart ayında konut kredisi kullanım oranı 2 puan arttı

Mart ayında konut kredisi kullanım oranı 2 puan arttı

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Mart 2019 sonuçları açıklandı.

Endekse göre, satışların %39'unun bitmiş, %61'inin bitmemiş konut projelerinden yapıldığı Mart ayında, banka kredisi kullanım oranı bir önceki aya göre 2 puan arttı. Mart ayında fiyat artışı, bir önceki aya göre 0.11, geçen yılın aynı dönemine göre %2.33, endeksin başlangıcı 2010 yılına göre %84.30 oranında gerçekleşti.

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi' 2019 yılı Mart ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Aralık ayında %4'e düşen banka kredisi kullanım oranının, Ocak ayında %10'a, Şubat ayında %13'e, Mart ayında da %15'e yükselmesi, faiz oranlarının inmesiyle birlikte banka kredisi kullanımında yılın ilk ayında başlayan hareketliliğin sürdüğünü gösteriyor. Ayrıca markalı konut projeleri kapsamında, Ocak ayında %7, Şubat ayında %4 oranında gerçekleşen yabancı yatırımcıya satışlar, Mart ayında %9'a yükseldi. Gayrimenkul yatırımı açısından cazip fırsatların bulunduğu ülkemizde, yabancı yatırımcılara satışların önümüzdeki aylarda artmaya devam edeceğine inanıyoruz” dedi.

REIDIN Genel Müdür'ü Alp Çapa ise Mart ayı sonuçları hakkında şunları söyledi: “ REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, mart ayında bir önceki aya göre %0.11, geçen yılın aynı dönemine göre ise %2.33 oranında artış gerçekleşti. Mart ayındaki konut satışlarında banka kredisi kullanım oranı (%15) son 6 aylık ortalamanın (%12) 3 puan üstüne çıkmıştır. Yabancı yatırımcıya gerçekleştirilen satışlar ise %9 oranında gerçekleşmiş olup, bu satışlarda ağırlıklı olarak 1+1 özellikteki konutların tercih edildiği gözlenmiştir. “

Yeni konutlarda fiyat artışı %0,11

Kamuoyunda ‘markalı projeler' olarak adlandırılan, ağırlıklı olarak kurumsal gayrimenkul şirketlerinin ürettiği konutlar üzerinden geliştirilen ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi' sonuçlarına göre; Mart ayında bir önceki aya göre %0.11, geçen yılın aynı dönemine göre %2.33 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise %84.30 oranında nominal artış gerçekleşti.

Yeni Konut Fiyat Endeksi'nde, Mart ayında bir önceki aya göre 1+1 konut tipinde %0.82, 2+1 konut tipinde %0.32 oranında artış, 3+1 konut tipinde %0.58 oranında nominal azalış ve 4+1 konut tipinde %0.56 oranında nominal artış yaşandı.

Yabancılara satılan konutların %47'si 1+1

Mart ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların %9'luk (son 6 aylık ortalama %11) kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda %47 oranında 1+1 özellikteki konutlar tercih edildi.

Kredi kullanımı 2 puan yükseldi

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, Mart ayında peşinat kullanım oranı %43, banka kredisi kullanım oranı %15 ve senet kullanım oranı %42 seviyesinde gerçekleştiği görüldü. Şubat ayında peşinat kullanımı %49, senet kullanımı %38, banka kredisi kullanımı ise %13 oranında gerçekleşmişti.

Stok erime hızı %3.9

Yeni Konut Fiyat Endeksi, Mart ayı stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde adet bazlı stoklarda %3.9 oranında erime gözlendi. Mart ayında satışı gerçekleştirilen konutların %39'u bitmiş, %61'i bitmemiş konut stoklarından oluştu.

  • Etiketler:

Yorum Yaz