maritbet girişmaritbet
Markalı konutlarda banka kredisi ve senet kullanımı arttı

Markalı konutlarda banka kredisi ve senet kullanımı arttı

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ekim 2019 sonuçları açıklandı. Buna göre, konut satışlarında banka kredisi kullanımı yüzde 20 oranında arttı.

Markalı konut projeleri kapsamında satışların yüzde 3'ünün yabancılara yapıldığı Ekim ayında fiyatlar, bir önceki aya göre yüzde 0.21, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.52 nominal oranda arttı.

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi' 2019 yılı Ekim ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Prof. Dr. Feyzullah Yetgin, “Yeni konut satışlarındaki ödeme yöntemlerini incelediğimizde, banka kredisi ve senet kullanımının arttığını, peşinat kullanımının ise azaldığını görüyoruz. Faizlerin inmeye devam etmesiyle konut kredisi kullanımı artmaya devam edecektir” dedi.

REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa ise REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Ekim ayı sonuçları hakkında şunları söyledi: "Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0.21, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.52 oranında fiyat artışı gerçekleşti. Satışlardaki konut bedeli ödeme yöntemleri incelendiğinde, Eylül ayına göre Ekim ayında peşinat kullanım oranında yüzde 13.56'lık oranında azalış, banka kredisi kullanım oranında yüzde 5.26'lik ve senet kullanım oranında yüzde 31.82'lik bir artış söz konusu. Ekim ayında, satışı gerçekleştirilen konutlarda bitmiş konut stok oranı yüzde 35 iken bitmemiş konut stok oranı yüzde 65. Markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 3.35'lik kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda ağırlıklı olarak 2+1 özellikteki konutlar tercih edildi."

Yeni konutlarda fiyat artışı yüzde 0.21

Kamuoyunda ‘markalı projeler' olarak adlandırılan, ağırlıklı olarak kurumsal gayrimenkul şirketlerinin ürettiği konutlar üzerinden geliştirilen ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi' sonuçlarına göre; Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0.21 nominal azalış, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.52 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 87.10 oranında nominal artış gerçekleşti.


1+1 ve 2+1'de azalış, 3+1 ve 4+1'de artış

Yeni Konut Fiyat Endeksi'nde, Ekim ayında bir önceki aya göre 1+1 konut tipinde yüzde 0.27, 2+1 konut tipinde yüzde 0.21 oranında azalış, 3+1 konut tipinde yüzde 0.47 ve 4+1 konut tipinde yüzde 0.25 oranında nominal artış yaşandı.

 

Yabancıya satışlar son 6 aylık ortalamanın altında

Ekim ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 3'lük (son 6 aylık ortalama yüzde 6) kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda yüzde 39 oranında 2+1 özellikteki konutlar tercih edildi.


Banka kredisi kullanımında artış

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde; Ekim ayında peşinat kullanımının yüzde 51, banka kredisi kullanımının yüzde 20 ve senet kullanım oranının yüzde 29 seviyesinde gerçekleştiği görüldü. Eylül ayında peşinat kullanımı yüzde 59, senet kullanımı yüzde 22, banka kredisi kullanımı ise yüzde 19 oranında gerçekleşmişti.


Stok erime hızı yüzde 3.22

Yeni Konut Fiyat Endeksi, Ekim ayı stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde adet bazlı stoklarda yüzde 3.22 oranında erime gözlendi. Eylül ayı stok erime hızı yüzde 5.02 oranında gerçekleşmişti.


Satışların yüzde 35'i bitmiş konutlardan

Ekim ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 35'i bitmiş, yüzde 65'i bitmemiş konut stoklarından oluştu. Eylül ayında ise satışlar yüzde 76'sı bitmiş, yüzde 24'ü bitmemiş konut stoklarından oluşuyordu.

  • Etiketler:

Yorum Yaz