maritbet girişmaritbet
MAKETTEN EV ALIRKEN DİKKAT!

MAKETTEN EV ALIRKEN DİKKAT!

Tehlike arsa stoku bulunmayan büyük projelere de sıçradı. Uzmanlar, bitirilmeyen projelerin sayısının arttığına dikkat çekerek konut alıcılarına "paranızı makete kaptırmayın" uyarısında bulundu.

Konut teslimini yapamayan inşaat firmalarına yönelik şikayetler son dönemde bir hayli arttı. Tüketici derneklerine yapılan şikayetlerde en büyük sıkıntıevlerin teslim edilememesi oldu. Bu konudaki şikayetlerin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından da incelendiği öğrenildi. Şikayetler arasında büyük projelere imza atan firmaların olması ise dikkat çekti. Uzmanlar, batık firmaların farklı isimlerle piyasada maketten paratopladığını önümüzdeki dönemde bitirilemeyen yarımprojelerin artabileceğini söyledi.

Elinde arsa stoku bulunmayan ama büyük projelereimza atan inşaat firmalarının da sektörde tehlike oluşturduğu konuşuluyor. Bir projesini teslim eden amayeni projelere imza atan inşaat firmalarının ucuz konut üreterek maketten para toplamasına son yıllarda sıkça rastlandığına dikkat çeken uzmanlar, ekonomiyönetiminin emlak sektöründe yeni mağdurlar oluşmaması için kolları sıvadığını, bu kapsamda konut kredilerinin yükseltildiğini kaydetti.

Büyüklerde de tehlike var

Maket satışlarında büyük montanlı projeler geliştiren inşaat firmaları maketten ev satarken ucuz ev silahını kullanıyor. Piyasanın en az yüzde 40 altında yapılan bu satışlarla konut alıcılarına gel gel yapılıyor. Konut alıcıları da geçmişte bir iki proje teslim etmiş, ancak arsa stoku bulunmayan ve vur kaç sistemi için alt yapı oluşturan bu tür firmalara itimat ederek ortada hiçbir inşaat yokken birikimlerini bu kişilere kaptırıyor. Uzmanlar, henüz bu tür riskli projelerden ev alan kişilerin riskin farkında olmadığını kaydediyor. Ancak teslim edilemeyen projelerin önümüzdeki sene sayısının ciddi oranda artacağı söyleniyor.

Yapılan satışın hükmü yok

Tapu sicil muhafızlığında yapılmayan alım satımların hiç bir geçerliliği yok. Maketten bir taşınmaz alındığında mutlaka tapuda şerh ettirmek gerekiyor. Ancak beş yıl içerisinde kesin satış tahakkuk etmezse, tapu sicil muhafızlığınca şerhin de bir hükmü kalmıyor. Noter tastikli satış ise bir nebze de olsa haklarınızı koruyabiliyor.

Acı tecrübeler unutulmadı

Maketten satış yapan Ankara kökenli inşaat firması KC Grup, İstanbul ve Ankara'da farklı projelerinden ev alanları mağdur etti. Şirket bir dönem birbiri ardına verdiği reklamlarda büyük montanlı projeler yaptığını duyurmuştu. Firmaya güvenen birçok konut alıcısı maketten ev satın alarak ciddi kayıplar yaşadı.

Hala maket diyorsanız

" Müteahhit firmanın geçmişini, daha önce yaptığı işleri, bu işlerin kalitesini, zamanında teslim edilip edilmediğini araştırın
" Maket üzerinde de olsa evin ekspertizini yaptırın
" Satın alma aşamasında mutlaka bir sözleşme imzalayın
" Söz konusu arsanın ya da inşaatın tapu kayıtlarını inceleyip, kayıtlarda konut alanı olup olmadığını tespit edin
" Belediyenin imar planında konut alanı olup olmadığını tespit edin
" İnşaatı yapan şirketin ya da kooperatifin sözleşmesini görün
" Projenin statik ve teknik şartnamesi inceleyin
" Konutun kaç metrekare olduğu, oda, salon ve benzeri bölümlerinin kaç adet olduğu; dairede kullanılacak malzemelerin çeşidi ve kalitesi, ortak alanların ve bu alanlardaki tesislerin neler olacağı, hangi ortak alanların kimler tarafından ne şekilde kullanılacağı da sözleşmede açıkça belirtilmeli

Bugün/Emine Açar

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cevdet Yılmaz: "İlk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz"
  • 11.08.2023 15:37

Cevdet Yılmaz: "İlk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, finans dünyası temsilcileriyle buluştukl ...

5 milyon liranın altındaki konutlar için yüzde 90’a kadar kredi kullanılabilecek
  • 24.02.2023 16:53

5 milyon liranın altındaki konutlar için yüzde 90’a kadar kredi kullanılabilecek

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), daha önce 2 milyon lira ve altı ...

Avrupa Konutları Esentepe'nin maket videosu yayında!
  • 21.07.2022 11:25

Avrupa Konutları Esentepe'nin maket videosu yayında!

Artaş İnşaat ile Betacons ortaklığında hayata geçirilen Avrupa Konutları Esentep ...

TMSF kapatılan 'evim şirketleri' için 698 milyon TL aktardı
  • 08.07.2022 11:16

TMSF kapatılan 'evim şirketleri' için 698 milyon TL aktardı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nca (TMSF) kapatılan şirketlerin tasfiye komisyon ...

Vesen Yalıları Tuzla maket videosu yayında!
  • 16.06.2022 10:25

Vesen Yalıları Tuzla maket videosu yayında!

Fiyatların 1 milyon 259 bin dolardan başladığı Vesen Yalıları projesinin maket v ...