maritbet girişmaritbet
Maket ev sektörü hızla büyüyor!

Maket ev sektörü hızla büyüyor!

Türkiye'de hızla gelişen inşaat sektörüyle birlikte henüz yapıma başlamadan satışa çıkarılan daireler maket sektörünü de büyüttü

 

Satış ofislerinin en değerli yapısı haline gelen maketler en küçük detaylara kadar neredeyse yapının birebir kopyası halinde yapılıyor. Tüketiceler makette gördükleri evlerinin önündeki ağaca kadar detaylara önem veriyor. 
 
Makette gördüklerinin aynısını istiyorlar 
 
TÜKETİCİLERİN son yıllarda evleri daha yapılmadan satın aldıklarını anlatan Semih Aygun, şunları söyledi: "Kimi zaman ev satın alanlar şirketlere makette evimin önünde ağaç vardı o neden yok diye gelebiliyorlar. Dolayısıyla maket bu kadar etkili. İnsanlar orada gördükleri boyutta havuzu gerçekte de istiyor. Proje sahipleri de bizler de bunu dikkate alarak bire bir maket yapıyoruz. Bir milimetre bizim için büyük çok büyük bir ölçü. Eskiden sadece büyük projelerin maketleri yapüırken şimdi moda haline geldiği için daha küçük projelerin de maketleri yapılıyor."
 
DEVASA binaları, şehirleri, köprüleri yani kağıt üzerine çizilebilen her şeyi üç boyutlu hale getiren maket sektörü inşaat dünyasının büyümesiyle birlikte hızla gelişmeye devam ediyor. Bundan 10 yıl öncesine kadar yalnızca 2-3 şirketin faaliyet gösterdiği maket sektörü bugün 3 milyon dolara mal olan maketlerin de içinde bulunduğu binlerce maketle yurt dışına da açıldı. 
 
Sektörü hızla büyüdü Mimari maket firmaları içerisinde ilk kuralanlar arasında yer alan Mavi Işık Maket, 1992 yılında bu yana sektörün içerisinde yer alıyor. 
 
Mavi Işık Maket Genel Koordinatörü Semih Aygun, maket sektörünün son yıllarda hızla büyüdüğünü anlattı. Aygun, çizilebilen her şeyin üç boyutlu hale getirildiğini anlatarak, "En çok kullanıldığı alan tabi ki inşaat sektörü. 
 
Mimari maketler en büyük payı oluşturuyor sektörde. Ancak gelen talebe göre her alanda maket uygulanabilir" diye konuştu. 
Ağaçlar elde tek tek yapılıyor Son 10 yıl içinde parmakla sayılan şirketlerin sayısının 100'ü aştığım anlatan Aygun, artık tüketicilerin maketlere bakarak evlerine karar verdiğini söyledi. Aygun, önceki yıllarda yalnızca el işçiliğiyle yapılan maketlerin yapımında bugün makinalann da kullanıldığım anlattı. Sektörde aydınlatma gibi bir çok yenilik getirdiklerini söyleyen Aygun, "Peyzaj için peyzaj mimarı çalışma yapıyor. Her bir ağaç elde tek tek yapılıyor. Bu ağaçlar gerçekten projede kullanılan ağaçlara göre yapılıyor. Yaptığımız insan maketlerinin yürüyüş yönüne dahi dikkat ediyoruz. Yeni dönemde hareketli maketler yapıyoruz" değerlendirmesini yaptı. 
 
Yurt dışından büyük talep var Mimarlarla birlikte projenin en ince ayrıntısına hakim olarak çalıştıklarım ve maketleri oluşturduklarım anlatan Aygun, maket yapımının beceri de gerektiren bir iş olduğunu söyledi. Kapı koluna kadar detaylandırılan maketleri yurt dışına da ihraç ettiklerini anlatan Aygun, "Özellikle Kazakistan, Türkmenistan gibi ülkelerden büyük ilgi görüyoruz. 
 
Avrupa'dan da çok fazla talep var. Çünkü bizim fiyatlarımız ve yapım süremiz Avrupa'nın 3'te biri oranında. Bu bizim için büyük avantaj" diye konuştu. 
 
3 milyon dolara maket MAVİ Işık Genel Koordinatörü Semih Aygun, talebe uygun olarak çeşitli ölçeklerde küçültülen projelerin modellemesi dışında farklı obje ve detayların orjinallerinden daha büyük maketlerinin de yapıldığım anlattı. Aygun, maket fiyatlarının boyutları ve detaylarına göre değiştiğini belirterek, "20 bin TL ile başlayan fiyatlar 3 milyon dolara kadar ulaşabiliyor. Yurt içindeki projelerimizin yam sıra ABD, İngiltere, Almanya, İtalya, Afganistan gibi bir çok ülkede de yer alıyoruz. Bünyemizde mimar, içmimar, heykeltraş, ressam, bilgisayar uzmam ve marangozdan oluşan büyük bir ekip bulunuyor" dedi. 
 
Hürriyet Emlak/ Çilem KAYA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor
  • 05.07.2022 11:45

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor

Karmaşık ve kolay olmayan birçok süreci içeren inşaat projelerinde üretken olmak ...

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!
  • 15.04.2022 17:23

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ni ...

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?
  • 18.03.2022 16:15

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?

Türkiye İMSAD’ın geleneksel hale gelen ‘Gündem Buluşmaları’nın 49’uncusu, '2021 ...

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!
  • 29.12.2021 09:36

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!

Döviz kurundaki artış sonrası oluşan fahiş fiyatlarla mücadele eden inşaat sektö ...