maritbet girişmaritbet
‘Lüks konutlardan 5 MİLYAR DOLAR KAZANDIK’

‘Lüks konutlardan 5 MİLYAR DOLAR KAZANDIK’

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Büyükşehirlerde geliştirdiğimiz konut projelerinden kazandığımız parayla fakirlere konut yapıyoruz, bu modelle şimdiye kadar biz 5 milyar dolar kazandık, özel sektör daha fazlasını kazandı" dedi

Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen ve dünyanın sayılı, Avrupa'nın en büyük yapı fuarlarından biri olarak nitelendirilen MİPİM'e, bu yıl ilk kez Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) da katılıyor. TOKİ ve Emlak Konut GYO birlikte açtıkları pavyonda, uygulamayı planladıkları projeleri ve değerli arsaları yabancı yatırımcılara tanıtıyor. Ankara, İstanbul, Bursa ve İzmir büyükşehir belediyelerine de aynı standda tanıtım yapma imkanı sağlandı.

TOKİ Başkanı Bayraktar, MİPİM fuarı kapsamında düzenlenen, BM Habitat, ABD, Brezilya, İspanya'dan yetkililerin konuşmacı olarak katıldığı "sosyal konut ihtiyacı ve üretimi" konulu panelde bir konuşma yaptı. Konuşmasında Türkiye'de TOKİ'nin konut üretim modeli hakkında bilgi veren Bayraktar, sosyal konutun önemine dikkat çekerken, "Yoksul insanların varlıklı insanlar üzerinde hakları vardır. Yoksul insanların yaşam standartları yükselmediği sürece, dünya aradığı huzuru bulamayacaktır" dedi.

'420 BİN KONUT ÜRETTİK'

Türkiye'de 72 milyonluk nüfusun yüzde 70'inin şehirlerde yaşadığını, 14,5 milyonluk konut varlığının yüzde 50'den fazlasının mutlaka yenilenmesi gerektiğini anlatan Bayraktar, son 7 yılda konut sorununun çözümü için çok önemli dönüşüm ve üretim modelleri uyguladıklarını, bu modeller ile 420 bin konutun üretimini sağladıklarını kaydetti.
Konutlarla birlikte, okul, ticaret merkezi, spor merkezi ve kütüphaneler gibi sosyal hayata ilişkin yapıların da yapıldığını belirten Bayraktar, şöyle konuştu:
"Türkiye'de konut sahipliği çok önemli. Halk, konutuna sahip olmak istiyor. Geliştirdiğimiz modelle halkın uzun vadeli ve uygun taksitlerle kendi konutuna sahip olmasını sağladık. Büyükşehirlerde geliştirdiğimiz konut projelerinden kazandığımız parayla fakirlere konut yapıyoruz. Özel sektörle birlikte çalışıyoruz. Son 7 yılda, özel sektör ile yaptığımız projelerden 5 milyar dolar gelir sağladık. Özel sektör bundan daha fazla para kazandı. 2007'de mortgage uygulamalarından kaynaklanan ve kredilerin geri dönmemesinden kaynaklanan kriz yaşanırken, dünyayı etkileyen bu krizden Türkiye daha az etkilendi. Bunun nedeni, TOKİ'nin projelerinin ayağının ciddi şekilde ayağa basması. Sosyal konut sorunu, sadece devletlerin tek başına çözebileceği bir konu değil. Özel sektörle mutlaka işbirliği yapmak, birlikte hareket etmek gerekiyor."

Bayraktar, özel sektörle yapılan işbirliği ve uygulanan konut projeleri sayesinde, dünyada uygulanan en ileri inşaat teknolojilerinin de Türkiye'ye getirildiğini söyledi.
TOKİ Başkanı Bayraktar, bugün 50'den fazla belediye başkanının yer aldığı şehirleşme konulu think-tank (düşünce kuruluşu) toplantısına katıldı.
  • Etiketler:

Yorum Yaz