maritbet girişmaritbet
Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde hangi değişiklikler yapıldı?

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde hangi değişiklikler yapıldı?

3. Köprü'yü de içine alan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin değiştirilen güzergahı neleri içeriyor?

3. Köprü'yü de içine alan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin güzergahının ihaleden sonra değiştirilmesi Türkiye'nin gündemine yerleşti. Projenin neden değiştirildiği yönünde çeşitli söylentiler ortaya atılırken, kimileri de onaylanmamışbir projenin iptal edilmesi gerektiğini ortaya attı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'un fethinin yıldönümü olan  29 Mayıs 2015'e kadar yetiştirilmesini istediği 3. Köprü‘nün de içinde olduğu söz konusu projenin değiştirilmemiş ilk halini gazeteniz DÜNYA ele geçirdi.

Buna göre Mahmutbey'deki İSTOÇ‘un oradan başlayan ve kuzeye doğru ilerleyip Odayeri'nden doğuya yönelen  ve Garipçe-Poyrazköy arasına kurulan köprü ile Anadolu yakasına ulaşan, orandan da güneyde Reşadiye'ye inen ve güneyde Paşaköy'e, batıda ise Çamlık'a  uzanan projenin 4 noktasında değişiklik yapıldı.

3 gerekçe gösterildi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, 4.5 milyar liralık bir yatırımla tamamlanmış olacak Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin söz konusu 4 noktasında değişiklik yapma nedenlerini DÜNYA'ya anlattı.

Bakanlık yetkilileri, projenin güzergah seçiminde 3 önemli noktaya dikkat ettiklerini ileri sürdü. Buna göre Belgrad Ormanları ve Fatih Ormanları‘nın zarar görmemesi gerekçe gösterilerek, yol daha kuzeydeki bir noktaya çekildi ve ormanlık alanın dışına alındı. Yetkililerin verdiği bilgiye göre Polonezköy Milli Parkı‘nın zarar görmemesi gerekçesiyle de güzergahta düzeltme yapıldı.

Bakanlık yetkilileri, DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, doğal yapının, bentlerin ve göletler ile havzalarının zarar görmemesi için de viyadük sayısını artırdıklarını ileri sürdüler. Yapılan değişiklikle, bir yönde, 15 kilometre uzunluğunda 37 tane viyadük, öbür yönde 30 kilometre ve toplam 74 tane viyadük planlandığı vurgulayan yetkililer, toplam 30 kilometrelik yolun yarısının viyadükle geçildiğini kaydettiler. Yetkililer, “Viyadükle yolu götürmek pahalı bir sistem. Niye bunu tercih ediyoruz? Doğa tahrip olmasın, havzalarımız, su kaynaklarımız zarar görmesin, bunun için titizlik gösteriyoruz” savunması yaptı.

5 katı ağaç dikilecek

Yetkililer, bölge üzerinde 480 hektarlık bir alanın yola gittiğini, bu yolun üzerinde bulunan ağaçların tutarının yüzde 1.4 nitelikli ağaç, diğerlerinin makilik olduğunu söyledi. 200 bin civarında ağacın yerinin değiştirilmesi gerektiğini kaydeden yetkililer, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın bir şartı var. Bu projeye olur verirken, yüklenici firmayla bir sözleşme imzaladı. 480 hektara karşılık bin 400 hektarlık gösterilen 6 tane noktada dikim yapılacak, yani en az 5 katı yeni ağaç dikilecek” dedi.

Projenin ÇED'e tabi olmadığını,ÇED olmaması bu projenin çevreye duyarsızlığı içerisinde yapılacağı anlamına gelmediğini kaydeden yetkililer, burada ekolojik
köprü yapılacağını bildirdi.

Dünyanın en geniş köprüsü

Öte yandan 3. Köprü üzerinde10 şerit olacak, araçlar için 8 şerit, tren için de 2 şerit ayrılacak. Transit geçişler bu köprüden yapılacak. Özellikle yük taşıyan TIR'lar ve kamyonlar bu köprüden geçecek. Köprü, 59 metreyle dünyanın en geniş köprüsü olacak. (Diğer iki köprü ise 40'ar metre genişliğinde). Bir ucu Poyrazköy'de diğer ucu ise Sarıyer Garipçe'de yer alacak köprünün uzunluğu ise bin 875 metre. Geçiş ücreti olarak, otomobiller için 3 dolar yani yaklaşık 5.5 lira ödenecek. İlk çıkışlar Avrupa Yakası‘nda Uskumruköy'de, Anadolu Yakası‘nda ise Riva'da olacak. 3. Köprü‘nün de içinde olduğu kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin yaklaşık maliyeti 4.5 milyar lira olacak.

Bin 875 metrelik asma köprü

Projede toplam uzunluğu yaklaşık bin 875 m olan bir asma köprü yer alıyor. Proje kapsamında yapılacak çevreyoluna paralel olarak hızlı tren hattı da inşa edilecek.

Hızlı tren hattı Köseköy'de mevcut yapımı süren hızlı tren hattına bağlanacak. Böylece Ankara- Halkalı hızlı tren hattı 3. Köprü‘den geçecek. 2015 yılında tamamlanması planlanan İstanbul Boğazı‘na kurulacak üçüncü köprü, Kuzey Marmara Otoyolu ile entegre hale getirilerek Garipçe- Poyrazköy hattındaki geçişi sağlayacak.

Köprü ile birlikte köprünün Avrupa ve Asya yakasındaki toplam 60 kilometrelik yol ile bağlantı yollarını ise “yap-işletdevret” yöntemiyle İçtaş-Astaldi ortaklığı yapacak. Geri kalan yolları ise devlet kendi bütçe ve imkanlarıyla eşzamanlı olarak bitirecek. Daha önce Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılacağı açıklanan ihale tam iki kez ertelenmişti.

Köprüden geçiş 3 $

Yap-işlet-devret yöntemiyle gerçekleştirilecek köprü ve otoyol geçiş ücretleri şöyle:

• Köprüyü kullanacak otomobiller için 3 dolar+KDV alınacak. Büyük araçlarda geçiş ücreti değişecek. Büyük araçların geçiş ücretleri belirlenirken, dingil sayıları dikkate alınacak. Dingil sayısı belli bir katsayı ile çarpılacak ve geçiş ücretleri belirlenecek.

• Otoyolu kullanacak otomobillerden de geçiş ücreti olarak kilometre başına 8 sent (dolar) tahsil edilecek.

• Geçiş ücretleri, her yıl enflasyon oranında eskale edilecek.

Meltem GÜNDÜZ/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında kamulaştırma kararı!
  • 04.09.2021 10:47

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında kamulaştırma kararı!

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında İstanbul'daki bazı taşınmazların acele ...

Deniz salyası Anadolu Yakası'nda bazı bölgelerde görülmeye devam ediyor
  • 07.06.2021 17:29

Deniz salyası Anadolu Yakası'nda bazı bölgelerde görülmeye devam ediyor

Marmara Denizi kıyılarını kaplayan ve halk arasında "deniz salyası" olarak da bi ...

Yavuz Sultan Selim Köprüsü sisler içinde!
  • 25.04.2017 15:15

Yavuz Sultan Selim Köprüsü sisler içinde!

İstanbul'un iki yakasını 3. kez birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün sisle ...

Ünlülerden, 3. Köprü'ye özel klip!
  • 26.08.2016 19:51

Ünlülerden, 3. Köprü'ye özel klip!

Sanat dünyasının ünlü isimleri, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışını özel bi ...

Binali Yıldırım'ın 3. Köprü açılışında yaptığı konuşma!
  • 26.08.2016 19:19

Binali Yıldırım'ın 3. Köprü açılışında yaptığı konuşma!

Başbakan Yıldırım, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılış töreninde yaptığı konuş ...