maritbet girişmaritbet
Küçük evler artık daha ÇOK SATILIYOR!

Küçük evler artık daha ÇOK SATILIYOR!

Türkiye emlak sektöründe 2008'de 427 bin adet konut satılırken geçen yıl bu sayı 531 bin adete yükseldi

‘İstanbul Sarayları' projesinin tanıtımında basına konuşan Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, tüketicinin küçük ev satın almaya yöneldiğini, satılan evlerin metrekarelerinin küçüldüğünü kaydetti. Belediyelerden 2008′de 503 bin adet konut ruhsatı alınırken, 2009′da alınan ruhsat sayısı 510 bine çıktı. Ancak sektörün 2008′de 103 milyon metrekare olan inşaat yapım alanı, 2009′da 98 milyon metrekarede kaldı. Adetsel olarak yüzde 1 büyüyen sektörün, metrekare bazında yüzde 5 küçülmüş olduğuna dikkat çeken Çelik, “Bu şunu gösteriyor: Türkiye'de insanlar artık, evlerini küçük metrekareye yöneltmiş, alım gücü olarak küçük metrekareye geçmiş.” dedi.
 

Konut adetleri artmasına rağmen konut yapımına yapılan harcamaların da azaldığını belirten İcra Kurulu Başkanı, bunun sebebini, firmaların ruhsat aldığı binaların yapımına henüz başlamaması olarak gösterdi. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) verilerine göre Türkiye'nin yıllık 700 bin yeni konuta ihtiyacı var. Ömer Faruk Çelik, bunun yanında TÜİK'in 2000 yılı raporundan alıntı yaparak Türkiye'de 15 milyon konutun olduğunu, bu rakamın yüzde 10′luk kısmını oluşturan 1 milyon 500 bin adet konutun depreme dayanıklı olmadığından yıkılarak yeniden yapılması gerektiğini savundu. Konutların yüzde 29′unun da tadilata ihtiyaç duyduğunun altını çizen Çelik, “Konut ihtiyacının yanında, biz toplam yüzde 40′ın yeniden elden geçmesi gerektiğini de belirtiyoruz. O zaman konut sektörünün yeni bir vizyona ihtiyacı var. Sektörün canlanması için kamunun, belediyelerin ve sektörün bir şeyler yapması lazım.” diye konuştu.
 

Geçen yıl 450 lüks konut satarak 450 milyon lira gelir elde eden Sinpaş GYO, 5 bin 200 konutluk projelere 220 milyon harcadı. Yeni projeleriyle birlikte 6 bin 400 ev üretiminin devam edeceğini ve 550 milyon lira harcayacaklarını kaydeden Çelik, 1 milyon 200 bin metrekarelik inşaat alanına 9 bin konutluk projelerin altyapı çalışmalarının devam edeceğini vurguladı. Bugüne kadar kâr açıklamayan şirket, bu yıl 720 milyon liralık teslimata kesilecek faturaya mukabil 203 milyon lira kâr edecek. 2011′deki kâr hedefi ise 299 milyon lira. Çelik, elde edecekleri kârın yüzde 20'sini temettü olarak dağıtacaklarını, yüzde 80′ini de büyümeye ayıracakları bilgisini verdi. Önümüzdeki yıllarda Ankara'ya girmek istediklerini anlatan Çelik, Şişli Bomonti'deki projelerini bu yıl veya önümüzdeki yılın ilk aylarında hayata geçirebileceklerini de sözlerine ekledi.


İstanbul Sarayları'nı K. Çekmece Gölü kıyısına taşıyor
Daha önce Boğaziçi konseptiyle Küçükçekmece kenarında ‘Bosphorus City' projesine başlayan Sinpaş GYO, bu kez İstanbul'daki sarayların 'su-koru-meydan' temasını temel alarak ‘İstanbul Sarayları' projesine başlıyor. 30 ay sonra ilk etabın teslimini yapacaklarını belirten Çelik, projenin toplam maliyetinin yüzde 18 KDV hariç 280 milyon lira olacağını söyledi. İstanbul Sarayları projesinde Şehzade Sarayları, Kuzguncuk Yalıları, Çırağan Köşkü, Dolmabahçe Köşkü, Koru Sarayları, Sultan Sarayları, Hünkâr Konakları, Hanzade Konakları ve Hisar Kuleleri olmak üzere 9 farklı daire seçeneği mevcut.Projenin en pahalı konutu olan Çırağan şimdiden satılmış. 1+1 75 metrekareden 6+1 426 metrekareye kadar 62 farklı konut seçeneği var. Fiyatlar ise 225 bin 222 lira ile 1 milyon 865 bin 640 lira aralığında.

Kaynak : Zaman
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz