maritbet girişmaritbet
“Kredi oranları düşünce satışlar arttı”

“Kredi oranları düşünce satışlar arttı”

Türkiye genelinde konut satışları 2018 Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22,4 oranında artarak 119 413 oldu.

TÜİK, haziran ayı konut satış rakamlarını açıkladı. Buna göre Türkiye genelinde konut satışları 2018 Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22,4 oranında artarak 119 413 oldu.  

Gayrimenkul sektörünün temsilcileri TÜİK'in 2018 yılı Haziran ayı konut satış rakamları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu:

Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı:
“Önümüzdeki dönem daha iyi veriler alacağız”


Türkiye genelinde konut satışlarının yüzde 22,4 oranında artarak 119 bin 413'e, yabancılara yapılan konut satışlarının ise yüzde 7 artarak 2 bin 60'a geldiğini görüyoruz. Bu bize, yapılan kampanya ve desteklerin meyvelerini almaya başladığımızı gösteriyor. Özellikle konut kredilerinin düşürülmesinin çok önemli etkisi oldu. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,6 artarak 57 bin 64 olması bunu kanıtlıyor. Seçim sürecinin geride kalması ve Ohal'in kalkması gibi konuların etkisini de önümüzdeki aylarda göreceğiz. Yerli alıcıya da yabancı alıcıya da baktığımızda satış rakamlarının memnuniyet verici olduğunu görüyoruz. Haziran ayında Irak vatandaşlarının Türkiye'den 315 konut, İran vatandaşlarının 228 konut aldığını görüyoruz. Ancak bu tablonun daha da iyi hale gelmesi için bazı desteklere ihtiyaç bulunuyor. Örneğin; yabacıya konut satışında 1 milyon dolarlık konut alım şartının 300 bin dolara düşürülmesi, Türkiye'ye daha fazla yabancı yatırımcı çekmenin önünü açacağı gibi konut satışlarını da artıracaktır. 

Abdüssamet Bahadır/ Bahaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı:
“Kampanyalar yabancının da iştahını artırdı”


Rakamlara baktığımızda uzun zamandır beklediğimiz hareketliliğin başladığını görüyoruz. Bir önceki ay bunun sinyallerini almaya başlamıştık. Önümüzdeki dönemde bunun etkilerini daha çok hissedeceğiz. Konut sektöründe yapılan kampanyalar yabancıların alım iştahını da artırdı. Sektör araştırmalarına ve verilere baktığımızda markalı konut satışlarında yabancı alıcıların oranının yüzde 10 ile son 15 ayın zirvesine çıktığını görüyoruz. Özellikle ipotekli konut satışlarının yüzde 35,3 oranında artarak 47 bin 648'i bulması çok önemli bir gösterge. Bunda kredi faiz oranlarının düşürülmesi çok etkili oldu. Bundan sonra da istikrar ve ekonominin toparlanmasıyla beraber daha da iyi veriler alacağız. 

 İhsan Çulhalık / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:
“Kredi oranları düşünce satışlar arttı”


Türkiye genelinde konut satışlarının yüzde 22,4 oranında artarak 119 bin 413'e gelmiş olması çok sevindirici. Özellikle de ilk defa satılan konut sayısının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,6 artarak 57 bin 64 olması ve ipotekli konut satışlarının da yüzde 35,3 oranında artış göstererek 47 bin 648'i bulması çok önemli. Uzun zamandır böyle güzel bir tabloyla karşılaşmamıştık, ilk defa konut kredilerinin düşürülmesinin çok önemli etkisi oldu. Alınan kararlar konut sektörüne canlılık olarak yansımaya başladı, önümüzdeki dönemde bunun etkilerini daha çok hissedeceğiz. Sonuçta sektörün her zamanki gibi ekonominin lokomotifi olmaya devam edeceği konusunda hiç şüphe yok. 

İlker Keleş/Keleş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı:


Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2018 Haziran ayı konut satış istatistiklerini değerlendiren Keleş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İlker Keleş, “Haziran ayında Türkiye genelinde konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22,4 oranında arttı. Bu verilerden, konut sektörünü canlandırma adına hükümetimizin yaptığı hamlelerin olumlu sonuç doğurduğunu görüyoruz. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER)'in öncülüğünde başlatılan ‘Birlikten Güç Doğacak Türkiye kazanacak' kampanyasının uzatılması da konut satışlarının artmasına katkı sağladı.

Yabancılara satılan konut satışlarına baktığımızda ise bu ay geçen yılın Haziran ayına göre yüzde 7 oranında bir artış yaşandığını görüyoruz. Haziran ayında yabancılara 2 bin 060 adet konut satışı gerçekleşti. Yabancılara konut satışında İstanbul yine ilk sırada yer aldı. İstanbul'u sırasıyla Antalya, Bursa, Ankara ve Yalova izledi. 2017 yılında yabancılara satış konusunda vatandaşlık hakkı verilmesi ve KDV muafiyeti gibi yeni düzenlemeler yabancı ülke vatandaşlarının ülkemize olan ilgisini daha da artırdı. Yabancı yatırımcının ülkemize güveninin göstergesi olan bu artışın önümüzdeki aylarda da devam etmesini bekliyoruz” dedi.

H. İnanç Kabadayı/Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:

Gayrimenkul sektörünün önde gelen markalarının KONUTDER, GYODER ve İNDER gibi üç büyük dernek çatısı altında bir araya gelmesiyle başlatılan “Birlikten Güç Doğacak, Türkiye Kazanacak” kampanyasının hem sektörümüze hem de ülke ekonomisine oluşturduğu katma değeri bugün açıklanan haziran ayında gerçekleşen 119 bin 413 konut satışıyla görüyoruz. Bu tarihi kampanya sadece gayrimenkul sektörüne değil, ekonomiye de kısıtlı zamanda canlılık sağladı.
Genele baktığımızda ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre %25,6 arttı, sadece haziran ayında 57.064 konut ilk defa satıldı. Ayrıca yabancılara yapılan konut satışlarında da bir önceki yıla göre yüzde 84'lük bir artış yaşanmıştır. 
Bu veriler her zaman söylediğimiz gayrimenkule talebin canlılığını koruduğunu ve tüketicinin fırsat oluştuğunda derhal alıma geçtiğini göstermiştir. Seçim akabinde istikrarın devam edecek olmasıyla beraber önümüzdeki dönemde ekonomi çarkları daha hızlı dönecek ve bu yılda geçtiğimiz yıllardaki konut satış rakamlarını yakalayacağımızı öngörüyoruz.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TÜİK konut satış rakamlarını açıkladı, düşüş yüzde 12,7 oldu!
  • 15.09.2022 10:17

TÜİK konut satış rakamlarını açıkladı, düşüş yüzde 12,7 oldu!

Türkiye genelinde konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına gör ...

Antalya yabancıya konut satışında 68 ay sonra İstanbul'u geçti
  • 16.08.2022 16:08

Antalya yabancıya konut satışında 68 ay sonra İstanbul'u geçti

Antalya, yabancıya konut satışında 68 ay sonra İstanbul'u geçerek aylık bazda zi ...

TÜİK açıkladı! Konut satışları yüzde 37,6 azaldı!
  • 16.08.2022 10:26

TÜİK açıkladı! Konut satışları yüzde 37,6 azaldı!

Türkiye genelinde konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ...

"Konut finansman paketleri tüketiciler açısından fırsatlar doğuracak"
  • 17.05.2022 11:40

"Konut finansman paketleri tüketiciler açısından fırsatlar doğuracak"

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı, Nisan 2022 konut satış istati ...

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!
  • 17.05.2022 09:15

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Enflasyonla Mücadelede Birlikten Berekete" prog ...

Konut satışları geçen yıla göre yüzde 20,1 arttı!
  • 15.03.2022 10:13

Konut satışları geçen yıla göre yüzde 20,1 arttı!

TÜİK, konut satış istatistikleri Şubat 2022 verilerini açıkladı. Türkiye genelin ...