maritbet girişmaritbet
Köyde inşaat yapmaya kolaylık geliyor

Köyde inşaat yapmaya kolaylık geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yönetmelikte yaptığı değişiklikle artık köylerde inşaat yapmayı kolaylaştırıyor.

Bakanlık, İskan Kanunu Uygulama Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle köylerde yapılaşmaya büyük kolaylıklar getirdi. Köy gelişim alanlarında 30 ailenin onayıyla yapılan konut ve tesisler artık 10 ailenin onayıyla yapılabilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2007 yılında çıkarılan İskan Kanunu Uygulama Yönetmeliği'nde altıncı kez değişiklik yaptı. Resmi Gazete'de dün yayınlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeye göre köylerde devlet eliyle yapılaşmanın önü açılacak. Düzenlemede “Merkezî yerleşimi geliştirmek amacıyla nakil, toplulaştırma veya kanun kapsamında yapılacak köy gelişme alanı uygulamalarında, en az on ailenin kabul ve taahhüt etmesi şartıyla konut, tarım işletmesi binası, diğer bina ve tesisler Devlet eliyle ihaleli olarak yaptırılarak borçlandırılabilirler” denildi. 

Yatırım devlet eliyle gelecek

Hürriyet Gazetesinden Erdinç Çelikkan ve Gülistan Alagöz'ün haberine göre iskanlı konutların önü açıldı. Yapılan değişiklikle köylerde iskanlı konutların önünün açıldığını belirten Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Köylerde zaten konut yapılıyor. Şimdi bunlar iskanlı olacak. Böylece bağımsız birimler değerlendirilecek. Yani evler, tesisler satılacak, kiraya verilecek. 3-4 katlı ya da daha yüksek yapılar da söz konusu olabilir.  Yatırımlar devlet eliyle olacağı için devletin belirlediği planlar geçerli olacak” dedi.

Değerli köyler daha da değerlenecek

Köy kelimesinin şehirler için de geçerli olduğuna dikkat çeken Kiraz, “İstanbul'da da hala köy olarak geçen çok değerli yerleşim birimleri var. Yapılaşmanın olmadığı yerler bu kanunu kullanılarak inşaata açılabilir. Şimdi 10 aile isterse bu alanda konut, tesis yapılacak. Devlet ihale edecek, köylü devlete borçlanacak.  Burada risk şu; özel sektörden bir yatırımcı 10 aile ile anlaşıp, borcunu ödemeyi taahhüt edip sürece dahil olabilir” diye konuştu. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!
  • 17.03.2022 09:24

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Göcek Körfezi’ni koruyacak 6 e ...

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!
  • 11.03.2022 10:06

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Angola Bayındırlık ...

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!
  • 15.02.2022 13:39

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ilaç ve kozmetik sektöründe yo ...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!
  • 29.10.2021 09:22

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik ...