maritbet girişmaritbet
Körfezin 'gerdanlığı' Osmangazi Köprüsü açılıyor!

Körfezin 'gerdanlığı' Osmangazi Köprüsü açılıyor!

Osmangazi Köprüsü bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım katılımıyla açılacak.

İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osmangazi Köprüsü'nün açılışı bugün yapılacak. Açılışa Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım da katılacak. Açılış törenin ardından 10 bin kişiye iftar verilecek.

30 Mart 2013'te Yalova Altınova Hersek şantiyesinde düzenlenen törenle temeli atıldıktan sonra yaklaşık 39 ayda tamamlanan köprü, 252 metre kule yüksekliğine, 35,93 metre tabliye genişliğine, bin 550 metre orta açıklığına ve 2 bin 682 metre uzunluğa sahip.

Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada bulunan köprünün yapımında, 8 bin işçi çalıştı. Köprü, kuş türlerinin yaşadığı ‘Hersek Lagünü'nde bulunduğu için biyoljik çeşitliliğe zarar vermemesi için kavisli yapıldı. Öte yandan köprü, İzmit Körgezi'ndeki arsa ve konut fiyatlarını artırdı.

osmangazi köprüsü

İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek, toplam yatırım bedeli 9 milyar dolar olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan köprü sayesinde İzmit Körfezi 4 dakikada geçilebilecek. İzmit Körfezi otomobille mevcut yol kullanılarak yaklaşık 2 saatte geçiliyordu.

osmangazi köprüsü foto galerisi

Projenin tamamı yolu 95 kilometre kısaltacak

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları dahil), 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda olacak. Otoyolun tamamının, mevcut devlet yoluna göre mesafeyi 95 kilometre kısaltacak olması karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörüldü.

Açılışı Erdoğan ve Yıldırım yapacak

Recep Tayyip Erdoğan ve Binali Yıldırım

Osmangazi Köprüsü'nün açılmasıyla Kocaeli'nin Gebze ve Diloavası ilçelerindeki sanayi yükünün azalması bekleniyor.Köprünün temelinin atılmasının ardından Yalova'da yeni Organize Sanayi Bölgeleri kurulması için çalışmalar da başlatıldı.

Köprünün açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın katılımıyla gerçekleştirilecek.

Kenan Sofuoğlu 400 kilometre hıza ulaştı

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Osmangazi Köprüsü'nde garanti karşılama oranı %120'nin üzerine çıktı
  • 10.05.2022 10:25

Osmangazi Köprüsü'nde garanti karşılama oranı %120'nin üzerine çıktı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "İstanbul-İzmir Otoyolu ve Osma ...

"Metronun ekonomik kazancı 871,47 milyon dolar olacak"
  • 12.02.2022 14:45

"Metronun ekonomik kazancı 871,47 milyon dolar olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul-İzmir Otoyolu ve Osman ...