maritbet girişmaritbet
Konutu kadın seçiyor, tapusunu erkek alıyor

Konutu kadın seçiyor, tapusunu erkek alıyor

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Genel olarak barınma amaçlı konut tercihlerinde seçimi kadınlar yapıyor" dedi.

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde 2017 yılında satılan 1.409.314 konuttan 409.453'ü yani yaklaşık %29'u kadınlar adına tescil edildi. Kadınlar adına tescil edilen konutlarda yüzde 14,9 ile en düşük il Ağrı olurken, bu ili Van, Muş ve Ardahan izledi. Kadınlar adına tescil edilen konutlarda en yüksek oran ise yüzde 37,5 ile Balıkesir'de. Balıkesir'i sırayla Muğla, Edirne, Çanakkale, İzmir, Giresun, Aydın ve Burdur izledi.

Taşınmaz seçimlerinde kadınların, tapu tescilinde ise erkeklerin baskın olduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Genel olarak barınma amaçlı konut tercihlerinde seçimi kadınlar yapıyor. Ulaşım ve sosyal çevrenin yanı sıra, kadınların seçiminde yaşayacakları çevrede kendilerini güvende hissetmeleri çok önemli. Erkekler için ise, konutun depreme dayanıklılığı ve otopark durumuna öncelikli” dedi.

Ortak Alınan Konutlar Daha Avantajlı

Bir konutun kadın ve erkek tarafından ortaklaşa olarak da satın alınabildiğini belirten Altın Emlak Genel Müdürü “Ortaklaşa satın alınan taşınmazlar, gelir vergisi avantajının yanı sıra mirasın intikali sırasında da eşin çocuklarına göre daha avantajlı olmasını sağlıyor. Bu nedenle de son dönemde tercih edilmeye başlandı. Örneğin Afyon'da 9.096 satıştan 449 tanesi yani yaklaşık yüzde 5'i ortak tapu. Afyon'u yüzde 4.2 ile Bolu, yüzde 3.8 ile de Yalova takip ediyor” dedi. 

Aile Konutu Şerhi Kadının Güvencesi

Özelmacıklı “Aile konutu, eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdikleri mekan olarak tanımlanıyor ve eşlerin oturdukları tek bir konut için geçerli kabul ediliyor. Aile konutu olarak özgülenen bu taşınmazın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutun aile konutu olduğuna dair şerhin verilmesini isteyebiliyor. İşlem için tapu sicil müdürlüğü sadece, bir fotoğraf, nüfus müdürlüğünden alınan yerleşim yeri belgesi ile medeni hâli gösterir nüfus kayıt örneğini talep ediyor. İşlemin ise hiçbir harcı yok. Bu şerh ile, malik olan eş, aile konutunun satış ya da bağışını eşinin rızası olmadan gerçekleştiremiyor. Gene bu şerh var ise, malik eş aile konutu üzerinde ipotek, satış vaadi, intifa, sükna, kira şerhi vb. işlemleri de yapamıyor. Bunları yapabilmesi için ancak malik olmayan eşin rızasının alınması gerekiyor” dedi. 

Aile Konutu Şerhi Nedir?

Medeni Kanunun 194 maddesinde yer alan düzenleme ile eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdiği ve düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları mekanların aile konutu olarak özgülenerek bu taşınmaz mal üzerinde eşlerin tek başlarına hukuki işlem yapmalarını engelleyen bir şerhtir. Malik olan, malik olamayan eş veya eşlerin her ikisinin talebi üzerine şerh edilebilir.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'de şubatta 80 bin 31 konut satıldı
  • 15.03.2023 12:05

Türkiye'de şubatta 80 bin 31 konut satıldı

Türkiye genelinde konut satışları şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18 d ...

Türkiye genelinde geçen ay 151 bin 416 gayrimenkul satış işlemi yapıldı
  • 10.03.2023 12:53

Türkiye genelinde geçen ay 151 bin 416 gayrimenkul satış işlemi yapıldı

Türkiye genelinde geçen şubat ayında 151 bin 416 gayrimenkul satış işlemi gerçek ...

Bakan Kurum, Tozkoparan'daki temel atma ve anahtar teslim törenine katıldı
  • 07.03.2022 17:17

Bakan Kurum, Tozkoparan'daki temel atma ve anahtar teslim törenine katıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Tozkoparan Kentsel Dö ...

Tapu senetleri ve e-Devlet uygulamaları yenileniyor
  • 01.12.2018 17:31

Tapu senetleri ve e-Devlet uygulamaları yenileniyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Tapu Senetlerinin Yenilenmesi ve e-Devl ...

Gayrimenkul satışlarında yeni dönem
  • 01.12.2018 16:59

Gayrimenkul satışlarında yeni dönem

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, önümüzdeki yıl başlanacak olan değişikli ...