maritbet girişmaritbet
Konutta yüzde 1 heyecanı!

Konutta yüzde 1 heyecanı!

Merkez Bankası’nın gecelik borç verme faizini yarım puan düşürmesi inşaat ve otomotiv sektörünü sevindirdi.

Aylık faizin yüzde 1'in altına geri çekilmesini bekleyen sektör temsilcileri, tüketici kredilerinin ucuzlamasıyla ertelenen talebin geri gelmesini ve otoda yüzde 2.75'lik daralmanın 9 ayda aşılmasını bekliyor.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'dan başkanlık görevini 19 Nisan'da devralan Murat Çetinkaya'nın ilk PPK toplantısında faizi yarım puan geri çekmesi inşaat ve otomotiv sektörünü sevindirdi.  Bu indirim hamlesinin kredi faizlerine de yansımasını bekleyen sektör temsilcileri, “Faizlerin, psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına inmesini bekliyoruz” dedi.

Bankaların tüketicilere kullandırdığı kredilerin ucuzlamasıyla ertelenen talebin geri gelmesini bekleyen sektör temsilcileri, “Tüketici bu nefesi bekliyordu” yorumunu yaptı. İhracat şampiyonu otomotiv sektöründe de bu indirimle sektörde canlanma bekleniyor. Sektör temsilcileri, bu yılın ilk çeyreğinde görülen yüzde 2.75'lik daralmanın faiz indirimiyle aşılabileceğini ve bu farkın son 9 ayda kapatılabileceğini belirtiyor.

Pana Yapı İnşaat Grup Bakşanı Mahir Şaşmaz, bankaların kullandırıdığı tüketici kredilerinde faizin yüzde 1'in altına inmesini beklediklerini söyledi. Şaşmaz, şu değerlendirmelerde bulundu: “Faiz indiriminin reel sektöre olumlu yansıyacağı görüşündeyiz. Bankalar da konut kredilerinde faiz oranlarını psikolojik sınır olan % 1'in altına çekmeleri durumunda inşaat piyasası oldukça hareketlenecektir. Beklentimiz bankaların en kısa sürede bu yönde pozisyon alarak lokomotif sektörlerden biri olan inşaat piyasasını desteklemeleridir.”

KLK YAPI YÖNETİM KURULU BAŞKAN VEKİLİ ATAKAN KULAK: EKONOMİNİN CANLANMASI İÇİN ÖNEMLİ BİR KARAR

Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararının, piyasalara olumlu yansımasını öngörüyoruz. Bankalar da özellikle kredi faiz oranlarını geri çekme yoluna gideceklerdir. Bu da banka kredisi kullanarak konut alma eğilimi içinde olanların gayrimenkule olan talebini artıracaktır. Ekonominin canlanması ve sektördeki yatırımların artması için bu kararın önemli olduğunu söyleyebiliriz. İlk defa konut alacaklara ise asgari ücretle çalışanlar ve belli bir miktara kadar kredi kullanacaklar için teşvik niteliğinde konut faizlerinde özel indirimler sağlanmalı.

DAĞ MÜHENDİSLİK YÖNETİM KURULU BAŞKAN VEKİLİ DOĞAN DAĞ: TÜKETİCİ BU NEFESİ BEKLİYORDU

Merkezi Bankası'nın faiz oranlarını aşağıya çekmesi tabii ki piyasalara ve sektöre güven pompalayacaktır. Mevcut piyasada tüketicinin beklediği bir nefesti bu karar. Aynı zamanda vatandaş bu güvenle yatırım kararlarını da netleştirmiş olur, faiz oranı ibresinin de aşağı yönde olduğu anlamına gelir. Sektörde geçmiş dönemlerde yaşadığımız hızları da yakalamış oluruz.

DOĞA ŞEHİRCİLİK YÖNETİM KURULU ÜYESİ İLYAS AYVACI: BİRİKİMLER KONUT YATIRIMINA DÖNÜŞEBİLİR

Kredi maliyetlerinin ucuzlaması, faiz indirimini gözleyen talebi harekete geçecek. İndirim kararının yansımalarının kısa süre içinde görülecektir. Bu karar konut satışlarına kısa vadede yansır diye düşünüyoruz. Mevduatta bekleyen hatırı sayılır bir birikimin olduğunu düşünüyoruz. Bankaları kredi faiziyle birlikte mevduat faizini de düşürmesi durumunda, bu birikimler konut yatırımına dönüşebilir. Sadece satışları değil, konut üretiminden doğrudan etkilenen, gayrimenkul sektörünün paydaşı olduğu 250'ye yakın sektörü de olumlu etkiler.

ERA GAYRİMENKUL TÜRKİYE KOORDİNATÖRÜ MUSTAFA BAYGAN: KARARLA BERABER BEKLEYEN TALEP REALİZE OLACAK

Beklenen bir indirimdi ve piyasa 50 baz puanı esasında satın almıştı. Buna rağmen dolar aniden 2.85'ten 2.81'e indi. Şimdi bankalar bir yandan mevduat faizlerini geri çekmeye çalışacak, bir yandan da bekleyen bir talep olan konut kredi faizlerini geri çekmeye çalışacaklar. Bu karar mutlaka konut talebine fayda sağlayacaktır. Bekleyen bir talep kısa sürede realize olacaktır. Tabii yüzde 1 ile 1.25'ler arasında değişen faizlerin, esas olması gereken rakam olan 0.70'ler civarına gelmesine daha bir süre var. Ancak bu günü bir başlangıç olarak görmek lazım.

KENTPARK YÖNETİM KURULU BAŞKANI SERTAÇ KIYICI: FAİZ İNDİRİM KARARI PİYASALARA NEFES OLACAK

İç v dış siyasi belirsizlikler nedeniyle daralan ve durağanlaşan piyasalara merkez bankasının faiz indirim kararının nefes olmasını bekliyoruz.  Açıklanan İMSAD raporu güven ve beklentiler yönünden piyasanın dipten döndüğünü ve toparlanmakta olduğunu gösteriyordu. Şimdi Merkez bankasının hem teknik hem psikolojik olarak piyasayı motive edecek bu operasyonu toparlanan güvene de destek olacaktır. Etkilerini önümüzdeki günlerde hissederiz ama temennimiz piyasaların yüzde 1'e inen faizleri yeniden yaşamasıdır.

Karar

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cevdet Yılmaz: "İlk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz"
  • 11.08.2023 15:37

Cevdet Yılmaz: "İlk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, finans dünyası temsilcileriyle buluştukl ...

Aralık ayında kira alt grubunda artış yatay seyretti
  • 04.01.2023 12:06

Aralık ayında kira alt grubunda artış yatay seyretti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre, ...

Merkez Bankası politika faizini yüzde 13'ten yüzde 12'ye indirdi
  • 22.09.2022 15:17

Merkez Bankası politika faizini yüzde 13'ten yüzde 12'ye indirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika ...

Merkez Bankası açıkladı, konut fiyatları artışı yine rekor kırdı!
  • 26.07.2022 15:23

Merkez Bankası açıkladı, konut fiyatları artışı yine rekor kırdı!

Merkez Bankası'nın açıkladığı rapora göre Türkiye genelinde konut fiyatları reko ...

Merkez Bankası faizi yine değiştirmedi
  • 21.07.2022 14:12

Merkez Bankası faizi yine değiştirmedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, faiz oranını (politika faizi) yüzde 14'te sab ...

Merkez Bankası politika faizini yüzde 14'te sabit tuttu
  • 23.06.2022 15:12

Merkez Bankası politika faizini yüzde 14'te sabit tuttu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizi ...