maritbet girişmaritbet
Konutta kredi vadesi 30 yıla kadar uzasın

Konutta kredi vadesi 30 yıla kadar uzasın

Mar Yapı, konut kredilerinin 20-30 yıl aralığına genişletilmesinin hem alıcıya hem yatırımcıya kazandıracağı görüşünde

Arazi geliştiriciler-bankalar-devlet olarak ‘üç ayaklı' bir sistem öneriyor. Mix projelerle yatırımlarına son hızda devam eden Mar Yapı, ‘herkes ev sahibi olsun' diyerek konut kredilerinin 20-30 yıl arasında genişletilmesini öneriyor. Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, ‘üç ayaklı' sağlam bir sistem oturtularak, Avrupa ve Amerika'da uygulanan sisteme benzer bir kredi modeli oluşturulabileceğini vurguladı. Şu anda konut kredilerinde ağırlıklı olarak 10 yıllık vade seçeneği kullanılıyor.

Kiradan düşük taksit

Özkök, “Sistemin üç ayağı; arazi geliştiriciler, bankalar ve devlet. Herkes kendi çapında gayret gösterirse uzun vadede bunu yapmak herkesi ev sahibi yapar. Bunun tabi ki bir maliyeti var, herkes fedakârlık yapacak. Uzun zamana yaydığınızda 500 lira 750 lira vererek yani aylık kirasının belki de biraz daha altında ödeyerek 30 yıl sonra ev sahibi olacak. Çocuklarımıza kadar bir yatırım aslında” dedi.

Amerika ve Avrupa'da yaşanan konut krizleri gibi bir ihtimalin Türkiye için geçerli olmadığı görüşünü savunan Özkök, “Oralardaki kriz başka bir noktadan doğdu. Ekonominin büyük bir kısmı mortgage üzerinden gidiyordu. Mortgage için özel şirketler, hatta şirketin de şirketi kuruldu. Burada insanlar araba kredisini ödemese bile konut kredisini ödüyor. Ödememe oranı yüzde 1. Biz ne yapıp edip ödeme yolunu seçiyoruz, bu da bir krizin kesinlikle önleyicisidir” diye konuştu.

Bodrum'a rezidans yolda

Bodrum'da üç adet arazileri olduğunu belirten Özkök, birinde rezidans için proje çalışmalarına başladıklarını, ruhsatı aldıklarını dile getirdi. Özkök, sezona yetişmeyeceğini ancak inşaata başlamış olacaklarını vurguladı. Ayrıca Mar Yapı, Gaziosmanpaşa Belediyesi'nden sağlanan bölge üzerinde kentsel dönüşüm çalışmalarının da içinde olacak. Fabrika ve konut alanı olarak 40 dönümlük bir arazi üzerinde çalışmaları sürüyor. Özkök, “Vatandaşla müteahhit karşı karşıya gelmemeli, belediye bunu uzlaştıracak görev üstlenmeli, mağduriyetler yaşanmasın. Belediyeler bu konuda organize edebilirler. Bize değer katacağına inandığımız projeler geliyor, ilgilendiğimiz dönüşümler var” diye konuştu.

Tri G Rotana'ya ilgi var

Mar Yapı, Körfez'in en büyük otel zincirlerinden biri olan Rotana  ile sermaye ortaklığıyla Tri G Rotana projesini hayata geçiriyor. Ortaklıkta, Mar Yapı yüzde 60, Rotana ise yüzde 40 pay sahibi, projenin toplam yatırım tutarının 75 milyon dolar olması bekleniyor.

Bağcılar'da 7 bin metrekare arazi üzerinde inşa edilecek proje, sekiz katta 152 odalı bir Centro otel, 17 katta toplam 153 adet rezidans, 2.500 metrekare ticari alan ve otelle rezidanslara ayrı hizmet verecek sosyal tesislerden oluşuyor. Suyabatmaz Demirel tarafından, 30 katlı ve tek bir kule olarak tasarlanan Tri G projesi, 2013 yılında MIPIM'de Architectural Review'ın Future Project Awards ödüllerinde birincilik aldı.
Özkök, “Rotana daha önce gelmişti ama onun standartlarında oteli inşa edersiniz o gelip işletir ama burada önemli olan sermaye ortağı olarak geldi. Rezidansları satma niyetindeyiz, isteğimiz kurumsal bir firmaya tamamen satmak. Yoğun bir yabancı yatırımcı da bekliyoruz. İki sene kira garantisi vereceğiz teslimden sonra” dedi.

Kod adı: Âlâ

Mar Yapı, yeni bir proje hazırlığında. Basın Ekspres'te inşaatı başlayan projenin adını sır gibi saklayan Özkök, kendi aralarında kod ad olarak ‘Âlâ ' dediklerini söyledi. Projenin detaylarını anlatan Mar Yapı iş Geliştirme Müdürü Robert Varon, şu bilgileri paylaştı:

“Hazırlıklarını son noktaya getirdiğimiz iki üçgen kuleden oluşuyor. Dünyaca ünlü bir tasarımcı ile çalışıyoruz. 721 rezidans ve ticari alanlar ile butik bir otel olacak. Yine Basın Ekspres'te olacak. Ruhsatı alındı. Erişilebilir lüks-erişilebilir tasarım buradaki amacımız. Burada bu anlamda belik de bir ilk olacak. Tasarımcının ismi geçince bile ne yaptığını anlayacak herkes. Orta gelir sahibinin de lükse ulaşımını kolaylaştırmak istiyoruz. Çevresine verdiği katkı da çok önemli."
Duygu Erdoğan/Milliyet

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tri G Rotana rezidanslarında 2 yıl kira garantisi!
  • 12.10.2014 11:58

Tri G Rotana rezidanslarında 2 yıl kira garantisi!

Mar Yapı ile Rotana ortaklığında inşa edilen Tri G Rotana projesi 30 katlı otel ...

Konutta kredi vadesi 30 yıla kadar uzasın
  • 12.10.2014 10:14

Konutta kredi vadesi 30 yıla kadar uzasın

Mar Yapı, konut kredilerinin 20-30 yıl aralığına genişletilmesinin hem alıcıya h ...

Mar Yapı ve Rotana’dan ödüllü proje: Tri G Rotana
  • 30.09.2014 11:10

Mar Yapı ve Rotana’dan ödüllü proje: Tri G Rotana

Türkiye’nin genç ve dinamik gayrimenkul şirketlerinden Mar Yapı, Güneşli’deki ya ...