maritbet girişmaritbet
Konutta destek artıyor, sektör faiz indirimini bekliyor!

Konutta destek artıyor, sektör faiz indirimini bekliyor!

Gayrimenkul sektörünün önde gelen isimleri konut hesabında devlet katkısının artırılmasını olumlu karşıladı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Mevcut konut hesabı sistemine işlerlik kazandırılması amacıyla devlet katkısı tutarı 15 bin liradan 20 bin liraya, yüzde 20 olan azami devlet katkısı oranı yüzde 25'e çıkarılıyor. Ayrıca bu kapsamda alınacak konutların tapu harcında indirim yapılması, daha düşük kredi faizi imkanı sağlayacak sözleşmelere ilişkin esasların düzenlenmesi için Bakanlar Kuruluna yetki alınıyor" dedi. 

Ev alacakların yüzünü güldüren açıklama sektörün önde gelen isimleri tarafından da olumlu karşılandı. Sektör temsilcilerinin geneli katkının artmasının daha çok alt gelir grubunu etkileyeceğini, markalı konut projeleri için de çalışma yapılmasını ve kredi faizlerinin düşürülmesi gerektiğini belirtti. 

İşte konuyla ilgili Emlaktasondakika.com'a görüş bildiren sektör temsilcileri:

Invest İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Uçar:

"Meclise getirilen “Torba Yasa” ile ev alacak vatandaşlar için konut hesabı devlet katkısı 15 bin liradan 20 bin liraya, oran ise yüzde 20'den 25'e çıkarıldı. Yeni düzenleme alt gelir grubuna sahip tüketicilerin konut alırken bir nebze de olsa rahat etmesini sağlayacak. Biz Invest İnşaat olarak konut alımını kolaylaştıran her teşviki destekliyoruz. Geçen yıl 1 milyon 409 bin gibi rekor konut satış rakamı; devletin sunduğu vergi indirimi, damga vergisi, Emlak Konut GYO kampanyaları ve KDV teşviki gibi sağlanan kolaylıklarla yakalandı. Yine geçtiğimiz dönemlerde uzun vadede yüzde 1'in altında seyreden konut kredileriyle sektör hareketlenmiş ve rekor satışlar elde edilmişti. Şu an beklentimiz konut kredi faiz oranlarının yüzde 1'in altına çekilmesi. Oranın 1'in altına inmesi durumunda konut satışları yükselişini sürdürmeye devam edeceğini söyleyebiliriz" dedi.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin:
“Bu tür teşvikler belli bir kesimin talebini karşılıyor. O anlamda olumlu buluyorum. Başka bazı modeller de var, yapı sandıklarının kurulması gibi… Bu da önemli. Almanya'da başarılı şekilde uygulanan bir model. Bunu da bekliyoruz. Arz talep noktasında gelir katmanlarına göre bakıldığında alt gelir grubu için güzel bir destek. Talebi karşılamak ve desteklemek lazım. Kamu, sektör olarak talepleri dikkate alıyor. Gayrimenkul sertifikası, sukuk gibi enstürmanların artması gerek. Uygulamaya da geçmek lazım, yavaş yavaş uygulama da başladı” dedi. 
 
İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes:
“Arsa maliyetleri, inşaat maliyetlerinin yüksekliği gibi nedenler alt gelir grubunun eve ulaşımını zorlaştırıyordu. Ancak konutta devlet desteğine oransal olarak bakıldığında önemli bir oran. Teşvik edici… Yeniden konut hesabı için hatırlatıcı olacak. Başka teşviklerle de yararlı olacak. Orta ve alt gelir grubu için faiz oranları, maliyetler gibi nedenlerle alım zorlaşıyor. Desteklerin artmasının yanında bir yanda gayrimenkul sertifikalarının yaygınlaştırılması ve konuttaki KDV'lerin düşürülmesi ile desteklenmesi gerekiyor. 
 
Maliye Bakanı Naci Ağbal, sektörü iyi tanıyor ve bu konut sektörü için olumlu adımlar atıldı. İlk kez ev alanlar için özellikle özendirici olacak. Tasarruf ve teşviklerin daha geleceğini ümit ediyorum. Çok olumlu bir yaklaşım. Sektörü yeniden canlandıracak” açıklamasında bulundu. 
 
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım: 
Vatandaşı ev sahibi yapmaya yönelik her teşvikin arkasında olduklarını belirterek "Devletin verdiği teşviki artırması güzel fakat mevcut konut fiyatları göz önüne alındığında 20-25 bin liralık destekle birlikte konut fiyatlarını ucuzlatacak teşviklerin daha iyi olacağını düşünüyoruz" dedi.
 
Vatandaşın mali bütçesini zorlamayacak teşviklerin konut satışlarını artıracağını dile getiren Durbakayım, "Bu düzenleme daha çok alt gelirli grubun Anadolu'dan ev satın alımında faydalı olur. Ancak İstanbul, İzmir gibi kentlerde çok getirisi olmaz" ifadelerini kullandı.
 
Maksem Grup Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Aydoğan, bu düzenlemeyle ilgili devletin konut desteğinin 15 bin liradan 20 bin liraya çıkarılmasının güzel bir uygulama olduğuna dikkat çekti.
 
Ev alırken kısmen de olsa alt gelir grubunun rahat edeceğini vurgulayan Aydoğan, "Devletin konut kredisi faiz oranlarını indirmesi konusunda devletten destek bekliyoruz" dedi.
 
Şua İnşaat Satış ve Pazarlama Koordinatörü Ahmet Sarıcalı:
“Konutta devlet desteğinin artırılmasının sektöre olumlu anlamda etkisi olur. Fakat daha çok düşük fiyatlı konutlar üzerinde daha fazla etkisi olacak. Üst segment konutlarda çok etkisi olacağını düşünmüyoruz. Orta ve alt gelir grubu için artış sağlayacaktır. Hükümetten daha üst gelir grubuna projeler üreten firmalara ve tüketiciye benzeri uygulanmalar talep ediyoruz. Bu şekilde o segment de hareketlenir. Bunun olumlu olacağını düşünüyoruz” dedi. 
 
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı:
“Katkı payı ve oranında artışa gidilmesi özellikle alt gelir grubu için sevindirici. Sektörü olumlu etkiler. Tasarrufu teşvik etmesi bakımından da önemli. Bunun yanında konut faiz oranlarının da düşürülmesi çok önemli bir çalışma olacaktır. Bu sayede konut satışları daha da hareketlenecek” dedi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!
  • 17.05.2022 09:15

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Enflasyonla Mücadelede Birlikten Berekete" prog ...

Kur dalgalanıyor, ev satış işlemleri son dakika tapudan dönüyor
  • 01.12.2021 09:24

Kur dalgalanıyor, ev satış işlemleri son dakika tapudan dönüyor

Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; 'Zam gelecek’ beklentisiyl ...

'Tapudaki şerhleri en kısa sürede kaldıracağız'
  • 22.02.2018 14:20

'Tapudaki şerhleri en kısa sürede kaldıracağız'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Antalya'nın Aksu ilçesindeki imar sorununun çözümüne y ...

KONUT FİYATLARI ARTACAK!
  • 05.01.2012 17:30

KONUT FİYATLARI ARTACAK!

Konut piyasası hareketlendi. Fiyatlar % 10-15 artacak. ...

Konut arzı azaldı! Kiralık ve satılık fiyatları yükseliyor
  • 25.05.2021 10:39

Konut arzı azaldı! Kiralık ve satılık fiyatları yükseliyor

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, "Konutta talep azal ...

Tam kapanmada THY biniş kartları nasıl alınacak?
  • 30.04.2021 10:26

Tam kapanmada THY biniş kartları nasıl alınacak?

THY, tam kapanma sürecinde biniş kartlarının havaalanlarından alınacağını duyurd ...