maritbet girişmaritbet
'Konut yatırımlarının geri dönüş süreleri kısaldı'

'Konut yatırımlarının geri dönüş süreleri kısaldı'

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından hazırlanan raporda konut satışlarının Türkiye genelinde 2017'de yüzde 5,1 arttığı belirtildi.

Merkez Bankası "2017 Konut Fiyat Endeksi Değerlendirme Raporu"nu açıkladı. Rapora göre 2017 yılında, konut alımlarını teşvik amacıyla getirilen yasal düzenlemeler, kentsel dönüşüm projeleri ile diğer büyük projelerin sağladığı avantajlar ve yabancı yatırımcı ilgisi konut satışlarında canlılığın devam etmesini sağladı. Ancak konut fiyatlarındaki nominal artış hızı yavaşlarken, reel olarak fiyatlarda gerileme oldu.

Konut satışları Türkiye genelinde 2017'de bir önceki yıla göre yüzde 5,1 artış gösterdi. Bununla birlikte, konut kredisi faiz oranlarında görülen artışa rağmen, Türkiye genelinde ipotekli konut satış adedi ve ipotekli konut satışlarının toplam içindeki payı bir önceki yıla göre sınırlı da olsa yükseldi.

İpotekli satışlar başta İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirler olmak üzere bazı illerde geriledi. Yapı kullanım izni ve ilk el satış adetleri bir önceki yıla göre artarken, daha önceki yıllarda olduğu gibi 2017 yılında da yapı kullanım izinlerinin ilk el konut satış adedinden daha yüksek olduğu gözlendi.

Yabancılara konut satışları, vatandaşlık ve KDV muafiyeti gibi yasal düzenlemelerin de etkisiyle bir önceki yıla göre arttı. Bununla birlikte, Hedonik Konut Fiyat Endeksi (HKFE), 2017 yılında reel olarak ortalama yüzde 0,6  azaldı.

Bu gelişmede, önemli oranda artan inşaat maliyetlerinin fiyatlara yansıtılamaması ve başta İstanbul olmak üzere daha önce hızlı fiyat artışı olan bazı bölgelerde fiyatlarda gözlenen düzeltmelerin de etkisi olduğu düşünüldü.

"İstanbul'da konut yatırımlarının geri dönüş süreleri kısaldı"

Rapora göre Türkiye genelinde, HKFE yıllık artış oranı kira artış oranından daha yüksek gerçekleşti. Bununla birlikte, İstanbul'da konut fiyatlarının artış hızındaki yavaşlama nedeniyle, konut yatırımlarının geri dönüş süreleri kısaldı. 

İzmir'de ise göç ve benzeri demografik değişiklikler, kentsel dönüşüm, markalı konut projeleri, büyük altyapı projeleri, konut fiyatlarındaki artışın hız kazanmasına neden oldu ve konut yatırımlarının geri dönüş süreleri arttı.

Raporda, şunlar kaydedildi:

"Konut kredisi' anahtar kelimesi ile 'Google Trends' kullanılarak oluşturulan arama hacmi endeksinin Konut Fiyat Endeksi kapsamında derlenen veri adedi için bir öncü gösterge olabileceği gözlenmiştir. Buna göre 2018 yılının ilk aylarında kullandırılan konut kredisi adedinin yıllık olarak gerileyeceği beklenmektedir. Sonuç olarak, konut arzının artmaya devam ettiği 2017 yılında, getirilen yasal düzenlemeler talebi desteklerken, bölgesel fiyat düzeltmelerinin yanı sıra, maliyet artışlarının fiyatlara yansıtılamaması nedeniyle konut fiyatlarındaki nominal artışın sınırlı düzeyde kaldığı değerlendirilmektedir."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cevdet Yılmaz: "İlk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz"
  • 11.08.2023 15:37

Cevdet Yılmaz: "İlk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, finans dünyası temsilcileriyle buluştukl ...

Aralık ayında kira alt grubunda artış yatay seyretti
  • 04.01.2023 12:06

Aralık ayında kira alt grubunda artış yatay seyretti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre, ...

Merkez Bankası politika faizini yüzde 13'ten yüzde 12'ye indirdi
  • 22.09.2022 15:17

Merkez Bankası politika faizini yüzde 13'ten yüzde 12'ye indirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika ...

Merkez Bankası açıkladı, konut fiyatları artışı yine rekor kırdı!
  • 26.07.2022 15:23

Merkez Bankası açıkladı, konut fiyatları artışı yine rekor kırdı!

Merkez Bankası'nın açıkladığı rapora göre Türkiye genelinde konut fiyatları reko ...

Merkez Bankası faizi yine değiştirmedi
  • 21.07.2022 14:12

Merkez Bankası faizi yine değiştirmedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, faiz oranını (politika faizi) yüzde 14'te sab ...

Merkez Bankası politika faizini yüzde 14'te sabit tuttu
  • 23.06.2022 15:12

Merkez Bankası politika faizini yüzde 14'te sabit tuttu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizi ...