maritbet girişmaritbet
Konut sektöründe balon var mı?

Konut sektöründe balon var mı?

Arsa fiyatlarının yükselmesi fiyatları arttırdı. Şehir dış çeperlere doğru büyüyünce balon mu oluştu? İşte cevabı.

Gayrimenkul sektörünün hızla büyümesi, yeni yatırımların hızlıca hayata geçirilmesine neden oldu. Sektörün önde gelen isimleri, geçmiş yıllardaki açlığın kısmen tamamlandığını dile getirmesi, satış konusunda ciddi formüllerin olması gerektiğini ortaya çıkartıyor.

Satışlar yavaşladı mı?

Öte yandan tüm bunların bir araya gelmesiyle konut sektöründe balon iddiaları son yıllarda gündemden düşmeyen bir tez olarak karşımıza çıkmaya devam etmekte. Ayrıca arsa fiyatlarının yükselmesi, satışların yavaşlamasına neden olurken önümüzdeki dönemin neler getireceği merak ediliyor.

Şehir dış çeperlere doğru büyüyor

Halka açık gayrimenkul şirketleri arasında ilk sıralarda yer alan İş GYO'nun genel müdürü Turgay Tanes, konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Şehrin dış çeperlere doğru büyüme kaydettiğini belirten Tanes, fiyat konusunda çarpıcı tespitlerde bulundu.

Arsa kıtlığı var, arz talep uyuşmazlığı ortaya çıktı

Turgay Tanes 'Arsa kıtlığı nedeniyle fiyatların çok yükseldiğini ve şehrin dış çeperlere doğru genişlediğini ifade eden Tanes ‘Balondan söz ediliyor. Bölgesel bazda fiyat anlamında balon olabilir. Olayı detaylıca incelediğimizde karşımıza arz talep uyuşmazlığı çıkıyor. Fiyatların yükselmesine en büyük örnek son olarak Emlak Konut GYO'nun Kayabaşı 5. Etap'ta iptal ettiği ihale gelebilir. Satış toplam geliri olarak verilen yüksek rakam nedeniyle şirket, ihalede iptal kararı aldı' diye konuştu.

Rakamlar ne diyor?

TÜİK tarafından her ay açıklanan konut satış raporuna göre oranlar dönem dönem artış gösteriyor. 2013 yılında toplam 1 milyon 157 bin 190 konut satışı gerçekleşirken, 2014'te bu rakam artış gösterdi ve 1 milyon 165 bin 381 olarak kayıtlara geçti. 2015'in ilk iki ayında ise Türkiye genelinde toplam 181 bin 188 adet satış gerçekleşti. Ayrıca bu rakamlarda her dönem yabancıların payı artmaya devam ediyor.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fiyatların yüksekliği konutta balona neden olur mu?
  • 27.06.2015 16:46

Fiyatların yüksekliği konutta balona neden olur mu?

Son yılların en çok cevabı aranan 'Konutta balon var mı' sorusuna önemli bir açı ...

Konut sektöründe balon var mı?
  • 16.04.2015 15:44

Konut sektöründe balon var mı?

Arsa fiyatlarının yükselmesi fiyatları arttırdı. Şehir dış çeperlere doğru büyüy ...